Αγρίνιο: Καταγγελίες για θνητότητα 100% στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου – Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Αγρίνιο: Καταγγελίες για θνητότητα 100% στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου – Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Μεγάλη είναι η ανησυχία στο νοσοκομείο του Αγρινίου μετά τις καταγγελίες για θνητότητα 100% των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το OPEN, κανένας ασθενής που μπήκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου με κορονοϊό, δεν βγήκε ζωντανός.

Την περασμένη Δευτέρα τρία άτομα που ήταν διασωληνωμένα στη ΜΕΘ του συγκεκριμένου νοσοκομείου κατέληξαν ενώ, σύμφωνα με τοπικά μέσα, φέρονται να έχουν καταλήξει έως και τέσσερις ασθενείς σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

Διάψευση και έρευνα

Τα θλιβερά αυτά στατιστικά απασχόλησαν τη Διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και το Υπουργείο Υγείας.

Αν και το ποσοστό διαψεύδεται από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), η διοίκηση του νοσοκομείου υφίσταται έλεγχο, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, το υπουργείο ζητάει εξηγήσεις από τον διοικητή του νοσοκομείο Αγρινίου καθώς αναφέρεται ότι πιθανότατα υπήρξαν πολλές παραλείψεις και έλλειψη ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕΝ

Στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας και του ΟΔΙΠΥ στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, διαπιστώθηκε αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ-COVID του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, που σε καμία περίπτωση δεν είναι 100% όπως εσφαλμένα αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου, κατά την επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, οπότε και ζητήθηκαν από το Διοικητή του ΓΝ Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Από τον κ. Τσώλη ζητήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1.     Γιατί το ΓΝ Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ-COVID, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας;

2.     Έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου;

3.     Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας;

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν απάντησε στα ερωτήματα, αλλά ούτε σε σχετικό έγγραφο που του απέστειλε στις 28 Μαΐου ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας διερευνούν ήδη μέσω των αρμόδιων κλιμακίων τις όποιες διοικητικές παραλείψεις.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ακυρώσει ή να αμφισβητήσει την τιτάνια προσπάθεια που με αυτοθυσία καταβάλλουν οι υγειονομικοί μας, τόσο στο Αγρίνιο όσο και σε κάθε μονάδα Υγείας της χώρας.

Η απάντηση της ΠΟΕΔΗΝ

Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν είναι η μόνη που έχει υψηλή θνητότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος εξηγώντας ότι: «υψηλή θνητότητα έχουν και οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ των νοσοκομείων».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι: «στο Νοσοκομείο Έδεσσας λειτούργησε αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορονοϊού με θνητότητα που αγγίζει το 100%. Η θνητότητα στις ΜΕΘ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το επίπεδο νοσηλείας στις κλινικές κορονοϊού, η έγκαιρη διασωλήνωση ασθενών πριν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ και όχι η πολυήμερη αναμονή σε λίστα αναμονής, η επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ με ηληκιακά κριτήρια, η δυνατότητα παραμονής σε ΜΕΘ και μετά την αποσωλήνωση για παρακολούθηση κ.α».

Παράλληλα, ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ασθενών η υποστελέχωση των ΜΕΘ εξηγώντας: «Όταν οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες με ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό έχουν αναπόφευκτα υψηλά ποσοστά θνητότητας. Η ΜΕΘ Αγρινίου 5 κλινών από τον Οκτώβρη μετατράπηκε σε κορονοϊού. Κατέληξαν περί τους 35 ασθενείς. Πριν τον κορονοϊό ήταν γενική ΜΕΘ και η θνητότητα ήταν στα επίπεδα του μέσου όρου των άλλων ΜΕΘ».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ επανειλημμένως ζήτησε τη στελέχωση της ΜΕΘ με έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό, ωστόσο έγινε το αντίθετο. Μετακινήθηκε έμπειρο προσωπικό και η ΜΕΘ στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό ανειδίκευτο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας καταλήγει επισημαίνοντας πως: «Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δέχθηκε διασωληνωμένους ασθενείς από τα νοσοκομεία Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση τους τη στιγμή που διακομίσθηκαν στη ΜΕΘ. Η κλινική κορονοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου στη κορύφωση της πανδημίας νοσηλευε 45 ασθενείς με κάλυψη από έναν ιδιώτη παθολόγο γιατρό με μπλοκάκι τις πρωινές ώρες. Απόγευμα, νύκτα καλύπτεται από τους εφημερεύοντες παθολόγους γιατρούς όποτε παρίσταται ανάγκη».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter