Αγώνας για να γίνει δημοψήφισμα για τη φορολόγηση των υπερκερδών στη Γαλλία

Αγώνας για να γίνει δημοψήφισμα για τη φορολόγηση των υπερκερδών στη Γαλλία
Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Olivier Faure

Στις 21 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η μάχη για την ψήφιση τροπολογίας για περιορισμό των υπερκερδών προς όφελος της κοινωνίας, που έφερε στη Βουλή η αριστερή συμμαχία NUPES (αποτελούμενη από τα κόμματα La France insoumise, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κόμμα των Οικολόγων-Πράσινων), σύμφωνα με την Humanité.

Η διαδικασία προβλέπεται από το αρ.11 του Συντάγματος και σύμφωνα με τους βουλευτές της συμμαχίας είναι επιβεβλημένη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Ταυτόχρονα, οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η κρατική βοήθεια των 200 εκατομμυρίων που είχε δοθεί για την υγειονομική κρίση στις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των κερδών των εργοστασίων ενέργειας από 50 έως 200% και την συγκέντρωση άλλων 174 εκατομμυρίων στις επιχειρήσεις του γαλλικού χρηματιστηριακού δείκτη CAC 40 το 2021, δημιουργεί μια μεγάλη ανισότητα με τους επαρχιακούς Δήμους που δεν βλέπουν καμία προοπτική.   

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο στοχεύει στη φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών με τζίρο πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ, που το επιπλέον εισόδημα τους είναι τουλάχιστον 1,25 φορές υψηλότερο από το μέσο εισόδημα των ετών από 2017 έως 2019, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας από 20%, 25 % ή 33% των υπερκερδών.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί από 240 βουλευτές και από το Συνταγματικό Συμβούλιο, και πρέπει μέσα στους επόμενους 9 μήνες να συγκεντρωθούν 5 χιλιάδες υπογραφές πολιτών για να γίνει δημοψήφισμα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter