Αγρότες: Ενισχύονται τα μπλόκα – Νέα επιστολή στον πρωθυπουργό

Αγρότες: Ενισχύονται τα μπλόκα – Νέα επιστολή στον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την επιστολή της, που θα επιδώσει σήμερα, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τη σύμπλευση μαζί της και άλλων συναδέρφων τους από Λάρισα, Καρδίτσα, Φθοιώτιδα, Μαγνησία και Βοιωτία.

Με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αναμένονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, στις 12 το μεσημέρι στο Διοικητήριο, όπου προτίθενται να παραμείνουν για δύο ώρες, ενώ αντιπροσωπεία τους θα επιδώσει νέα επιστολή στην υπεύθυνη του γραφείου της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τα μπλόκα σε «πράσινα φανάρια», κόμβο Δερβενίου, Ευζώνους και Προμαχώνα Σερρών, αλλά και άλλοι που θα μεταβούν στο σημείο με τα αγροτικά τους από τις περιοχές Άγιο Μάμα, Βρασνά, Καλύβες και Πορταριά νομού Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η τρίτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που οι Θεσσαλονικείς, «βλέπουν» τρακτέρ στην πόλη. Στις 2/2 οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία ΧΑΝΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με 30 τρακτερ και ενόψει της 10ης Zootechnia. Επιπλέον, μόλις το Σάββατο, 4/2, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τα Μάλγαρα και την Ημαθία «πορεύτηκαν» με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην πόλη, διαμαρτυρόμενοι για τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τα μέτρα που έπονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την επιστολή της, που θα επιδώσει σήμερα, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τη σύμπλευση μαζί της και άλλων συναδέρφων τους από Λάρισα, Καρδίτσα, Φθοιώτιδα, Μαγνησία και Βοιωτία. Επίσης, στην επιστολή η επιτροπή θα αναφέρει τη δεινή στην οποία περιέρχονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις σε εξέλιξη νομοθετικές ρυθμίσεις και θα κρούσει κώδωνα κινδύνου για το βραχυπρόθεσμο μέλλον του πρωτογενούς τομέα. «Δεν είναι απλώς ασύμφορη, αλλά μη βιώσιμη η ενασχόλησή μας με την γη» θα τονίζουν στην επιστολή τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Μεταξύ άλλων, με τη νέα της επιστολή, η συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα υπενθυμίζει ότι «παραμένει στο ακουστικό της για την πραγματοποίηση της συνάντησης που έχει ήδη ζητηθεί με στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία των Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, υπό την εποπτεία ή και φυσική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Τα θέματα που επιθυμούν οι διαμαρτυρόμενοι να συζητήσουν είναι το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Πάντως, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους.

Υπογραμμίζεται ότι οι προσπάθειες για συγκρότηση κοινού μετώπου διεκδικήσης που επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες, πέφτουν μέχρι στιγμής στο «κενό», με πολλούς από τους διαμαρτυρόμενους να δηλώνουν «ας έρθουν αυτοί σ΄ εμάς, γιατί να πάμε εμείς». Στο πλαίσιο αυτό, αμφίβολη κρίνεται η συμμετοχή της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας στην αυριανή συνάντηση στη Νίκαια, που συγκάλεσε για τις 12 το μεσημέρι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, απευθύνοντας νέο ευρύ κάλεσμα σε όλους τους κινητοποιημένους αγρότες.

Ενισχύεται το μπλόκο της Νίκαιας

Σε κίνηση για την ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας προχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο στο Γερακάρι, όπου εδώ και δεκατρείς μέρες βρίσκονται στο δρόμο. Οι αγρότες μετέφεραν τα τρακτέρ τους και τις δυνάμεις στη Νίκαια, με στόχο να γίνει πιο δυναμικό το μπλόκο, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 7/2 στις 12.00 το μεσημέρι.

«Είμαστε μαζί με τους αγρότες της Νίκαιας. Χθες βρεθήκαμε όλοι μαζί στα Τέμπη και αύριο θα είμαστε στην Πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου Αγιάς, Τάσος Κωστούλας, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο πανελλαδικός συντονισμός είναι μονόδρομος.

Να υπενθυμιστεί πως οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο υλοποιούν τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, ενώ πρόθεσή τους είναι να συντονίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους, καλώντας στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Άλλωστε, στην κατεύθυνση για τη δημιουργία κοινού μετώπου όλων των μπλόκων, ανεξάρτητα με το αν συμφωνούν με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ήταν και το κάλεσμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας από τα Τέμπη, όπου αγρότες με τρακτέρ απέκλεισαν για δύο ώρες συμβολικά την εθνική οδό.

Νέο μπλόκο το απόγευμα στην Πατρών – Κορίνθου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων

Με ολιγόωρο αποκλεισμό των εθνικών οδών Πατρών – Κορίνθου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων, συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, αγρότες της Αιγιάλειας και της Αιτωλοακαρνανίας, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, οι αγρότες της Αιγιάλειας θα αποκλείσουν την νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου από τις 18:30 έως τις 21:30, στο ύψος του Αιγίου.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, από τις 19:00 έως τις 21:00 στο ύψος του κόμβου του Κεφαλοβρύσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις τους, αναμένουν, όπως ανακοίνωσαν, πως θα περιμένουν τις αποφάσεις της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής που θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας αναμένεται να αποφασίσουν την Τρίτη για το αν θα προχωρήσουν σε κινητοποίησες, ενώ εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τρακτέρ δίπλα στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

Στην Ηλεία, αγρότες έκαναν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον Πύργο και στην συνέχεια απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αιφνιδιαστικές κινήσεις και κλιμάκωση σχεδιάζουν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο Ευζώνων

Με αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, συνεχίζουν την κινητοποίησή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. «Αν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα εντείνουμε την κινητοποίησή μας και θα φτάσουμε μέχρι και το τελωνείο της Δοϊράνης» επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως εκ τούτου, κλειστή εξακολουθεί να είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης. Η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Σε δίωρο αποκλεισμό τουλάχιστον της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, αναμένεται να προχωρήσουν από τις 12 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Προμαχώνα, που παρά τις προσπάθειές τους από τις 25/1 δεν έχουν κατορθώσει να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Συνεχίζεται, από τις 30/1 ο επ΄αόριστον αποκλεισμός της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, κτηνοτρόφο από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν αποκλείεται να επιχειρήσουμε εκ νέου μετάβασή μας στη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία, για συμβολικό αποκλεισμό, όπως κάναμε την Παρασκευή».

Υπενθυμίζεται ότι εντός της εβδομάδας -το πιο πιθανόν προς το τέλος της και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποφασιστούν άλλες κινήσεις στην αυριανή σύσκεψη- πρόκειται να προχωρήσει ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς ημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, προσθέτοντας ότι αυξάνονται τα αγροτικά μπλόκα που στήνονται σε κομβικά σημεία στη Δυτική Μακεδονία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς παραμένουν στο μπλόκο τους στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάστημα 18.00-20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό, αν και συνήθως τις τελευταίες ημέρες η κινητοποίησή τους διαρκεί από μισή έως και μία ώρα.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσλισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιον αποκλεισμό, αφού στηρίζουμε τους συναδέλφους μας που μεταβαίνουν στο Διοικητήριο, όπου στεγάζεται το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης».

Εξάλλου, στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών, ενώ θα δώσουν το «παρών» στην αυριανή συνάντηση στην Νίκαια.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1, στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής (στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας) και το μεσημέρι αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter