Άγριες οικογενειακές κόντρες στις ελληνικές επιχειρήσεις

Άγριες οικογενειακές κόντρες στις ελληνικές επιχειρήσεις

Από τους Αγγελόπουλους στους Δομαζάκηδες, οι διαμάχες και οι «βεντέτες» δεν έχουν τελειωμό

Το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση είναι πολύ ευκολότερο από το να την κρατήσεις ζωντανή. Αν και στην περίπτωση των οικογενειακών επιχειρήσεων φαίνεται ότι στατιστικά έχει κερδηθεί το στοίχημα της επιβίωσης γιατί οι ιδιοκτήτες τους σκέφτονται σε όρους γενεών, οι κόντρες μεταξύ συγγενών-μετόχων, οι οποίες συχνά εξελίσσονται σε πολυετείς δικαστικές διαμάχες, μπορεί να ανατρέψουν αυτό το δεδομένο. Άλλωστε σε καμιά άλλη αντιδικία δεν συναντώνται τέτοια σφοδρότητα και τόσο πάθος όσο στις οικογενειακές διαφορές.

Από τη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Αγγελόπουλου και τη δικαστική διαμάχη μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των γιων του Γιώργου και Παναγιώτη, τον εμφύλιο στους κόλπους της καλαματιανής καπνοβιομηχανίας Καρέλια, τη «βεντέτα» των Δασκαλαντωνάκηδων, τις δικαστικές περιπέτειες του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα με την πρώην σύζυγό του, τα αγκάθια στις σχέσεις μεταξύ των αδερφών Κωνσταντινίδη και την πρόσφατη φημολογούμενη διένεξη των βασικών ιδιοκτητών της Creta Farm, των αδερφών Κωνσταντίνου και Μανώλη Δομαζάκη, οι ενδοοικογενειακές αντιπαραθέσεις δεν έχουν τελειωμό.

«Μάχες» και διαψεύσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στη 15η Φεβρουαρίου 2019, ημερομηνία που έχει οριστεί να γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Creta Farms κατόπιν αιτήματος του ενός εκ των δύο αδερφών Δομαζάκη, του Μανώλη, όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η… μετοχική ισορροπία μεταξύ των δύο βασικών μετόχων κι αν τελικά κάποιος θα πάρει το πάνω χέρι, ώστε να επιχειρήσει να ελέγξει το διοικητικό συμβούλιο.

Το μονομερές αυτό και όχι ομόφωνο αίτημα, όπως προβλέπει το καταστατικό, σε συνδυασμό με την ατζέντα της συνέλευσης, προκάλεσε έντονες φήμες περί σύγκρουσης μεταξύ των δύο αδερφών. Κάτι που τα δύο αδέρφια θέλησαν να διαψεύσουν με κοινή τους ανακοίνωση σε έντονο ύφος.

Έως τώρα ο Κων. Δομαζάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, έχει κατορθώσει να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που κατέχει έναντι του αδερφού του Μανώλη, προέδρου και επίσης διευθύνοντος συμβούλου της Creta Farms.

Η κινητικότητα αυτή των δύο αδερφών τόνωσε και την εμπορευσιμότητα της μετοχής, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά και οι τράπεζες.

Το θύμα του εμφυλίου

Μετά την πολύχρονη διαμάχη των αδερφών Θεόδωρου και Κων. Αγγελόπουλου, νέα επεισόδια ενδοοικογενειακής σύγκρουσης εκτυλίσσονται στην επιχειρηματική δυναστεία με πρωταγωνιστές τους δύο γιους του Κων. Αγγελόπουλου, Γιώργο και Παναγιώτη, προέδρους εκτός των άλλων και της ΚΑΕ Ολυμπιακός, και τον πατέρα τους.

Τα παιδιά του Κων. Αγγελόπουλου κατέθεσαν αίτημα δικαστικής συμπαράστασης λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο τελευταίος. Ωστόσο το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας κατέληξε με απόφασή του ότι ο Κων. Αγγελόπουλος «είναι πλήρως ικανός να εκτιμήσει τα συμφέροντά του και να επιμεληθεί των υποθέσεών του». Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυο γιοι έκαναν γνωστό ότι θα προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό και τονίζουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι εσφαλμένη καθώς «δέχεται περιστατικά αντίθετα προς τα όσα επιβεβαιώνονται από τους θεράποντες ιατρούς του πατέρα μας».

Εν τω μεταξύ, όμως, η αμείλικτη ενδοοικογενειακή κόντρα βύθισε στο σκοτάδι τη Χαλυβουργική ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα ζωής.

Κόντρες πολυτελείας

Σχεδόν δέκα χρόνια διαρκεί η δικαστική διαμάχη στην οικογένεια Δασκαλαντωνάκη των ξενοδοχείων Grecotel. Στο ένα στρατόπεδο βρίσκεται ο Nίκος Δασκαλαντωνάκης με την κόρη του Mαρί, σύζυγο του Nίκου Σηφουνάκη, και στην αντίπερα όχθη η πρώην σύζυγός του Πόπη με τα άλλα δύο παιδιά τους Γιάννη και Tίνα. Την ίδια ώρα ενδοοικογενειακές κόντρες, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι, μπορεί να κρύβει και η υπόθεση της Folli Follie, ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα, που συνεχίζει να ταλανίζει την ελληνική αγορά. Βέβαια προς το παρόν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν έχει κινηθεί εναντίον του πατέρα του, όπως εμμέσως είχε απειλήσει πριν από μερικούς μήνες.

«Γλυκές» αντιπαραθέσεις

Η ιστορία των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδης ξεκίνησε λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν η οικογένεια Κωνσταντινίδη βρέθηκε στη Λάρισα και ο παππούς των σημερινών μετόχων Γρηγόρης Κωνσταντινίδης έστησε το πρώτο υποτυπώδες ζαχαροπλαστείο της εποχής στη θεσσαλική πρωτεύουσα.

Πριν από λίγους μήνες ο Γρηγόρης Kωνσταντινίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γ. P. Kωνσταντινίδης ABEE, εταιρείας η οποία αναπτύσσει τα ζαχαροπλαστεία Kωνσταντινίδης σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη ελέγχοντας δώδεκα καταστήματα, στράφηκε κατά του μικρότερου αδερφού του Θεόδωρου, ο οποίος έχει το management των καταστημάτων του Bόλου. Αφορμή ήταν η δημιουργία ενός ζαχαροπλαστείου στη Νέα Ιωνία Αττικής που φέρει την επωνυμία Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αλυσίδα που διαχειρίζεται τα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το εν λόγω κατάστημα «δεν έχει καμία σχέση με την αλυσίδα καταστημάτων της εταιρείας». Ο Θεόδωρος απάντησε πως λυπάται για όσα του καταλογίζει ο αδερφός του και τόνισε ότι «δεν μπορεί να του αφαιρέσει ούτε το επίθετο Kωνσταντινίδης ούτε και την προσωπική του ιστορία και διαδρομή στη ζαχαροπλαστική».

Θυελλώδης διαμάχη

Με απόφαση του Αρείου Πάγου λύθηκε η μακροχρόνια μετοχική διαμάχη στη βορειοελλαδίτικη οινοποιία Μαλαματίνα μεταξύ του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και της πρώην συζύγου του Αικατερίνης. Η περιπέτεια αυτή σημάδεψε την επιχείρηση, η οποία σήμερα υπό τον έλεγχο του Κων. Μαλαματίνα επιχειρεί να υπηρετήσει το σχέδιο λειτουργικής αναδιάρθρωσης με στόχο τη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους της.

Δίνουν και παίρνουν οι σφοδρές και παθιασμένες ενδοοικογενειακές αντιπαραθέσεις στο εγχώριο επιχειρείν

Πόλεμος διαρκείας

Η ενδοοικογενειακή κόντρα στην καλαματιανή καπνοβιομηχανία συνεχίζεται αμείωτη παίρνοντας πλέον διαστάσεις εμφυλίου. Στο ένα στρατόπεδο βρίσκεται η οικογένεια του Κωνσταντίνου Καρέλια (ένας εκ των δύο ιδρυτών, ο οποίος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή πέφτοντας από τη θαλαμηγό του στην παγωμένη θάλασσα τα Χριστούγεννα του 2009) που απαρτίζεται από τη γυναίκα του Μίνα και την κόρη της Ιωάννα, μετόχους του 45% της εταιρείας, και στο άλλο ο Ανδρέας,ο Στάθης και η Βικτώρια Καρέλια οι οποίοι βρίσκονται στη διοίκηση της εταιρείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter