Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τι συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα (Video)

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τι συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα (Video)

Ένταση ανάμεσα σε αγρότες και άνδρες των ΜΑΤ σημειώθηκε στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενείται η έκθεση Zootechnia. Άνοιξε αργά το βράδυ η εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου.

Ένταση ανάμεσα σε αγρότες και άνδρες των ΜΑΤ σημειώθηκε στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενείται η έκθεση Zootechnia.

Σύμφωνα με το thestival.gr, οι αγρότες εξαγριώθηκαν όταν βρήκαν κλειστά τα στόρια της νότιας πύλης, με αποτέλεσμα να τα ανοίξουν και να εισβάλλουν στην Έκθεση, ωστόσο συνάντησαν τον φραγμό της Αστυνομίας και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια.

Οι αγρότες υποστηρίζουν πως η έκθεση είναι για αυτούς και πρέπει να τους επιτρέψουν να μπουν.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα:

– Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι έκλεισαν λίγο μετά τις 19:30 την νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου. Οι αγρότες άνοιξαν το δρόμο αργά απόψε, αναμένεται όμως να συνεχίσου τις κινητοποιήσεις και αύριο.

– Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αγροτικά μπλόκα στο νομό Λάρισας, όπου τα τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους εδώ και μια εβδομάδα. Το κεντρικό μπλόκο παραμένει στον κόμβο της Νίκαιας, με τρακτέρ και αγρότες από Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Στο σημείο οι αγρότες προχωρούν καθημερινά σε κλείσιμο και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης από 16:00 έως 18:00, ενώ επ’ αόριστον και όσο διαρκούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις παραμένει κλειστό το ρεύμα προς την Αθήνα. Οι αγρότες του μπλόκου σχεδιάζουν νέες μορφές κινητοποιήσεων, με αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας, αύριο Παρασκευή.

Στα πλαίσια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του μπλόκου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, πως την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, ώστε να υπάρξει συντονισμός της δράσης των αγροτών.

Εκτός όμως από το μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες του νομού έχουν «στρατοπεδεύσει» και σε άλλα σημεία, όπως στο Δαμάσι και στο Γερακάρι, δημιουργώντας περιφερειακά μπλόκα. Επίσης, αγροτικό μπλόκο, παραμένει στο κόμβο Αργυροπουλίου με τους αγρότες να υλοποιούν τις αποφάσεις τους και να προχωρούν σε τρίωρο πλέον καθημερινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, από 18:00 έως και 21:00.

Ένα νέο μπλόκο έχει στηθεί στην περιοχή της Λάρισας και συγκεκριμένα στο κόμβο της Ραχούλας, όπου οι αγρότες απέκλεισαν σήμερα Πέμπτη την Ε.Ο Λάρισας – Τρικάλων από τις 15:00 μέχρι τις 17:00. Επίσης, οι αγρότες των Φαρσάλων που έχουν βγάλει και αυτοί τα τρακτέρ τους στο δρόμο, προχώρησαν σήμερα για πρώτη φορά σε δίωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Τρακτέρ επίσης, βρίσκονται στους κόμβους του Πλατυκάμπου και της Γυρτώνης. Οι αγρότες που συντονίζονταν σε αυτά τα δύο σημεία, βρίσκονται σε διαδικασία συσκέψεων, ώστε να αποφασίσουν εάν τελικά θα συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους στο κόμβο της Γυρτώνης, με προοπτική να στήσουν κεντρικό μπλόκο στα Τέμπη, ή όχι.

Αίτημα να πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που απασχολούν τους αγροτοκτηνοτρόφους, κατέθεσε και επίσημα την Πέμπτη, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με την κυβέρνηση, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας για να λάβει την απάντηση «μέχρι το Σάββατο 4/2 τα πράγματα είναι πιεσμένα, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας την επόμενη εβδομάδα». 

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο αγρότης Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, Μαυρουδής Μηντσιούδης, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση των αγροτών για διάλογο, αφορά σε συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας και Ανάπτυξης.

– Αυτά τόνισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, όργανο που πλέον εμπλουτίστηκε και με μέλη του μπλόκου Προμαχώνα Σερρών, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Νομού Σερρών, Στ. Λίτος.

Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη, μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα, μετέβησαν στο τελωνείο των Ευζώνων και πραγματοποίησαν πολύωρη συνάντηση με τους συμμετέχοντες σε αυτό. Στη συνάντηση, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετέχει και το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια», (στον οδικό κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης) αποφάσισε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν το παρών και «να συνταχθούν στον κοινό αγώνα».

Στο μεταξύ, κλειστή μέχρι και αύριο Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου τουλάχιστον, θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, όπως αποφάσισε η χθεσινοβραδινή γενική συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας. Επισημαίνεται, ότι το σημείο έχει αποκλειστεί από τις 30 Ιανουαρίου, ενώ η διέλευση των φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα διεξάγεται απρόσκοπτα.

– Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου, έξω από την πόλη της Καστοριάς, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων, προχώρησαν σήμερα από τις 12 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε από τις 30/1 στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

«Στόχος του αποκλεισμού είναι να αναδείξουμε τη διάσταση των ελληνοποιήσεων, κυρίως φασόλια και μήλα, πρακτική που έχει ρημάξει την αγορά, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών», επισήμανε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος.

Για αύριο, Παρασκευή 3/2, έχει αποφασιστεί η διοργάνωση Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μόσχος απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα προς όλους του πολίτες, από όποια επαγγελματική τάξη και αν προέρχονται, προκειμένου να συμμετάσχουν. 

Κληθείς να απαντήσει εάν ο διάλογος είναι θεμιτός εκ μέρους των αγροτοκτηνοτρόφων, ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης, επισήμανε “έχουμε χορτάσει από λόγια, υποσχέσεις και δεσμεύσεις” και πρόσθεσε “εμείς λοιπόν λέμε ναι σε τετραμερή διάλογο, με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπό την προϋπόθεση ότι όσα συμφωνήσουμε, θα υπογραφούν επί τόπου. Όχι μετά, εκεί επί τόπου. Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη”.

Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό και φορολογικό αποτελούν τα μελανά σημεία για τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο και τόνισε: “έχουμε προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και να μας δώσουν ανάσα, ακόμη και στα ψηφισμένα μέτρα”. Ο κ. Καρυπίδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας: “όχι μόνο δεν κοιτούν να μας ανακουφίσουν, αλλά φέρνουν νέα μέτρα και ρυθμίσεις που μας βυθίζουν ακόμη περισσότερο” και αναρωτήθηκε λέγοντας: “είναι δυνατόν να μας αναγκάζουν να λαμβάνουμε κωδικό ΕΦΚΑ και να μας υποχρεώνουν σε υποβολή πίνακα προσωπικού πρόσληψης – απόλυσης και υποβολή κάθε μήνα αναλυτικής περιοδικής δήλωσης εισφορών για τους αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούμε στα χωράφια μας;” ενώ καταλήγοντας τόνισε: “καταργούν την πληρωμή με εργόσημο και το σύνολο σχεδόν του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, θα καταβάλλουν μηνιαία εισφορά για τον κλάδο ασφάλισης ως “μισθωτοί” και θα πρέπει να ακολουθούν τα ισχύοντα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ”.

Ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Πέλλας, Τάσος Κυραλίδης, είπε πως “πρώτη φορά μια κυβέρνηση στην Ελλάδα και ειδικότερα “πρώτη φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατάφερε να βγάλει τόσο κόσμο στους δρόμους και παραμένει και στη θέση του”. Μεταξύ άλλων είπε ότι “ο υπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα όμηρος των μνημονίων και ότι είναι δεμένα τα χέρια του. Γιατί δεν φεύγει;” αναρωτήθηκε.

Για το θέμα των κοινοτικών ενισχύσεων, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ που λαμβάνουν οι Έλληνες του πρωτογενούς τομέα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Νίκος Δημητριάδης, είπε: “επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία και να κάνουν να μαλώνουμε μεταξύ μας. Αυτές οι ενισχύσεις μας δίνοντας ως αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους παραγωγής μας και προκειμένου τα προϊόντα να φτάσουν στο ράφι σε καλές τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές. Αυτή η καραμέλα ότι αγοράζουμε σπίτια και επαύλεις πρέπει να σταματήσει”. Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι “αγρότες και κτηνοτρόφοι ρισκάρουν συνεχώς τις δουλειές και τις επενδύσεις τους, αφού αρκεί μια κακοκαιρία να τα τινάξει όλα στον αέρα”.

Τα αγροτικά μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Μετά το μεσημέρι πρόκειται να έχει στηθεί το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.

Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Στο μεταξύ, στήθηκε και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας επίσης, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.

Επισημαίνεται δε ότι σήμερα τελικά συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Πρέσπες, προκειμένου να αποφασίσουν το ακριβές σημείο που θα στήσουν μπλόκο και το Σάββατο ακολουθούν αυτοί των χωριών Βοοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter