Αγρότες: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις – Δείτε πού στήνονται τα μπλόκα

Αγρότες: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις – Δείτε πού στήνονται τα μπλόκα

Σε επαναπροσδιορισμό του σχεδιασμού τους και στήσιμο νέων μπλόκων, προχωρούν σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να αναπτύξουν τη δράση τους σε περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Αποκλεισμούς, συλλαλητήρια και νέα μπλόκα σε διάφορα σημεία, περιλαμβάνει ο προγραμματισμός αγροτών και κτηνοτρόφων στη δυτική Μακεδονία, ενώ σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την επίλυση του αγροτικού.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνουν τα σχέδια των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, αλλά δεν τα ακυρώνουν. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, «ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά».

Το μεσημέρι στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Όπως δήλωσε ο κ. Μόσχος, αύριο, Τετάρτη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο μπλόκο, θα διανείμουν περί τα 2.000 φυλλάδια με τα αιτήματά τους στη λαϊκή αγορά Καστοριάς, ενώ την Πέμπτη 2/2 θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων. «Στόχος του αποκλεισμού είναι να αναδείξουμε τη διάσταση των ελληνοποιήσεων, κυρίως φασόλια και μήλα, πρακτική που έχει ρημάξει την αγορά, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών» επισήμανε.

Για την Παρασκευή, 3/2, προγραμματίζεται παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Καστοριάς. Ο κ. Μόσχος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους πολίτες, από όποια επαγγελματική τάξη και αν προέρχονται.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Καλονέρι Βοείου, έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας.

Ενισχύεται διαρκώς το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων της κεντρικής Μακεδονίας στο τελωνείο των Ευζώνων και ειδικότερα στον κόμβο της Ειδομένης, όπου λίγο πριν τις 13.00 κατέφθασαν με τα τρακτέρ τους διαμαρτυρόμενοι του κλάδου από το Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας. Στις 14.30 αναμένεται να ξεκινήσουν με κατεύθυνση τον κόμβο της Ειδομένης και άλλες δυνάμεις αγροτών από τη Χαλάστρα, όπου βρίσκονται στα διόδια Μαλγάρων.

«Ας έρθουν με το καλό και οι συνάδελφοί μας από τα διόδια Μαλγάρων και στη συνέχεια θα κάνουμε γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, ενημερώνοντας ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι το τελωνείο των Ευζώνων παραμένει κλειστό από χθες στις 16.30, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της κεντρικής Μακεδονίας να έχουν καταλάβει τόσο τον κόμβο της Ειδομένης, στα 200 μέτρα από τα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, όσο και τις παρακαμπτήριες οδούς που οδηγούν σε αυτό.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι και έφθασαν στο σημείο με αγροτικά οχήματα και με τα ιδιωτικής χρήσης επιβατηγά τους.

Σήμερα, εξάλλου, στον ίδιο δρόμο, στήνεται και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.

Επισημαίνεται ότι μεθαύριο, Πέμπτη, συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι Φλώρινας, χωριών Βοΐου, Νεάπολης και Τσοτυλίου, προκειμένου να καθορίσουν το ακριβές σημείο, όπου θα στηθούν το μπλόκο τους.

Συμβολικό αποκλεισμό δύο ωρών, από τις 12 το μεσημέρι, έως τις 14.00μμ, προγραμμάτισαν οι αγρότες που εγκαταστάθηκαν από τις 28/1 στα διόδια των Μαλγάρων, όπως επισήμανε ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Στις 15.00 υπολογίζεται να φτάσουν στον κόμβο Δερβενίου αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες συγκεντρώνονταν στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, «υπάρχει σκέψη για συμβολικό αποκλεισμό, αλλά η γενική συνέλευση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις».

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι χθες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό και στα δύο ρεύματα, κίνηση που αναμένεται να επαναλάβουν και σήμερα.

Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθενται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλλημένως έχουν τονίσαει και αυτό που οργανώνουν -σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών, όπως Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης- είναι συλλαλητήριο στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia» στις 2/2, ημερομηνία κατά την οποία και ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση για να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter