Αγωγή συγγενών του Λάμπρου Κανελλόπουλου κατά πρώην στελεχών της UNICEF

Αγωγή συγγενών του Λάμπρου Κανελλόπουλου κατά πρώην στελεχών της UNICEF

Αγωγή αποζημιώσεως για ηθική βλάβη, σε βάρος της πρώην προέδρου της Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, Σοφίας Τζιτζίκου, αλλά και της πρώην Οικονομικής Διευθύντριας, Αγγελική Δάμου, κατέθεσαν η χήρα και ο γιος του Λάμπρου Κανελλόπουλου, που είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNICEF.

Τις κατηγορούν για προσβολή της μνήμης του Λάμπρου Κανελλόπουλου, που έφυγε από τη ζωή το 2015.

Ισχυρίζονται πως οι δύο εναγόμενες «προέβησαν σε έναν “αγώνα” σπίλωσης της μνήμης του με συκοφαντικές και ψευδείς καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες εμφανίζεται να εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για να ικανοποιήσει, δήθεν, προσωπικούς, οικονομικούς και άλλους ιδιοτελείς και ελλιπούς ηθικής σκοπούς σε βάρος του Οργανισμού της UNICEF».

Η χήρα και ο γιος του Λάμπρου Κανελλόπουλου κάνουν λόγο για “μέγιστη ηθική βλάβη” που τους προξένησε “η ενορχηστρωμένη προσπάθεια βάναυσης και προκλητικής σπίλωσης της μνήμης του Λάμπρου Κανελλόπουλου” .

Η οικογένεια Κανελλοπούλου αναφέρει ακόμα ότι έχει, ήδη, εκχωρήσει με την κατάθεση της αγωγής της, το όποιο ποσό τους επιδικαστεί ως αποζημίωση στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος.

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση από πλευράς του νομικού γραφείου του Αντ. Βγόντζα που εκπροσωπεί τους ενάγοντες έχει ως εξής:

«Η Δάφνη χήρα Λάμπρου Κανελλόπουλου και ο γιος του Αναστάσιος Κανελλόπουλος κατέθεσαν αγωγή αποζημίωσης κατά της Σοφίας Τζιτζίκου, πρώην Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF και της Αγγελικής Δάμου, πρώην Οικονομικής Διευθύντριας για την προσβολή της μνήμης του εκλιπόντος συγγενικού τους προσώπου.

Μετά, από μια λαμπρή και άμεμπτη πορεία ζωής, και μάλιστα σε χρόνο που ο Λάμπρος Κανελλόπουλος δεν βρίσκεται στη ζωή, μη δυνάμενος να υπερασπιστεί ο ίδιος την τιμή και την υπόληψή του, η Σοφία Τζιτζίκου και η Αγγελική Δάμου, προέβησαν σε έναν ‘αγώνα’ σπίλωσης της μνήμης του. Συγκεκριμένα:

Περί τα τέλη Απριλίου 2018, κατόπιν των ψευδών, συκοφαντικών και δυσφημιστικών καταγγελιών της Σοφίας Τζιτζίκου και της Αγγελικής Δάμου, ο γραπτός και ηλεκτρονικός Τύπος κατακλύστηκε από δημοσιεύματα, στα οποία ο εκλιπών Λάμπρος Κανελλόπουλος, εμφανίζεται να εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για να ικανοποιήσει, δήθεν, προσωπικούς, οικονομικούς και άλλους ιδιοτελείς και ελλιπούς ηθικής σκοπούς σε βάρος του Οργανισμού της UNICEF!

Αμφότερες, όμως, τεκμηριωμένα γνώριζαν την αναλήθεια όλων όσων κατήγγειλαν. Και παρ’ όλα αυτά, εσκεμμένα παραμόρφωσαν το περιεχόμενο εγγράφων και αποσιώπησαν την ύπαρξη άλλων, με σκοπό να στηρίξουν τις άκρως δυσφημιστικές, συκοφαντικές και μεθοδευμένες καταγγελίες τους.

Μεταξύ άλλων, έφθασαν στο σημείο να παραμορφώσουν το περιεχόμενο μιας απόδειξης καταβολής 23,θθ ευρώ για μία διαδρομή ταξί, παρουσιάζοντάς την ως απόδειξη επίσκεψης του Λάμπρου Κανελλόπουλου σε νυκτερινό κέντρο, ενώ ουσιαστικά η απόδειξη αυτή έφερε στο σώμα της απλό διαφημιστικό μήνυμα νυκτερινού κέντρου, συνήθης πρακτική στο εξωτερικό. Του καταλόγισαν ότι. στο πλαίσιο πραγματοποίησης ταξιδιού, έλαβε αποζημίωση για δαπάνες ύψους 1,985 ευρώ) χωρίς να προσκομίσει τις απαραίτητες αποδείξεις, ενώ το ποσό αυτό δικαιολογούταν πλήρως από τα σχετικά παραστατικά. Δήθεν έλαβε αποζημίωση για την αγορά ειδών πολυτελείας, τα οποία πρόσφερε σε κοινωνικές του επαφές, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για δώρα τα οποία προσφέρονταν σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, εθιμική πρακτική που υπαγόρευε η θέση του ως Προέδρου.

Οι μεθοδευμένες καταγγελίες, στις οποίες προέβησαν από κοινού η Σοφία Τζιτζίκου και η Αγγελική Δάμου προς τα κεντρικά γραφεία της UNICEF, πέρα από τον άκρως συκοφαντικό και δυσφημιστικό τους χαρακτήρα είχαν ως τελικό αποτέλεσμα η UNICEF να άρει τη συνεργασία της με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή και να αποσύρει τη δυνατότητα χρήσης του λογότυπου της. Στις μεθοδευμένες αυτές ενέργειές τους προέβησαν γνωρίζοντας την αναλήθεια των κακόβουλων, προσβλητικών και συκοφαντικών καταγγελιών τους. Η μεν Σοφία Τζιτζίκου, ήδη από το 2010 υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής, κατείχε από το 2012-2015 τη θέση της Αντιπροέδρου, και μάλιστα με αυξημένα καθήκοντα (λόγω και της ασθένειας του πρώην Προέδρου Λάμπρου Κανελλόπουλου, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καρκίνο από το Μάιο του 2010) και ακολούθως διαδέχτηκε στην Προεδρία τον εκλιπόντα Λάμπρο Κανελλόπουλο. Η δε Αγγελική Δάμου, ενόψει της ιδιότητάς της, ως Οικονομικής Διευθύντριας, είχε κάθε δυνατότητα να ελέγξει προηγουμένως όλα εκείνα τα στοιχεία και παραστατικά που, με την καθοδήγηση και προτροπή της Σοφίας Τζιτζίκου, δήθεν στηρίζουν τις αναληθείς και συκοφαντικές ανακοινώσεις – καταγγελίες τους προς τα κεντρικά γραφεία της UNICEF.

Ο Λάμπρος Κανελλόπουλος, όμως, υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής σκηνής. Διακρίθηκε για το ήθος του καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας και της ζωής του. Ύστερα από την απόφασή του να αποσυρθεί από την ελληνική πολιτική σκηνή, από το 2000 έως το 2015 -οπότε έχασε τη μάχη με τον καρκίνο- διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής. Την ιδιότητα του Προέδρου, θέση εθελοντική και άμισθη, τίμησε στο μέγιστο βαθμό με ήθος, εντιμότητα, με διορατικότητα και αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, για τη σημαντική ανθρωπιστική του δράση και προσφορά τιμήθηκε το 2004 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Το 2015, η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την πολυετή και πολυσήμαντη προσφορά του στο Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος τον τίμησε τελώντας την κηδεία του με δημόσια δαπάνη.

Αποτελεί, συνεπώς, ηθική και νομική υποχρέωση της συζύγου και γιου του Λάμπρου Κανελλόπουλου να υπερασπιστούν τη μνήμη του. Οφείλουν να στηλιτεύσουν αυτήν την ενορχηστρωμένη προσπάθεια βάναυσης και προκλητικής σπίλωσης της μνήμης του, η οποία τους προξένησε μέγιστη ηθική βλάβη, προσβάλλοντας το αίσθημα ευλάβειάς τους προς τη μνήμη του αλλά και προσβάλλοντας αυτή την ίδια την προσωπικότητά τους.

Το ποσό της αιτηθείσας αποζημίωσης, για την ικανοποίηση της ηθικής τους βλάβης, το έχουν εκχωρήσει, ήδη, με την κατάθεση της αγωγής τους, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter