Άγρια εγκλήματα στην πιο αστυνομοκρατούμενη χώρα

Άγρια εγκλήματα στην πιο αστυνομοκρατούμενη χώρα

«Θα προστατεύσουμε την ελληνική κοινωνία. Βήμα βήμα ξεβρομίζουμε από το έγκλημα που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια και προστατεύουμε τους πολίτες» δήλωνε ακριβώς έναν χρόνο πριν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δυστυχώς, μια σειρά από πρόσφατα στυγερά εγκλήματα, με αποκορύφωμα τη φρίκη στα Γλυκά Νερά, όπου μια 20χρονη δολοφονήθηκε από τρεις δράστες οι οποίοι εισέβαλαν στο σπίτι που ζούσε με τον σύζυγο και το έντεκα μηνών παιδί της, καταδεικνύουν το ψευδές των εξαγγελιών του.

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τα τελευταία δύο χρόνια το δόγμα της αστυνομοκρατίας επιχειρεί πια με αριθμητικές αλχημείες να ενισχύσει το αφήγημά της περί μείωσης της εγκληματικότητας, όμως η πραγματικότητα τη διαψεύδει.

Προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διαφήμιζε τις καθημερινές περιπολίες αστυνομικών σε πλατείες και διατεινόταν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα σταματήσει αν δεν καθαρίσουν οι πόλεις από την εγκληματικότητα, παρουσίασε πρόσφατα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2020 σημειώθηκαν τρεις λιγότερες ανθρωποκτονίες έναντι του 2019. Εκείνο στο οποίο δεν αναφέρθηκε είναι ότι αφενός οι 73 ανθρωποκτονίες του 2020 σημειώθηκαν σε περίοδο γενικευμένου lockdown, αφετέρου ότι από αυτές εξιχνιάστηκε το 83%, ποσοστό αισθητά μικρότερο από το 91% των εξιχνιάσεων έναν χρόνο νωρίτερα.

Εχει περιορίσει η κυβέρνηση την εγκληματικότητα; Σύμφωνα με τον ποινικολόγο Θεόδωρο Μαντά, ο οποίος μίλησε στο Documento, η απάντηση είναι αρνητική, αφού στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια καταγράφεται αύξηση της εγκληματικότητας. Το πρόσφατο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και του επιχειρηματία στη Ζάκυνθο, το διπλό φονικό στη Μακρυνίτσα Πηλίου πριν από περίπου ένα μήνα και δεκάδες άλλα παρόμοια περιστατικά πιστοποιούν τον ισχυρισμό περί μη περιορισμού του βαρέος εγκλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2021 έχουν σημειωθεί πάνω από δέκα δολοφονίες.

Προσλήψεις και ελλείψεις

Οι αθρόες προσλήψεις αστυνομικών, μέσω των οποίων κατά τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη θα καταργούνταν τα «άβατα» και θα αντιμετωπιζόταν η εγκληματικότητα, οδήγησαν τελικώς σε έξαρση της αστυνομικής βίας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχαν το αναμενόμενο για την κοινωνία αποτέλεσμα. Στα περίπου δύο χρόνια που η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση, στο όνομα της πάταξης της εγκληματικότητας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει προχωρήσει στην ίδρυση τριών νέων αστυνομικών σωμάτων. Από τον Ιούλιο του 2019 έχουν προσληφθεί περίπου 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί και 1.000 συνοριοφύλακες, το φθινόπωρο δε πρόκειται να προσληφθούν ακόμη 1.030 αστυνομικοί για να στελεχώσουν τη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία.

Την ίδια στιγμή βέβαια τα αστυνομικά τμήματα της βορειοανατολικής Αττικής, για παράδειγμα, παραμένουν υποστελεχωμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, δεκάδες αστυνομικοί από αυτούς που έπρεπε να υπηρετούν σε νευραλγικές υπηρεσίες έχουν αποσπαστεί σε άλλες, ενώ 80 διατίθενται για φύλαξη στόχων όπως για παράδειγμα το κανάλι Epsilon όπου εργαζόταν ο Φουρθιώτης, το οποίο φυλάσσεται ακόμη σε 24ωρη βάση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, στη Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής υπάγονται περί τα 22 αστυνομικά τμήματα. Οι οργανικές θέσεις αστυνομικών που αντιστοιχούν σε αυτά ανέρχονται σε περίπου 1.500, ωστόσο οι αστυνομικοί που υπηρετούν ανέρχονται σε 1.200. Από αυτούς υπηρεσίες μπορούν να κάνουν οι 660. Δηλαδή σχεδόν οι μισοί από όσους θα έπρεπε να υπηρετούν εκεί, καθώς οι υπόλοιποι είτε έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες είτε πρόκειται για δόκιμους αστυφύλακες είτε έχουν διατεθεί για τη φύλαξη στόχων, ενώ άλλοι είτε απουσιάζουν λόγω αναρρωτικών αδειών είτε κάνουν υπηρεσία γραφείου.

Κυβερνητικές ιδεοληψίες

Ο μη περιορισμός του βαρέος εγκλήματος δεν σχετίζεται ασφαλώς με την υποστελέχωση της ΕΛΑΣ. Αντιθέτως, είναι το αποτέλεσμα των κυβερνητικών ιδεοληψιών και της επιλογής να στοχοποιηθούν ως εκκολαπτήρια εγκληματιών άλλοτε τα Εξάρχεια και άλλοτε τα πανεπιστήμια, αλλά όχι να παταχτεί η βαριά εγκληματικότητα. Η Ελλάδα εξάλλου κατέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών ανά 100.000 πολίτες στην ΕΕ μετά την Κύπρο, ενώ έχει υπερτριπλάσιους αστυνομικούς αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με τη Φινλανδία. Παρά ταύτα, λόγω λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών η αστυνομία υπολειτουργεί. Απόδειξη αυτού αποτελεί ασφαλώς και η ολιγωρία της να εξετάσει τις σοβαρότατες καταγγελίες νεαρών γυναικών οι οποίες διαπομπεύονται στο διαδίκτυο.

Τα σημαντικότερα εγκλήματα των τελευταίων μηνών

7 Μαΐου 2021 Δολοφονείται στη Ζάκυνθο ο επιχειρηματίας Διονύσης Κορφιάτης. Από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε κατονομάσει στις αρχές τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας της συζύγου του, που είχε γίνει λίγους μήνες νωρίτερα.

8 Μαρτίου 2021 Ληστές ακολουθούν ηλικιωμένη μέχρι το διαμέρισμά της στα Πατήσια. Τη στραγγαλίζουν και τη ληστεύουν.

18 Απριλίου 2021 Ηλικιωμένος βρίσκεται άγρια μαχαιρωμένος στο διαμέρισμά του στη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί ληστεία.

22 Απριλίου 2021 Ηλικιωμένος εντοπίζεται δεμένος και νεκρός στο διαμέρισμά του στην Πατησίων. Είχε προηγηθεί ληστεία.

5 Απριλίου 2021 Εν διαστάσει σύζυγος δολοφονεί τη σύντροφό του και τον αδερφό της στη Μακρυνίτσα Πηλίου. Οι αρχές ήταν ενήμερες για απειλές του δράστη προς την εν διαστάσει σύζυγό του αλλά ολιγώρησαν.

7 Απριλίου 2021 Ηλικιωμένος πυροβολεί και σκοτώνει ιδιοκτήτη πρακτορείου ΟΠΑΠ επειδή θεωρούσε ότι ο λογαριασμός ΔΕΚΟ που πήγε να πληρώσει ήταν υπέρογκος.

9 Απριλίου Εκτελείται έξω από το σπίτι του ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ.

17 Ιανουαρίου 2021 Αντρας στα Χανιά δολοφονεί την 54χρονη σύζυγό του.

14 Ιανουαρίου 2021 Τρεις δράστες εισβάλλουν σε σπίτι στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας και δένουν χειροπόδαρα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Ο σύζυγος, 91 ετών, εντοπίστηκε νεκρός.

9 Δεκεμβρίου 2020 Δολοφονείται ο Δημήτρης Καπετανάκης, γνωστός ως Καππές, στα Βριλήσσια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter