Αγωγή κατά των Ellinika Hoaxes κατέθεσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Αγωγή κατά των Ellinika Hoaxes κατέθεσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Στην κατάθεση αγωγής κατά των ellinika hoaxes προχώρησε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Σύμφωνα με το zoulga.gr, τόσο η Ένωση όσο και η ερευνητική ομάδα του Πέτρου Ζωγράφου, κατέθεσαν αγωγή εναντίον της ΑΜΚΕ «ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ», που διαχειρίζεται το ellinikahoaxes.gr.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, δια του νομικού τους εκπροσώπου, Γιάννη Σπηλιόπουλου, η Ένωση και ο Πέτρος Ζωγράφος αρχικά απέστειλαν εξώδικα για τα δύο επίμαχα άρθρα (σ.σ τίτλοι: «Όταν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών προωθεί ψευδοεπιστημονικό μυστικισμό», «Ο Πέτρος Ζωγράφος και η απάτη της παραγωγής ηλεκτρισμού από νερό») στους διαχειριστές της ιστοσελίδας, οι οποίοι όμως έκριναν σκόπιμο να τα δημοσιεύσουν και βεβαίως να μην προβούν σε επανόρθωση ή αφαίρεση των επίμαχων, προσβλητικών όπως αναφέρεται στην αγωγή, δημοσιευμάτων.

Ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, Ιωάννης Σπηλιόπουλος και η συνάδελφός του επίσης δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πιστοποιημένη υπεύθυνη προστασίας προσωπικών δεδομένων (DPO) Σταματία Φιλοθεΐδου, εξηγούν πως τα επίμαχα άρθρα συνιστούν προσβολή της προσωπικότητας των θιγόμενων (το προεδρείο και μέλη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών). Επίσης, σε αυτά γίνεται παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους.

Η αγωγή θα κοινοποιηθεί και στον IFCN, οργανισμό που πιστοποίησε τα ellinika hoaxes. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι νομικοί, «η έγερση της αγωγής πρόκειται να γνωστοποιηθεί και στον οργανισμό «The International Fact-Checking Network» (IFCN), ο οποίος έχει “πιστοποιήσει” την ιστοσελίδα Ελληνικά Hoaxes για τον «έλεγχο των ειδήσεων», αφού σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, προκειμένου να ισχύει η συγκεκριμένη πιστοποίηση, θα πρέπει να τηρούνται μια σειρά προϋποθέσεων δεοντολογίας και ηθικών δεσμεύσεων, οι οποίες μάλλον παραβιάζονται».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter