Άγρια καταστολή, χημικά, αύρες και… άλογα κατά «κίτρινων γιλέκων» – Χίλιες προσαγωγές! (LIVE)

Άγρια καταστολή, χημικά, αύρες και… άλογα κατά «κίτρινων γιλέκων» – Χίλιες προσαγωγές! (LIVE)

Στα κεντρικά διαμερίσματα του Παρισιού (10, 2, 3) και στα «Μεγάλα Μπουλβάρτα» που βρίσκονται ανατολικά στα Ηλύσια Πεδία, μετακινήθηκαν τις πρώτες απογευματινές ώρες, επιθετικές ομάδες ατόμων που φορούσαν κίτρινα γιλέκα, αλλά έδειχναν αποφασισμένα να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς.

Περισσότεροι από 950 άνθρωποι είχαν προσαχθεί σήμερα στη Γαλλία μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στο περιθώριο του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» και 724 είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, στις 16:15 τοπική ώρα, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομίας.

Θωρακισμένα και έφιπποι αστυνομικοί στο Παρίσι

Έκπληκτοι οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες, είδαν σήμερα μονάδες έφιππων αστυνομικών αλλά και τα θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής στους δρόμους του «ιστορικού» λεγόμενου Παρισίου όπως η οδός Μπρετάνι (Bretagne) στο τρίτο διαμέρισμα, που δεν είχε θεωρηθεί «επικίνδυνη» ζώνη. Δεν προϋπήρξαν επομένως έλεγχοι από την αστυνομία, έτσι πολλά ταραχοποιά στοιχεία πέρασαν εκσφενδονίζοντας διάφορα αντικείμενα που είχαν στους σάκους τους. Εσπευσμένα τα μαγαζιά τροφίμων και τα καφενεία που ήταν ανοικτά, μάζεψαν τα πράγματα που είχαν στα πεζοδρόμια.

Σε αντίθεση η Λεωφόρος των Ηλύσιων γνώρισε κάποιες στιγμές νηνεμίας την ίδια ώρα, με πολλά κίτρινα γιλέκα συγκεντρωμένα γύρω από δύο διαδηλωτές που σκεπασμένοι με τη γαλλική σημαία ξάπλωσαν για αρκετό χρόνο καταμεσής της λεωφόρου πάνω σε συμβολικά φέρετρα.

H αλλαγή στρατηγικής της αστυνομίας σήμερα, αποδείχθηκε ξεκάθαρα. Με μεγάλη κινητικότητα αλλά και επιθετικότητα οι αστυνομικές μονάδες κατευθύνονται κατά των ταραχοποιών τους οποίους και υποχρεώνουν να υποχωρήσουν. Είναι σε πλήρη αντίθεση με την τακτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα Σάββατα, όπου υποχωρούσαν οι αστυνομικοί αμυνόμενοι των επιθέσεων που υφίσταντο.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα των έφιππων που έσπευδαν να εμποδίσουν το στήσιμο οδοφραγμάτων.

Στις 3 το απόγευμα κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να ξηλώσουν τα τεράστια ξύλινα πλακάτ που προστάτευαν το γυάλινο κτίριο του Drugstore-Publicis, επί της Λεωφόρου. Το οδόφραγμα όμως που ξεκίνησαν να φτιάξουν γρήγορα ξηλώθηκε από τα ευκίνητα πλέον ΜΑΤ.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο, δεν υπάρχει σήμερα ίχνος κίτρινου γιλέκου πλησίον της Αψίδας που προφυλάσσεται από ισχυρή αστυνομική δύναμη και αστυνομικά αυτοκίνητα.

Στις τρεισήμισι τοπική ώρα, αλυσίδα αστυνομικών είχαν φτιάξει ισχυρό κλοιό γύρο από εκατοντάδες κίτρινα γιλέκα στο πάνω μέρος της Λεωφόρου Ηλύσιων, εμποδίζοντάς τους να μετακινηθούν. Στους παραδίπλα δρόμους μονάδες γαλλικών ΜΑΤ (CRS) παραμένουν έτοιμοι να παρέμβουν ανάλογη με την εξέλιξη.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων (8.000) το Παρίσι έζησε εκ νέου έντονα επεισόδια, με φωτιές, δακρυγόνα και σπασμένες βιτρίνες, αλλά συγκριτικά πολύ πιο ελεγχόμενα από τις προηγούμενες φορές.

Στις 16:00 τοπική ώρα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει κάνει 615 προσαγωγές εκ των οποίων 506 σε προσωρινή κράτηση. Το σύνολο των διαδηλωτών στη χώρα υπολογίζονται στις 35.000.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter