«Αγνοείται» η απάντηση του υπουργείου Υγείας για τις κραυγαλέες αποκλίσεις στο μητρώο Covid-19

«Αγνοείται» η απάντηση του υπουργείου Υγείας για τις κραυγαλέες αποκλίσεις στο μητρώο Covid-19

Μία μέρα μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τις σοκαριστικές ελλείψεις του εθνικού μητρώου ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ στην καταγραφή νεκρών, διασωληνωμένων και εργαστηριακών ελέγχων, το υπουργείο Υγείας παραμένει… άφωνο.

Παρά το σάλο που προκλήθηκε στα social media, την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αναπαραγωγή της δημοσιογραφικής έρευνας κι από άλλα Μέσα, όπως η «Δημοκρατία» που έχει σχετικό χτύπημα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, ο Βασίλης Κικίλιας επιμένει να σφυρά αδιάφορα.

Χθες, Κυριακή, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης κλήθηκε να «θυσιαστεί», δίνοντας μία αμήχανη και φειδωλή απάντηση στη Βουλή. Εκτός από λακωνικός, ο υφυπουργός αποδείχτηκε και ψεύτης. «Ένα είναι το σύστημα που χρησιμοποιεί η χώρα, ένας είναι ο αριθμός που ανακοινώνεται κάθε μέρα» απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ώρα που από το μητρώο της ΗΔΙΚΑ «έλλειπαν» 1.851 θάνατοι, 191 διασωληνωμένοι, 348 ημερήσια κρούσματα και 1.439.052 τεστ μοριακού ελέγχου σε σύγκριση με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την ίδια μέρα ο ΕΟΔΥ.

Σήμερα, ο Βασίλης Κικίλιας τοποθετήθηκε από το βήμα της Ολομέλειας αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στο δημοσίευμα του Documento για τις σοκαριστικές αποκλίσεις μεταξύ μητρώου ΗΔΙΚΑ και ανακοινώσεων ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, όντας εμφανώς συνοφρυωμένος και σκυθρωπός, αρκέστηκε σε γενικολογίες περί «διαφανών διαδικασιών» και έκανε λόγο για «πολύ κρίσιμες στιγμές». Κάλεσε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλλουν στην προσπάθεια του εμβολιασμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Υγείας δεν απαντά στα δημοσιογραφικά ερωτήματα. Αντίστοιχη ήταν η πρακτική που ακολουθήθηκε όταν το Documento είχε αποκαλύψει την παρέμβαση του γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, στην επιτροπή των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας προκειμένου να αλλάξει η εισήγηση για το άνοιγμα του τουρισμού.

Στις Δημοκρατίες του δυτικού κόσμου οι κυβερνήσεις είθισται να ελέγχονται, να λογοδοτούν και να κρίνονται από τις απαντήσεις που δίνουν στα ερωτήματα που τίθενται δημόσια. Στην Ελλάδα, η ροπή προς τον «ορμπανισμό» σε συνδυασμό με την ψευδαίσθηση περί κυβέρνησης Βερσαλλιών με έδρα στα Βαλκάνια δίνει σε κάποιους την εντύπωση πως μπορούν να μένουν στο απυρόβλητο ακόμα και για ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας. Να είναι σίγουροι πως το δημοσίευμα της Κυριακής ήταν η αρχή του τέλους γι΄ αυτήν την παθογένεια. Σίγουρα, *όχι το τέλος της αρχής.

*Δανεισμένη κοινοτοπία από ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 2 Απριλίου 2020.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter