Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Αγρότες: «Τελεσίγραφο» από την Κεντρική Μακεδονία

Αν μέχρι το μεσημέρι δεν έχουν απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας διαμηνύουν ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους και θα προχωρήσουν άμεσα σε νέους αποκλεισμούς κομβικών σημείων.

Δράσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι δύο μόνο από τις σκέψεις που έχουν στο μυαλό τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από τις 30 Ιανουαρίου κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Το συγκεκριμένο μπλόκο ενισχύεται διαρκώς.

Κλειστή παραμένει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ, κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

«Μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε αποκλείσει το τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκου, Στέργιος Λίτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Στέλιος Δεμερτζίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας - Έδεσσας, από το σημείο έχει ήδη φύγει δύναμη για τις Σέρρες, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα επιχειρήσουν εκ νέου σήμερα μετάβασή τους στον Προμαχώνα.

Στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, βρίσκονται οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις 25 Ιανουαρίοτ και έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, από παρακαμπτήριες οδούς, ακόμη και μέσα από χωράφια. Για την ώρα δεν το έχουν καταφέρει, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχει αστυνομική δύναμη.

Το «Μακεδονία» στόχος των αγροτών στα Πράσινα Φανάρια

Να μεταβούν σε σημείο πιο κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα επιχειρήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που από τις 30 Ιανουαρίου έχουν προχωρήσει στον επ΄ αόριστον αποκλεισμό της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στα Πράσινα Φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο). Από την Τετάρτη, το μπλόκο στο σημείο ενισχύεται και με άλλους αγρότες και κτηνοτρόφους από τον νομό Χαλκιδικής, που μεταβαίνουν είτε με τρακτέρ, είτε με αγροτικά οχήματα.

«Αν δεν έχουμε την απάντηση που ζητήσαμε, θα πάμε σε 24ωρο αποκλεισμό νέου σημείου», επισήμανε στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος από τα Σύλλατα Χαλκιδικής.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, στον Άγιο Μάμα, στο δρόμο Μουδανίων - Κασσάνδρας και στα Βραστά, επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου - Αγίου Όρους. Όπως επισήμαναν μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων, ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάστημα 19.00 - 20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό. Συνήθως, αφήνουν μια λωρίδα ελεύθερη και στις δύο πλευρές, αφού, όπως επισήμαναν, στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα στους πολίτες, αλλά να αναδείξουν τα δικά τους.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, τόνισε στο ΑΜΠΕ: «Δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιο αποκλεισμό, αλλά θα ενισχύσουμε άλλους συναδέλφους μας, όπου μας χρειάζονται».

Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Απέσυραν τα τρακτέρ τους από τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που βρίσκονταν στο σημείο από τις 23 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.