Αγκάθι στα πλευρά της ΝΔ η εξαίρεση Πολάκη – Τζανακόπουλου από την Προανακριτική

Αγκάθι στα πλευρά της ΝΔ η εξαίρεση Πολάκη – Τζανακόπουλου από την Προανακριτική

Αυτοπαγιδεύτηκε η κυβερνητική πλειοψηφία με την απόφασή να υπερψηφίσει το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για την εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από την Προανακριτική Επιτροπή εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Όπως ξεκαθάρισε αμέσως μετά το πέρας της τρικυμιώδους διαδικασίας ο Π. Πολάκης, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος θα δώσουν κανονικά το «παρών» στην επόμενη συνεδρίαση. Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπούγας, θα έχει δύο επιλογές. Είτε να αφήσει τους δύο εξαιρεμένους βουλευτές να συμμετέχουν στην εξέταση του Κ. Φρουζή, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει θυμηδία για το πρωτοφανές του πράγματος, είτε να καλέσει τη φρουρά για να αναγκάσει δια της βίας τους δύο βουλευτές να αποχωρήσουν. Σε αυτήν την περίπτωση, η συμπολίτευση θα πρέπει να διαχειριστεί πολιτικά την ηρωοποίηση των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου, καθώς δεν χωρά καμία αμφιβολία πως στη συλλογική συνείδηση η υπόθεση Novartis αποτελεί καραμπινάτο σκάνδαλο μεγατόνων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για την αναπλήρωση των δύο μελών του ΣΥΡΙΖΑ που εξαιρέθηκαν δια του πολιτικού συσχετισμού από την Προανακριτική. Κατά τα φαινόμενα, ο πρόεδρος της Βουλής θα στείλει σχετική επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με το ανάλογο αίτημα. Με δεδομένο ότι η Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζει την απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών, όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το αίτημα για αναπλήρωση των δύο «ορφανών» θέσεων θα πέσει στο κενό. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής αποφασίζεται από τον πρόεδρο της εκάστοτε Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής. Επομένως, στην καλύτερη περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναβεβαιώσει ότι η εκπροσώπηση του κόμματός του στην Επιτροπή θα μείνει ως έχει, αλλιώς θα αγνοήσει παντελώς το αίτημα αντικατάστασης των δύο μελών και δεν θα απαντήσει καν.

Οπότε, η 25μελής Επιτροπή, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια, θα αποτελείται από 23 βουλευτές, αφού δύο μέλη εξαιρέθηκαν χωρίς να υπάρχει κανένα αντίστοιχο προηγούμενο και καμία σχετική πρόβλεψη στον Κανονισμό της Βουλής ή στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά αναλογία του οποίου λειτουργεί η Επιτροπή; Τι θα κάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής για να μην τιναχτεί η Επιτροπή στον «αέρα»;

Η ΝΔ φαίνεται να έπεσε στην πολιτική παγίδα που η ίδια έστησε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία, η μη αναγνώριση της απόφασης εξαίρεσης των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς που αν δεν τηρηθούν θα προκληθούν περαιτέρω ρωγμές στο «θεσμικό προφίλ» του Κυρ. Μητσοτάκη και από την άλλη, οι θεσμικές ακροβασίες ΝΔ – ΚΙΝΑΛ κινδυνεύουν να θέσουν ζήτημα ακυρότητας της Προανακριτικής Επιτροπής. «Κι όλα αυτά, για να ικανοποιηθεί το θυμικό του Αντώνη Σαμαρά!», σχολίαζε με νόημα κοινοβουλευτική πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter