Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Κλειστή έως και τις 18:00 τουλάχιστον αποφάσισαν να κρατήσουν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στον κόμβο της Ειδομένης.

Το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί στη γενική τους συνέλευση, σήμερα αργά το απόγευμα.

Στο σημείο, αναμένονται και σήμερα άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Σκύδρα, ορεινή Έδεσσα και Μελίσσι, οι οποίοι και θα ξεκινήσουν με τα αγροτικά τους οχήματα στις 10.00-11.00 το πρωί, με κατεύθυνση το τελωνείο των Ευζώνων. Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους, που υπολογίζονται σε πάνω από 350, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από δήμο Παιονίας, Γιαννιτσά, Χαλκηδόνα, Κιλκίς, Χαλάστρα, Μάλγαρα, Σίνδο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, μας ξεκαθάρισε ότι «όσα φορτηγά ή νταλίκες μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα τα περνάμε και χωρίς καθυστερήσεις μάλιστα».

Υπενθυμίζεται ότι το τελωνείο των Ευζώνων και ειδικότερα τον κόμβο της Ειδομένης, κατέλαβαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας στις 30/1, στις 16:30. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Παιονίας συγκεντρώθηκαν στις 28/1 σε σημείο που βρισκόταν 1,5 χιλιόμετρο πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1000 μέτρα προ του κόμβου της Ειδομένης.

Νέα προσπάθεια για Προμαχώνα, αλλά και… άλλες δράσεις από τους Σερραίους

Σε γενική τους συνέλευση, γύρω στις 11 το πρωί, θα καθορίσουν την κίνηση που θα κάνουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι αν και δεν καταθέτουν τα όπλα, σε ό,τι αφορά τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ωστόσο δεν αποκλείεται να κάνουν και άλλες δράσεις. Ένα σενάριο που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, είναι να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους στο κέντρο των Σερρών.

Χθες το πρωί, στα 100 μέτρα πριν από το τελωνείο του Προμαχώνα, παρατάχθηκαν πεζοί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συμβολική διαμαρτυρία, ενώ μπροστά τους τον δρόμο “φράκαραν” οι αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν έντονη παρουσία σε όλο το μήκος του δρόμου που οδηγεί απο τη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, μέχρι και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τονίζεται ότι τα τρακτέρ των Σερραίων αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα, από τις 25/1.

Μοίρασαν φυλλάδια – Ο καιρός δεν βοηθάει τα μπλόκα

Περισσότερα από 2.000 φυλλάδια με τα αιτήματά τους διανέμουν σήμερα, στη λαϊκή αγορά της Καστοριάς, οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε από τις 30/1 στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Την Πέμπτη 2/2, οι ίδιοι προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό, από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων. «Στόχος τού αποκλεισμού είναι να αναδείξουμε τη διάσταση των ελληνοποιήσεων, κυρίως φασόλια και μήλα, πρακτική που έχει ρημάξει την αγορά, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος.

Για την Παρασκευή 3/2, έχει αποφασιστεί η διοργάνωση Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μόσχος απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα προς όλους του πολίτες, από όποια επαγγελματική τάξη και αν προέρχονται, προκειμένου να συμμετάσχουν.

Τονίζεται ότι, βάσει της απόφασης που έλαβαν πρόσφατα σε ευρεία σύσκεψή τους οι επικεφαλής των συντονιστικών Δυτικής Μακεδονίας, έως και αύριο αναμένεται να έχουν στηθεί τα αγροτικά μπλόκα, στα περισσότερα σημεία που έχουν επιλεγεί.

Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Μόσχος, οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνει τα σχέδια των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή και οι δύο προαναφερόμενοι παράγοντες, αποθαρρύνουν πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους να βγουν στους δρόμους.

Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Στο μεταξύ, στήθηκε και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας επίσης, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.

Επισημαίνεται δε ότι αύριο συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι Φλώρινα, χωριών Βοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου, προκειμένου να καθορίσουν το ακριβές σημείο όπου και θα στήσουν άμεσα το μπλόκο τους.

Συμβολική κατάληψη της Εφορίας στην Ήπειρο

Σε συμβολική κατάληψη της Εφορίας προχώρησαν πριν από λίγο, κτηνοτρόφοι και αγρότες από όλη την Ήπειρο, οι οποίοι νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στη κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να διαδηλώσουμε, μαζί με όλους τους συναδέλφους από την Ήπειρο, τον αγώνα μας για επιβίωση. Ο αγροτικός κόσμος, δεν θα αντέξει», δήλωσε ο Μπάμπης Μπεσλής, μέλος του συντονιστικού από το μπλόκο Κομποτίου ‘Αρτας.

Η πρόεδρος των Κτηνοτρόφων από την Θεσπρωτία Μυρτώ Λύκα, τόνισε πως, οι αγρότες της Ηπείρου είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Στο συλλαλητήριο των αγροτών συμμετέχουν μέλη φορέων και συνδικαλιστικών σωματείων. Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα και απευθύνουν κάλεσμα, « στον λαό που πλήττετε από πολιτικές λιτότητας», όπως ανέφερε ο Μπάμπης Μπεσλής.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, δηλώνουν κατηγορηματικά: « Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι εσχάτων. Αυτοί οι νόμοι δεν θα περάσουν. Δεν θα περάσουν ούτε και στην πράξη, γιατί κανένας δεν έχει να πληρώσει».

Σήμερα, το συντονιστικό των αγροτών στην Ήπειρο, αναμένεται να αποφασίσει εάν τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ,παραταχθούν τρακτέρ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Να σημειωθεί πως, μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί στους κόμβους Κομποτίου και Αγίου Δημητρίου στη Ιόνια Οδό από αγρότες της ‘Αρτας, καθώς και στον Λούρο της Πρέβεζας.

Αγρότες της Ηλείας έκλεισαν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου

Στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, στο ύψος της περιοχής Λατίφι, προχώρησαν λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, αγρότες της Ηλείας.

Οι αγρότες, οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Πύργου, δεν έχουν ανακοινώσει πότε θα ανοίξουν τον δρόμο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter