«Βασιλικόν, καλώς ποιούντα κακώς ακούειν»

Αγωγή του Μπαλαούρα στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Αγωγή προς την ALTER EGO, εκδότρια της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», προς τον διευθυντή Γιώργο Μαντέλα και τον συντάκτη Βασίλη Κανέλλη κατέθεσε ο Μάκης Μπαλαούρας, με αφορμή πρωτοσέλιδο στις 22/3/2018, το οποίο έχει τη φωτογραφία του και φέρει τίτλο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΚΗ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ (με κόκκινα γράμματα!), Συνταξιούχος ενός ανώτερου θεού».

Μετά την απάντηση που δόθηκε από τον κ. Μπαλαούρα και τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλο, τα ΝΕΑ επέμειναν και την επόμενη μέρα (23.3.2018) με τον εντυπωσιακό τίτλο «Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» και σχόλιο «Πολιτικός σάλος από την αποκάλυψη των ΝΕΩΝ σχετικά με την φωτογραφική τροπολογία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα». Στη συνέχεια, ως να αντέγραφαν τη γνωστή ρήση ότι «οι μάζες πιο εύκολα πιστεύουν ένα μεγάλο ψέμα παρά ένα μικρό», αναφέρονταν σε «προφάσεις εν αμαρτίαις, συνειδητά ψεύδη ή διαστρέβλωση της πραγματικότητας της κυβέρνησης που επιχείρησε να δικαιολογήσει τη φωτογραφική και άκρως προκλητική διάταξη για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα». Η εφημερίδα επέμενε δηλαδή στη συκοφάντηση του βουλευτή και αρκέστηκε μόνο στο φύλλο της 26.3.2018 να δημοσιεύσει μέρος της δήλωσής του, μην παραλείποντας ωστόσο να την χαρακτηρίσει ως «θέση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρα».

Με εξώδικα που απέστειλε στα ΝΕΑ και στους υπευθύνους του συκοφαντικού δημοσιεύματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το άρθρο 37 του ν. 4356/2015 που υποχρεώνει την εφημερίδα να «ανακαλέσει ρητά την προσβολή με την παραπάνω δημοσίευση που γίνεται στην ίδια, ή αν δεν υπάρχει αυτή σε ανάλογη θέση και φύλλο της αντίστοιχης ημέρας κυκλοφορίας της εφημερίδας, που είχε καταχωριστεί η αρχή του επιλήψιμου δημοσιεύματος, και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με αυτό».

«Αποκατάσταση Μάκη Μπαλαούρα»

Στις 19 Ιουνίου, μετά δηλαδή από 78 μέρες από το συκοφαντικό δημοσίευμα, τα ΝΕΑ δημοσίευσαν μονόστηλο στη σελίδα 12με τον παραπάνω τίτλο: «Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στις 22-3-2018 υπό τον τίτλο “Συνταξιούχος ενός ανώτερου θεού”, εξέδωσε σε απάντησή του ανακοίνωση που αναρτήθηκε άμεσα στην ηλεκτρονική διεύθυνση tanea.gr με τίτλο “Η απάντηση του Μάκη Μπαλαούρα στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ”. Επιπλέον, στις 26-3-2018 “ΤΑ ΝΕΑ” για λόγους δεοντολογίας και προς αποκατάσταση της αλήθειας δημοσίευσαν κείμενο αποκατάστασής του με τίτλο “Απάντηση για την περικοπή στη σύνταξη – Η θέση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα σχετικά με το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ”.

Στις 29-3-2018 0 Μάκης Μπαλαούρας απέστειλε εξώδικη δήλωση ζητώντας περαιτέρω αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με τα πιο πάνω δημοσιεύματα. “ΤΑ ΝΕΑ” ανταποκρίθηκαν με νέο δημοσίευμα στο φύλλο της 3-4- 2018 με τίτλο “Τι απαντά ο Μπαλαούρας για το θέμα της σύνταξής του” και με ανάρτηση στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Μετά την από 31-5-2018 νέα εξώδικη δήλωση του Μάκη Μπαλαούρα “ΤΑ ΝΕΑ” προβαίνουν στην παρούσα δημοσίευση για την “ανάκληση των ανακριβειών και την αποκατάσταση προσβολής της προσωπικότητας του κ. Μπαλαούρα από τα δημοσιεύματα της 22-3-2018 και 23-3-2018, όπου αναφορές στο πρόσωπό του δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και αναμφισβήτητα προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψή του”».

«Εν τη προαιρέσει η μοχθηρία και το αδικείν»

(Αριστοτέλης, η μοχθηρία και η αδικία υπάρχουν από πρόθεση και όχι κατά λάθος)

Την επόμενη μέρα ο Μ. Μπαλαούρας εξέδωσε Δελτίο Τύπου με τον τίτλο «Αποκατάσταση είναι αυτή;», αναφέροντας: «Μετά από 78 μέρες, σε ένα μονόστηλο στη σελίδα 12, όταν το συκοφαντικό δημοσίευμά τους μπήκε πρώτο θέμα, με πηχυαίους τίτλους και με φωτογραφία όπως στις αμερικάνικες αφίσες για καταζητούμενους. Πολύ περισσότερο, η συκοφαντία παραμένει στο διαδίκτυο – και θα παραμείνει στο άπειρο. Απόδειξη: Όταν βάζει κανείς στο google “Μάκης Μπαλαούρας” θα εμφανιστεί η συκοφαντία των ΝΕΩΝ και μάλιστα με επιπλέον βαρείς χαρακτηρισμούς, με παραπομπές σε σάιτ από τη “σοβαρή” Καθημερινή, έως τα πιο σκουπίδια!».Αυτόν τον ξεπεσμό ακολούθησαν έντυπα του ίδιου συγκροτήματος, όπως ΤΟ ΒΗΜΑ, αλλά υιοθέτησε και η ΝΔ με Βουλευτές, τη Νεολαία της και στελέχη της, που ποτέ δε ζήτησαν συγνώμη, παρά την «αποκατάσταση» από ΤΑ ΝΕΑ. Μη έχοντας άλλη δυνατότητα για την πλήρη και προσήκουσα αποκατάσταση, ο Βουλευτής κατέθεσε αγωγή, επειδή «οι πράξεις των εναγομένων προσέβαλαν βάναυσα τη τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητα μου, ως ανθρώπου και ως δρώντος πολιτικού με σοβαρότατες συνέπειες στην εξέλιξη της ζωής μου, από οικογενειακή, κοινωνική και πολιτική – ιδεολογική άποψη. Ως εκ τούτου δικαιούμαι χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που έχω υποστεί λόγω της επιμονής των εναγομένων να αρνούνται ευθέως και χωρίς υπεκφυγές την ανάκληση της σε βάρος μου και τις σκληρές συνθήκες, υπό τις οποίες τελέστηκε η αδικοπραξία». «Η χρηματική ικανοποίηση, για την οποία πρέπει να υποχρεωθούν η ALTER EGO και κάθε ένας άλλος από τους εναγόμενους, είναι 200.000 ευρώ, τα οποία δηλώνω ότι εκχωρώ ισομερώς στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, στην εφημερίδα “Η ΕΠΟΧΗ” και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα του Νομού Ηλείας».

Αναλυτικά στην αγωγή του κ. Μπαλαούρα προς την εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρεται:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

(Ειδική Διαδικασία Περιουσιακών Διαφορών-Διαφορές από Δημοσιεύματα)

ΑΓΩΓΗ

Γεράσιμου Μπαλαούρα, βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, κατοίκου Καισαριανής, Μ. Καραολή 47-49.

ΚΑΤΑ

1. Της Ανώνυμης Εταιρείας ALTER EGO, εκδότριας της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, η οποία εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφ. Συγγρού 340 και όπως νόμιμα εκπροσωπείται,

2. Γεώργιου Μαντέλα, διευθυντή της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, κατοίκου Αθηνών, Λεωφ. Συγγρού 340.

3. Βασίλειου Κανέλλη, δημοσιογράφου της ίδιας εφημερίδας, κατοίκου Αθηνών, Λεωφ. Συγγρού 340.

_____________________________.___________________________________

Ι. Στο φύλλο της 22.3.2018 της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, που εκδίδει η πρώτη εναγομένη, δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα, ως κύριο θέμα και με τον εντυπωσιακό υπέρτιτλο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΚΗ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ (με φωτογραφία μου και ερυθράς απόχρωσης γραμματικούς χαρακτήρες το ονοματεπώνυμο μου), Συνταξιούχος ενός ανώτερου θεού’’, κείμενο που υπογράφεται από τον τρίτο εναγόμενο με αφορμή την έκδοση σχετικής εγκυκλίου του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου ως προς την εφαρμογή του άρθρου 20 Ν. 4387/2016.

Ειδικότερα στο δημοσίευμα αυτό ισχυριζόταν η εφημερίδα ότι εγώ, συνταξιούχος λόγω γήρατος της Τ.τ.Ε από το 2010, δεν συμπεριλήφθηκα στις περικοπές συντάξεων του άρθρου 20 Ν.4387/2016 και ειδικότερα μεταξύ άλλων, σ’ αυτό αναφέρεται ότι:

«Ο…ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟΣ. Σύμφωνα με καταγγελίες, πρόκειται για φωτογραφική διάταξη καθώς άμεσα ευνοούμενος από αυτό το καθεστώς είναι οικονομολόγος, συνταξιούχος από τη ΤτΕ και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας. Ο Μπαλαούρας θα συνεχίσει να λαμβάνει τη σύνταξη που λαμβάνει από την κεντρική τράπεζα ως πρώην εργαζόμενος εκεί και ταυτόχρονα θα εισπράττει και την βουλευτική αποζημίωση. Παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος του Πετρόπουλου τον εξαιρεί, είναι επομένως νόμιμος, το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: Γιατί την ίδια στιγμή συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ που βρίσκουν δουλειά αποδέχεται την περικοπή της σύνταξης τους, ενώ οι πρώην εργαζόμενοι του ΤτΕ εξαιρούνται;

Και βεβαίως, αν ο Μάκης Μπαλαούρας, ως βουλευτής με έναν διόλου ευκαταφρόνητο μισθό ζήτησε, όταν ήρθε η τροπολογία στη Βουλή, να εξαιρεθεί από αυτήν.. εξαίρεση ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ. Ο Μάκης Μπαλαούρας αποτέλεσε την «πέτρα του σκανδάλου» και σε μια άλλη υπόθεση. Στο τέλος του 2016 είχε λάβει τη 13η σύνταξη που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ, επειδή εμφανιζόταν στο σύστημα ως χαμηλοσυνταξιούχος. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΤτΕ είχε καταγγείλει το γεγονός και ο βουλευτής αναγκάστηκε να δωρίσει από 150 στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου Συνταξιούχων και στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων.

Θέλοντας να δικαιολογήσει το «λάθος» που έγινε, ο Μπαλαούρας είχε πει ότι η 13η σύνταξη μπήκε αυτομάτως στο λογαριασμό του χωρίς να το αιτηθεί ο ίδιος. «Αυτό έγινε γιατι αμέσως μετα την εκλογή μου ως βουλευτή, η σύνταξη μου περικόπηκε δραματικά με αποτέλεσμα το σύστημα μηχανογράφησης των ασφαλιστικών ταμείων, το ΗΔΙΚΑ, να με κατατάξει ως χαμηλο συνταξιούχο», είχε πει.

Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι πρότινος η σύνταξη του Μπαλαούρα υφίστατο περικοπή κατά 70% και εφόσον ήταν βουλευτής ελάμβανε μολις το 30%. Αλλά με τη νέα τροπολογια της 19ης Μαρτίου μπορεί ο ίδιος να εξαιρεθεί και να «αποτασταθεί» καθώς θα είναι πλέον σε θέση να λάβει πλήρη τη σύνταξη του, ταυτόχρονα με τη βουλευτική αποζημίωση και τα έξτρα για τη συμμετοχή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, της οποίας μάλιστα είναι Πρόεδρος.»

Το εκτεταμένο αυτό δημοσίευμα είναι ψευδέστατο και κατασκευάστηκε με την πρόθεση να συκοφαντήσει η εφημερίδα εμένα, με τη σκόπιμη επινόηση ότι εγώ εξαιρούμαι δήθεν από τις μειώσεις συντάξεων, ενώ η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για άλλους συνταξιούχους, έτσι δε επεδίωκε η εφημερίδα να πλήξει την προσωπικότητα μου ως άτομο και ως βουλευτή, πέραν βεβαίως του σκοπού της να πλήξει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είμαι βουλευτής Ηλείας από τον Ιανουάριο 2015.

Βαθύτατα προσβεβλημένος από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, που σκοπίμως επιχειρήθηκε με το δημοσίευμα αυτό της εφημερίδας και το δυσμενή σε βάρος μου σχολιασμό κομμάτων της αντιπολίτευσης, Μ.Μ.Ε και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αντιμάχονται παντί τρόπω την κυβέρνηση, με γραπτή δήλωση μου που απέστειλα και στην εφημερίδα ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’ πέραν της έντονης διαμαρτυρίας μου για το συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας, ανέφερα ως προς το ‘’θέμα’’ που αυτή κατασκεύασε τα εξής:

‘’Επειδή δυστυχώς στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση, έχει γίνει κανόνας η διαστρέβλωση της αλήθειας και η λάσπη, θα ήθελα να σας παραθέσω τα παρακάτω προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια.

1. Συνταξιοδοτήθηκα από την ΤτΕ και έλαβα την σύνταξη μου το 2010.

2. Στις 7.5.2015, λόγω της εκλογής μου στη Βουλή και με αναδρομικότητα από την ημέρα εκλογής μου, εξεδόθη απόφαση αναθεώρησης της κύριας σύνταξης μου και μου περικόπηκε το 70% αυτής , όπως προβλέπει το άρθρο 8 του ν.2592/1998.

3. Η μη εφαρμογή των περικοπών του Ν.4387/2016 στις συντάξεις των συνταξιούχων της ΤτΕ που συνεχίζουν να εργάζονται, λόγω του ότι η ίδια η ΤτΕ έχει την υποχρέωση της καταβολής των μισθών και των συντάξεων του προσωπικού της, σε αντίθεση με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, τη σύνταξη των οποίων εγγυάται το Ελληνικό Κράτος, δεν αφορά τη δική μου σύνταξη. Η ΤτΕ ανήκει στο Ευρωσύστημα, ως φορέας ασφάλισης μου, με το νόμο 3863/2010 του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου εφαρμόζει προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις και με βάση αυτές η δική μου σύνταξη περικόπτεται και θα παραμείνει κομμένη κατά 70% αντί του 60% που περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που συνεχίζουν να εργάζονται.

Με δύο λόγια «η φωτογραφική τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα» όπως λένε τα ΝΕΑ, μόνο τον Μπαλαούρα δεν αφορά.’’

Την ίδια ημέρα, 22.3.2018, ο αρμόδιος Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

1. «Ο συντάκτης των Νέων ανακαλύπτει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Μαρτίου. Τον ενημερώνουμε ότι στις 19 Μαρτίου 2018 εκδόθηκε εγκύκλιος από τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο για την απασχόληση συνταξιούχων λόγω γήρατος σε εφαρμογή του Ν. 4387/16.

2. Η εξαίρεση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και από σειρά κοινωνικοασφαλιστικών διατάξεων ως μέλους του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών έχει νομοθετηθεί το 2010 (άρθρο 64 του Ν. 3863/10, επι υπουργίας Α. Λοβέρδου) και ακολούθως το 2011 (άρθρο 44 του 4021/11, επι υπουργίας Γ. Κουτρουμάνη) με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (γνώμη της KT της 19ης Μαρτίου 2008- CON 2008/13 και γνώμη της Ε-ΚΤ της 14ης Απριλίου 2011 CON 2011/36).

3. Ως εκ τούτου δεν θα ήταν δυνατόν η εγκύκλιος της 19ης Μαρτίου 2018 να αφορά τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος από τη στιγμή που ο Ν. 4387/16 καταλαμβάνει μόνο συνταξιούχους των ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ».

Με βάση αυτά ευλόγως θα ανέμενα από τη Δ/νση της εφημερίδας σε φύλλο των αμέσως επόμενων, μετά τη δημοσίευση του συκοφαντικού δημοσιεύματος, ημερών να ανακαλέσει αυτό και να αποκαταστήσει την αλήθεια, όπως είναι υποχρεωμένη από το νόμο, τηρώντας και τον κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Αντ’ αυτού, η εφημερίδα επέμεινε και στο φύλλο της 23.3.2018 – Σαββατοκύριακο που έχει και μεγαλύτερη κυκλοφορία – δημοσίευσε νέο κείμενο, που υπογράφεται πάλι από τον τρίτο εναγόμενο Βασίλειο Κανέλλη, με τον εντυπωσιακό και πάλι τίτλο «προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» και εισαγωγικό σχόλιο: «πολιτικός σάλος από την αποκάλυψη των ‘’ΝΕΩΝ’’, σχετικά με την φωτογραφική τροπολογία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα», και με ένθετη στο δημοσίευμα φωτογραφία μου, η οποία στέγαζε το πρόσθετο σχόλιο της εφημερίδας ότι: «Σύμφωνα με τη φωτογραφική διάταξη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας θα μπορεί να λαμβάνει ολοκληρη τη σύνταξη του και ταυτόχρονα τη βουλευτική του αποζημιωση ως πρώην υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος».

Στο ίδιο δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρονταν και τα εξής:

«Με πρόσφατες εν αμαρτίαις, συνειδητά ψεύδη ή διαστρέβλωση της κυβέρνηση να δικαιολογήσει τη φωτογραφική και άκρως προκλητική διάταξη για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα. Η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» της Πέμπτης σχετικά με την εξαίρεση των συνταξιούχων της Τραπέζης της Ελλάδος από την περικοπή κατά 60% της σύνταξης τους όταν βρούν εκ νέου εργασία προκάλεσε πολιτικό σάλο και έβαλε στο…μπαλαούρο την κυβέρνηση. Επανέφερε δε στο δημόσιο πολιτικό διάλογο την υπόθεση του «ηθικού και του νόμιμου» όταν αυτό αφορά δημόσια πρόσωπα.

«Βεβαίως, ο Μάκης Μπαλαούρας δεν έχει απαντήσει για τα περί νόμιμου και ηθικού διότι είναι αδιανόητο να εξαιρείται από τον γενικό κανόνα. Η μόνη απάντηση ήταν στο Newspost όπου έκανε λόγο για «κίτρινο τύπο» τονίζοντας «Εγώ πληρώνω κρατήσεις 70% και όχι 60% που είναι στον ΕΦΚΑ, αλλά στο σύστημα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Βλέπετε, όλα τα ασφαλιστικά συστήματα των κεντρικών τραπεζών ανήκουν στις ίδιες τις τράπεζες. Μάλιστα όταν επιχείρησε να μας εντάξει ο Κατρούγκαλος στο σύστημα του, το απαγόρευσε ο ίδιος ο Ντράγκι».

«ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ». Σε δήλωση του ο αναπληρωτής ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας ΝΔ Νότης Μηταράκης αναφέρεται στη φωτογραφική εγκύκλιο σχολιάζοντας: «Ιδού το μόνο πλεονέκτημα που απέμεινε στο ΣΥΡΙΖΑ: να τακτοποιεί τα δικά του παιδιά».

Η υπόθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συναδέλφου του στους ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου. Μιλώντας χθές στο ραδιόφωνο του Alpha, ο Δημήτρης Καμμένος χαρακτήρισε λάθος τη διάταξη του : «Ευεργετείται από τον νόμο ο κ. Μπαλαούρας, τη διαφορά της σύνταξης να τη δώσει σε κοινωφελή ιδρύματα. Δεν μπορεί να έχουμε νόμο που να ευεργετεί κάποιους αυτή την περίοδο. Οι ίδιοι οι συνάδελφοι να αναλάβουν την ευθύνη. Πρέπει να εξαιρεθούν από αυτή τη διάταξη οι βουλευτές».

Έπειτα από αρκετές ώρες το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η εξαίρεση των συνταξιούχων της ΤτΕ έχει γίνει από το 2010 με απαίτηση της ΤτΕ επομένως δεν χρειαζόταν η εγκύκλιος της 19ης Μαρτίου. Δεν απαντά όμως γιατί υπήρχε η σχετική παράγραφος εφόσον ήταν ευνόητη εξαίρεση και γιατί σε άλλες περιπτώσεις είχε μπει ειδική ρήτρα που δεν έβγαζε τους συγκεκριμένους συνταξιούχους από άλλες μνημονιακές καταστάσεις.»

Μετά και το δημοσίευμα αυτό απέστειλα και προς τους τρείς εναγόμενους την από 28.03.2018 εξώδικη διαμαρτυρία και πρόσκληση μου, όπως εξ άλλου προβλέπει ο Ν.4356/2015, με το παρακάτω, μεταξύ άλλων, περιεχόμενο:

«Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, στο φύλλο της 22.3.2018 της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα, ως κύριο θέμα και με εντυπωσιακό υπέρτιτλο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΚΗ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ (με φωτογραφία μου και ερυθράς απόχρωσης χαρακτήρα το ονοματεπώνυμο μου), Συνταξιούχος ενός ανώτερου θεού’’, με αφορμή την έκδοση σχετικής εγκυκλίου του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου ως προς την εφαρμογή του άρθρου 20 Ν. 4387/2016.

Στο δημοσίευμα αυτό πρόβαλε η εφημερίδα σας ότι εγώ, συνταξιούχος λόγω γήρατος της Τ.τ.Ε από το 2010, δεν συμπεριλήφθηκα στις περικοπές συντάξεων του άρθρου 20 Ν.4387/2016.

Το εκτεταμένο αυτό δημοσίευμα είναι ψευδέστατο και κατασκευάστηκε με την πρόθεση να συκοφαντήσετε εμένα, με τη σκόπιμη επινόηση ότι εγώ εξαιρούμαι δήθεν από τις μειώσεις συντάξεων, ενώ η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για άλλους συνταξιούχους και έτσι θελήσατε να πλήξετε την προσωπικότητα μου, πολιτικά βεβαίως την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ.

Βαθύτατα προσβεβλημένος από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρήθηκε με το δημοσίευμα αυτό της εφημερίδας και το δυσμενή σε βάρος μου σχολιασμό κομμάτων της αντιπολίτευσης, Μ.Μ.Ε και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αντιμάχονται παντί τρόπω την κυβέρνηση, εξέδωσα δήλωση, την οποία, απέστειλα και σε εσάς και στην οποία, πέραν της έντονης διαμαρτυρίας μου για το συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας σας, ανέφερα ως προς το ‘’θέμα’’ που κατασκεύασε τα εξής…. (σημείωση συντάκτη: καταγράφεται η παραπάνω δήλωσή μου και η δήλωση από 22-3-2018 του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλου)…..

Με βάση αυτά ευλόγως θα ανέμενα από τη Δ/νση της εφημερίδας σας σε φύλλο των αμέσως επόμενων μετά τη δημοσίευση του συκοφαντικού δημοσιεύματος ημερών να ανακαλέσει αυτό και να αποκαταστήσει την αλήθεια, όπως είναι υποχρεωμένη από το νόμο.

Αντ’ αυτού, η εφημερίδα επέμεινε και στο φύλλο της 23.3.2018, με εντυπωσιακό τίτλο ‘’προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα’’ και εισαγωγικό στο σχόλιο ‘’πολιτικός σάλος από την αποκάλυψη των ΝΕΩΝ σχετικά με την φωτογραφική τροπολογία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα’’, αναφέρονταν εν συνεχεία σε ‘’προφάσεις εν αμαρτίαις, συνειδητά ψεύδη ή διαστρέβλωση της πραγματικότητας της κυβέρνησης ‘’που επιχείρησε να δικαιολογήσει τη φωτογραφική και άκρως προκλητική διάταξη για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα’’.

Επέμενε, δηλαδή, στη συκοφάντηση μου η εφημερίδα σας και αρκέστηκε μόνο στο φύλλο της 26.3.2018 να δημοσιεύσει στοιχεία της παραπάνω δήλωσης μου, μην παραλείποντας ωστόσο να την χαρακτηρίσει ως ‘’θέση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα’’.

Σχετικώς σας υπενθυμίζω το άρθρο 37 του ν. 4356/2015 που σας υποχρέωνε να ‘’ανακαλέσετε ρητά την προσβολή με την παραπάνω δημοσίευση που γίνεται στην ίδια, ή αν δεν υπάρχει αυτή σε ανάλογη θέση και φύλλο της αντίστοιχης ημέρας κυκλοφορίας της εφημερίδας, που είχε καταχωριστεί η αρχή του επιλήψιμου δημοσιεύματος, και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με αυτό’’.

Την υποχρέωση αυτή για την αποκατάσταση της αλήθειας και τη ρητή ανάκληση της προσβολής, που επέλεξε σκοπίμως η εφημερίδα σας σε βάρος μου, εν γνώσει όσων ψευδών ισχυρίστηκε, με συνέπεια την προσβολή της προσωπικότητας μου, εξ αιτίας των συκοφαντικών, όπως παραπάνω, δημοσιευμάτων, καλείστε να εκπληρώσετε στην προθεσμία και με τις προϋποθέσεις που ο παραπάνω νόμος ορίζει, με την επισήμανση ότι η δεινή προσβολή της προσωπικότητας μου θα έχει και μελλοντικές συνέπειες σε βάρος μου.

Σε κάθε περίπτωση σας γνωρίζω, ότι επιφυλάσσομαι να ζητήσω την αποκατάσταση της τιμής και υπόληψης μου παντί νομίμω τρόπω ως πολίτης με συνεχείς κοινωνικές δράσεις και από το 2015 βουλευτής, που σκοπίμως προσβλήθηκαν από τα παραπάνω δημοσιεύματα της εφημερίδας σας.»

Ωστόσο και μετά την αποστολή της εξώδικης αυτής διαμαρτυρίας και πρόσκλησης μου, οι εναγόμενοι, αντί να εφαρμόσουν τον παραπάνω νόμο, και ειδικότερα να αναγράψουν στη πρώτη σελίδα της εφημερίδας ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’ τη διαμαρτυρία μου στην ίδια θέση και με τους ίδιους χαρακτήρες γραμμάτων και να ανακαλέσουν τα συκοφαντικά για εμένα σχόλιά τους, επέλεξαν σκοπίμως να περιοριστούν σε δημοσίευμα ελαχίστων γραμμών στην πρώτη σελίδα με περιεχόμενο: «Τι απαντά ο Μπαλαούρας για το θέμα της σύνταξης του», και με παραπομπή στη σελίδα 12 της εφημερίδας με το κείμενο:

«Απάντηση για την περικοπή στη σύνταξη.

Η θέση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα σχετικά με το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ».

Τη θέση του σχετικά με το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» για το καθεστώς που διέπει τη σύνταξη από τη Τράπεζα της Ελλάδος δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας. Η ανακοίνωση του βουλευτή ήρθε στην εφημερίδα την Πέμπτη το απόγευμα και αφότου είχε κλείσει η ύλη της και είχε ξεκινήσει η εκτύπωση της νωρίτερα από άλλες ημέρες λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου.

Σήμερα δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του βουλευτή όπως ορίζουν οι αρχές της δεοντολογίας. Ο Μπαλαούρας τονίζει ότι η σύνταξη του περικόπτεται από τη στιγμή που ο ίδιος εξελέγη βουλευτής και θα συνεχίσει να περικόπτεται, επομένως δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής: «Επειδή δυστυχώς στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση έχει γίνει κανόνας η διαστρέβλωση της αλήθειας και η λάσπη, θα ήθελα να σας παραθέσω τα παρακάτω προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια. 1. Συνταξιοδοτήθηκα από την ΤτΕ και έλαβα την σύνταξη μου το 2010. 2. Στις 7.5.2015, λόγω της εκλογής μου στη Βουλή και με αναδρομικότητα από την ημέρα εκλογής μου, εξεδόθη απόφαση αναθεώρησης της κύριας σύνταξης μου και μου περικόπηκε το 70% αυτής , όπως προβλέπει το άρθρο 8 του ν.2592/1998. 3. Η μη εφαρμογή των περικοπών του Ν.4387/2016 στις συντάξεις των συνταξιούχων της ΤτΕ που συνεχίζουν να εργάζονται, λόγω του ότι η ίδια η ΤτΕ έχει την υποχρέωση της καταβολής των μισθών και των συντάξεων του προσωπικού της, σε αντίθεση με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, τη σύνταξη των οποίων εγγυάται το Ελληνικό Κράτος, δεν αφορά τη δική μου σύνταξη. Η ΤτΕ ανήκει στο Ευρωσύστημα, ως φορέας ασφάλισης μου, με το νόμο 3863/2010 του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου εφαρμόζει προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις και με βάση αυτές η δική μου σύνταξη περικόπτεται και θα παραμείνει κομμένη κατά 70% αντί του 60% που περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που συνεχίζουν να εργάζονται.

Με δύο λόγια «η φωτογραφική τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα», όπως λένε ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’, ‘’μόνο τον Μπαλαούρα δεν αφορά.’’»

Στη συνέχεια οι εναγόμενοι, αντί να μου κοινοποιήσουν το δημοσίευμα αποκατάστασης της αλήθειας και ανάκλησης των συκοφαντικών σχολίων τους, εντός προθεσμίας μάλιστα δέκα (10) ημερών όπως το άρθρο μόνο του Ν. 4356/2015 ορίζει, η πρώτη των εναγομένων μου απέστειλε την 16.04.2018 την παρακάτω δήλωση:

«Την 22.03.2018, η εταιρεία μας έλαβε τη δήλωση που εκδώσατε αναφορικά με τη δημοσίευση που είχε πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Την επομένη, ήτοι την 23.03.2018, η ως άνω ανακοίνωση σας αναρτήθηκε αυτούσια στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας«tanea.gr»(http://www.tanea.gr/news/politics/article/5530474/h-apanthsh-toy-makh-mpaloyra-sth-dhmosieyma-twn-newn/).

Ακολούθως, την 26.03.2018, δημοσιεύτηκε απόσπασμα της εν λόγω ανακοίνωσης σας τόσο στο φύλλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση αυτής «tanea.gr» (http://www.tanea.gr/news/politics/article/5531058/apanthsh-gia-thn-perikoph-sth-syntaksh/).

Ωστόσο παρά τις ως άνω καταχωρήσεις που προέβαλαν την απάντηση σας στην επίμαχη δημοσίευση της 22.03.2018, αποστείλατε στην Εταιρεία μας την από 28.03.2018 εξώδικη διαμαρτυρία σας η οποία περιελάμβανε την ως άνω δήλωση σας και τη σχετική ανακοίνωση του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, την 03.04.2018, δημοσιεύτηκε, επίσης, στο έντυπο φύλο της εφημερίδας και στην ηλεκτρονική έκδοση αυτής (http://www.tanea.gr/news/politics/article/5536281/ti-apanta-o-mpalaoyras-gia-to-thema-ths-syntakshs-toy/) η θέση σας ως προς το επίμαχο δημοσίευμα της 22.03.2018 καθώς και η σχετική ανακοίνωση του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

ΙΙ. Εγώ, ενδιαφερόμενος για την αποκατάσταση της αλήθειας και την υπεράσπιση της τιμής και της υπόληψής μου, απέστειλα προς τους εναγόμενους και νέα από 23-5-2018 εξώδικη πρόσκληση με το εξής περιεχόμενο:

“Κύριοι,

Με αφορμή την εξώδικη δήλωση που μου αποστείλατε την 16-4-2018 και ως έσχατη επιδίωξή μου να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή μου, την οποία δεινώς προσβάλατε με τα συκοφαντικά δημοσιεύματά σας, σας καλώ, όπως εντός δέκα (10) ημερών από την λήψη της παρούσας, προβείτε σε αποκατάσταση όσων προδήλως εν γνώσει σας ψευδώς και συκοφαντικών για εμένα ισχυρισμών συμπεριλάβατε στα δημοσιεύματα των φύλλων της εφημερίδας σας της 22 και 23-3-2018, με μοναδικό βεβαίως σκοπό την κατασυκοφάντησή μου ως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και δρώντος εν γένει πολιτικού και ειδικότερα να καταχωρήσετε δήλωση υπό τον τίτλο «ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΚΗ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ», στην οποία θα αναγράφετε, ότι:

«Με την παρούσα ανακοίνωση η εφημερίδα προβαίνει σε ανάκληση του συνόλου του δημοσιεύματος του φύλλου 168 της 22-3-2018 με τίτλο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΚΗ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ, Συνταξιούχος ενός ανώτερου θεού’’, εφόσον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που τέθηκαν εκ των υστέρων υπόψη της εφημερίδας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, ως συνταξιούχος λόγω γήρατος της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2010, νομίμως δεν συμπεριλήφθηκε στις περικοπές συντάξεων του άρθρου 20 Ν.4387/2016, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 64 Ν. 3863/2010. Κατά συνέπεια, το σύνολο του δημοσιεύματος της 22-3-2018 με τίτλο «η φωτογραφική τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα» δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αντιθέτως αποτελεί προσβολή στην τιμή και την υπόληψη του συγκεκριμένου βουλευτή, γι’ αυτό και την ανακαλούμε.

Ομοίως ανακαλούνται από δημοσίευμα του φύλλου 169 της εφημερίδας της 23-25.3.2018, με τίτλο ‘’προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα’’: ο τίτλος αυτός, το εισαγωγικό σχόλιο του δημοσιεύματος, κατά το οποίο: ‘’πολιτικός σάλος από την αποκάλυψη των ΝΕΩΝ σχετικά με την φωτογραφική τροπολογία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα’’ καθώς και οι εξής φράσεις, που περιλήφθηκαν στο συγκεκριμένο δημοσίευμα:

“Με προφάσεις εν αμαρτίαις, συνειδητά ψεύδη ή διαστρέβλωση της πραγματικότητας επιχείρησε η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τη φωτογραφική και άκρως προκλητική διάταξη για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα. Η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» της Πέμπτης σχετικά με την εξαίρεση των συνταξιούχων της Τραπέζης της Ελλάδος από την περικοπή κατά 60% της σύνταξής τους όταν βρουν εκ νέου εργασία προκάλεσε πολιτικό σάλο και έβαλε στο …..μπαλαούρο την κυβέρνηση. Επανέφερε δε στον δημόσιο σάλο την υπόθεση του «ηθικού και του νομίμου» όταν αυτό αφορά δημόσια πρόσωπα………Βεβαίως ο Μάκης Μπαλαούρας δεν έχει απαντήσει και για τα περί νομίμου και ηθικού διότι είναι αδιανόητο να εξαιρείται από τον γενικό κανόνα. Η μόνη απάντησή του ήταν στο Newpost όπου έκανε λόγο για «κίτρινο Τύπο» τονίζοντας «Εγώ πληρώνω κρατήσεις 70% και όχι 60% που είναι στον ΕΦΚΑ, αλλά στο σύστημα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Βλέπετε, όλα τα ασφαλιστικά συστήματα των κεντρικών τραπεζών ανήκουν στις ίδιες τις τράπεζες. Μάλιστα όταν επιχείρησε να μας εντάξει ο Κατρούγκαλος στο σύστημα του, το απαγόρευσε ο ίδιος ο Ντράγκι».

«ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ». Σε δήλωση του ο αναπληρωτής ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας ΝΔ Νότης Μηταράκης αναφέρεται στη φωτογραφική εγκύκλιο σχολιάζοντας: «Ιδού το μόνο πλεονέκτημα που απέμεινε στο ΣΥΡΙΖΑ : να τακτοποιεί τα δικά του παιδιά».

Η υπόθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συναδέλφου του στους ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου. Μιλώντας χθές στο ραδιόφωνο του Alpha, ο Δημήτρης Καμμένος χαρακτήρισε λάθος τη διάταξη του: «Ευεργετείται από τον νόμο ο κ. Μπαλαούρας, τη διαφορά της σύνταξης να τη δώσει σε κοινωφελή ιδρύματα. Δεν μπορεί να έχουμε νόμο που να ευεργετεί κάποιους αυτή την περίοδο. Οι ίδιοι οι συνάδελφοι να αναλάβουν την ευθύνη. Πρέπει να εξαιρεθούν από αυτή τη διάταξη οι βουλευτές»,

εφόσον και οι εν λόγω αναφορές, ως συνέχεια του δημοσιεύματος της 22-3-2018, στο σύνολο τους, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αναμφισβήτητα προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του συγκεκριμένου βουλευτή”.

Σχετικώς υπενθυμίζω εκ νέου, ότι το άρθρο 37 του ν. 4356/2015 σας υποχρεώνει να ‘’ανακαλέσετε ρητά την προσβολή με την παραπάνω δημοσίευση που γίνεται στην ίδια, ή αν δεν υπάρχει αυτή σε ανάλογη θέση και φύλλο της αντίστοιχης ημέρας κυκλοφορίας της εφημερίδας, που είχε καταχωριστεί η αρχή του επιλήψιμου δημοσιεύματος, και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με αυτό’’.

Μετά δύο και πλέον μήνες και τις έντονες διαμαρτυρίες μου, συγκεκριμένα την 8-6-2018, ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’ σε μονόστηλο δημοσίευμα της εσωτερικής σελίδας τους ανέφεραν τα εξής:

‘’Αποκατάσταση Μάκη Μπαλαούρα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, μετα το δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 22-3-2018 με τίτλο «Συνταξιούχος ενός ανώτερου θεού», εξέδωσε σε απάντηση του απάντηση που αναρτήθηκε άμεσα στην ηλεκτρονική διεύθυνση tanea.gr με τίτλο «Η απάντηση του Μάκη Μπαλαούρα στο δημοσίευμα των ‘’ΝΕΩΝ’’.

Επιπλέον στις 26-3-2018 «ΤΑ ΝΕΑ» για λόγους δεοντολογίας και προς αποκατάσταση της αλήθειας δημοσίευσαν κείμενο αποκατάστασης του με τίτλο «Απάντηση για την περικοπή στη σύνταξη – Η θέση του βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα σχετικά με το δημοσίευμα των ‘’ΝΕΩΝ’’».

Στις 29-3-2018 ο Μάκης Μπαλαούρας απεστειλε εξώδικη δήλωση ζητώντας περαιτέρω αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με τα πιο πάνω δημοσιεύματα . ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’ ανταποκρίθηκαν με νέο δημοσίευμα στο φύλλο της 3-4-2018 με τίτλο «Τι απαντά ο Μπαλαούρας για το θέμα της σύνταξης του» και με ανάρτηση στην ηλεκτρονική τους έκδοση.

Μετά την από 31-5-2018 νέα εξώδικη δήλωση του Μάκη Μπαλαούρα «ΤΑ ΝΕΑ» προβαίνουν στην παρούσα δημοσίευση για την ανάκληση των ανακριβειών και την αποκατάσταση προσβολής της προσωπικότητας του κ. Μπαλαούρα από τα δημοσιεύματα της 22-3-2018 και 23-3-2018, όπου αναφορές στο πρόσωπο του δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και αναμφισβήτητα προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του’’.

ΙΙΙ. Είμαι πτυχιούχος της πρώην ΑΣΟΕΕ με μεταπτυχιακό τίτλο του Πανεπιστημίου …. ομιλώ δε άριστα την αγγλική γλώσσα.

Ως φοιτητής υπήρξα στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, παραπέμφθηκα και κρίθηκα από το πειθαρχικό της Σχολής μαζί με άλλους συναδέλφους μου – συντάκτες της ‘’Μελέτης των 12’’ καταδικάστηκα για τη δραστηριοτητα μου από το Στρατοδικείο στη γνωστή ‘’Δίκη των 11’’, στρατεύτηκα υποχρεωτικά, όπως και άλλοι φοιτητές. Μετα το Πολυτεχνείο οδηγήθηκα στην Ασφάλεια και στη συνέχεια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Στη μεταπολιτευτική περίοδο υπήρξα ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ, καθώς και αντιπρόσωπος στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ.

Ως συνδικαλιστής, υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος, κάλυψα διάφορες θέσεις ευθύνης: Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας και υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων, μέλος στο Προεδρείο της ΟΤΟΕ και του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, εκπροσωπώντας δε τους εργαζομένους συμμετείχα ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, με όλους τους Διοικητές της, την δε αποζημίωση για τη συμμετοχή μου αυτή κατέθετα στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων.

Συμμετείχα σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε συνόδους των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Κεντρικών Τραπεζών, στην Επιτροπή Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Κεντρικών Τραπεζών Ευρώπης (ΕΣΟΚΤΕ-SCECBU) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για μια δεκαετία δε συμμετείχα στο «Κοινωνικό Διάλογο» των εκπροσώπων της ESOCTE με τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ήμουν από τους ιδρυτές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εκλεγόμενος συνεχώς στη Διοίκησή του.

Υπήρξα μέλος του Προεδρείου του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», εκπροσωπώντας το στο Βερολίνο, Γενεύη, Χάγη.

Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξα στέλεχος του ‘’Ρήγα Φεραίου’’, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, υποψήφιος βουλευτής του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Εσωτερικού, του Κ.Κ.Ε. εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, εν συνεχεία του Συνασπισμού και τέλος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και υποψήφιος βουλευτής αυτού από το 2012.

Τον Ιανουάριο του 2015 εκλέχτηκα βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, επανεκλέχτηκα δε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, είμαι Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Πρόεδρος της Υποεπιτροπής «Το χρέος και η απομείωσή του», μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, συντονιστής της Επιτροπής Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου(ΕΠΕΚΕ) Οικονομικών, ενώ παράλληλα συμμετέχω στο ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής).

Με την ιδιότητα μου ως βουλευτή αλλά και Προέδρου της τελευταίας αυτής Επιτροπής δίνω συνεντεύξεις σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα, ή συμμετέχω σε συζητήσεις με εκπροσώπους άλλων κομμάτων, κοινωνικών φορέων και δημοσιογράφων, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας όσο και τοπικής του νομού Ηλείας αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου.

Επιπρόσθετα κατά το χρόνο που διατηρώ τη βουλευτική ιδιότητα μου αλλά και πριν από αυτόν, επισκέπτομαι συνεχώς πόλεις και χωριά του νομού Ηλείας –και όχι μόνο-, επικοινωνώ δε και ενημερώνω αυτούς, με τους οποίους διατηρώ μάλιστα άριστες σχέσεις, και δέχομαι τις απόψεις και παρατηρήσεις τους.

Κατά συνέπεια είναι φανερό ότι ως δημόσιο πρόσωπο προσβλήθηκε η προσωπικότητα μου εξ αιτίας των σκοπίμως και εκ προθέσεως να με πλήξουν τα παραπάνω δημοσιεύματα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, απέναντι στους έλληνες πολίτες, οι οποίοι, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για δεκαετίες, έχουν υποστεί και επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τους από την επιβολή εξ αιτίας των μνημονιακών μέτρων με συνέπεια μεταξύ άλλων και η μείωση μισθών και συντάξεων.

Έτσι εξαιτίας των δημοσιευμάτων αυτών είναι προφανής η πρόκληση δυσπιστίας όχι μόνον των συντοπιτών μου, αλλά και των ελλήνων πολιτών εν γένει για ένα βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος, με μακρά μάλιστα παράδοση σε αγώνες για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και άλλων μειωμένης οικονομικής δυνατότητας συμπολιτών μας, για τον οποίο (βουλευτή), κατά το συκοφαντικό δημοσίευμα, με ‘’φωτογραφική μάλιστα διάταξη’’!! αποφεύχθηκε η μείωση της σύνταξης μου, ενώ αυτή έλαβε δραστική μορφή κυρίως από το 2010-2015 για άλλους συνταξιούχους, αντιθέτως για εμένα αποκλειστικά κατά το ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας διασφαλίστηκε, υποτίθεται, η καταβολή αυξημένων ποσών της σύνταξης του.

Με βάση τα παραπάνω είναι εμφανής ο σκοπός των εναγομένων με τα συκοφαντικά και κατασκευασμένα αυτά δημοσιεύματα να πλήξουν την τιμή και την υπόληψη μου ως βουλευτή, πέραν βεβαίως ότι αποσκοπούσαν να πλήξουν και το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σχετικώς προστίθεται ότι τα παραπάνω συκοφαντικά δημοσιεύματα της εφημερίδας ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’ είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο, έχουν δημοσιευθεί σε sites και εφημερίδες μεταξύ δε των άλλων – Παραπολιτικά 22/03.2018, NEWSROOM 22.03.2018, ΜΑΚΕΛΕΙΟ 22.03.2018 και επόμενες ημέρες www.voria.gr 22.03.2018, www.kathimerini.gr 22.03.2018, www.capital.gr 22.03.2018, www.aftodioikisi.gr, www.iefimerida.gr 22.03.2018.

ΙV. Με το άρθρο 37 παρ. 5 Ν. 4356/2015 ορίζεται ότι:

«5. Ο αδικηθείς, πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή που υπέστη, υποχρεούται να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκλησή του τον ιδιοκτήτη του εντύπου, ή όταν αυτός είναι άγνωστος τον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξής του, να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σε αυτό κειμένου που του υποδεικνύει. Στο κείμενο αυτό προσδιορίζονται και οι λέξεις ή φράσεις που θεωρήθηκαν προσβλητικές και πρέπει να ανακληθούν και οι λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη αναφορά υπήρξε προσβλητική. Η αποκατάσταση θεωρείται ότι επήλθε αν ο ιδιοκτήτης του εντύπου, άλλως ο εκδότης ή ο διευθυντής σύνταξης αυτού, εντός διαστήματος δέκα (10) ημερών ή, σε κάθε περίπτωση, στο αμέσως επόμενο τεύχος: α) ανακαλέσει ρητά την προσβολή με την παραπάνω δημοσίευση, που γίνεται στην ίδια ή, αν δεν υπάρχει αυτή, σε ανάλογη θέση και φύλλο της αντίστοιχης ημέρας κυκλοφορίας της εφημερίδας, που είχε καταχωριστεί η αρχή του επιλήψιμου δημοσιεύματος, και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με το τελευταίο, και β) κοινοποιήσει στον αδικηθέντα το ως άνω δημοσίευμα αποκατάστασης. Η παρέλευση άπρακτου διαστήματος δέκα (10) ημερών ή η μη δημοσίευση στο αμέσως επόμενο τεύχος θεωρείται άρνηση εκ μέρους του ιδιοκτήτη ή εκδότη του εντύπου. Η παράλειψη της παραπάνω διαδικασίας έχει ως συνέπεια την απόρριψη της αγωγής ως απαράδεκτης. Η αγωγή αποζημίωσης της παραγράφου 2 πρέπει να ασκηθεί εντός έξι (6) μηνών από την πάροδο της προθεσμίας των δέκα (10) ημερών ή της ρητής αρνητικής απάντησης, εφόσον αυτή έχει δοθεί νωρίτερα, ή από την έκδοση του αμέσως επόμενου τεύχους

Με βάση τις διατάξεις αυτές σε άμεσο συνδυασμό με όσα παραπάνω ιστορούνται, προκύπτει ότι οι εναγόμενοι δεν τήρησαν αυτές, εφόσον ειδικότερα:

α. Δεν ανακάλεσαν ρητά την προσβολή της προσωπικότητας μου.

β. Δεν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το κείμενο αποκατάστασης μου σε ανάλογη θέση της εφημερίδας ‘’που είχε καταχωριστεί η αρχή του επιλήψιμου δημοσιεύματος, και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με το τελευταίο”.

γ. Ούτε με την από 12.04.2018 εξώδικη δήλωση της η πρώτη εναγομένη θεωρείται ότι μου κοινοποίησε το δημοσίευμα αποκατάστασης, όπως οι παραπάνω διατάξεις ορίζουν.

Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται εν προκειμένω η διάταξη του εδαφίου 2 παρ. 5 άρθρου 37 Ν. 4356/2015, κατά την οποία: «2. Κατ' εξαίρεση, όταν το επιλήψιμο δημοσίευμα αφορούσε επικείμενο γεγονός μείζονος σημασίας για την ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και εν γένει κοινωνική πρόοδο του αδικηθέντος και η αποκατάσταση της σχετικής προσβολής επακολούθησε αυτού, η τελευταία δύναται να θεωρηθεί ως μη πλήρης και διατηρείται η αξίωση ανάλογης χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης».

Έτσι και με δεδομένο, ότι εγώ είμαι κοινωνικώς και πολιτικώς εν δράσει άτομο, με μελλοντική συμμετοχή στο δημόσιο βίο, είτε ως υποψήφιος βουλευτής, είτε με άλλη πολιτικώς ενεργή ιδιότητα, διατηρείται ακέραιο το δικαίωμά μου στην άσκηση της παρούσας, εφόσον επ’ ουδενί μπορεί να υποστηριχθεί, ότι η πρώτη εναγομένη αποκατάστησε και μάλιστα κατά τρόπο πλήρη τη δεινή προσβολή της προσωπικότητάς μου, που, σύμφωνα με όσα παραπάνω αναφέρονται, έλαβε χώρα σε βάρος μου και μου προκάλεσε με συνέπεια και στο μέλλον μεγάλη ηθική βλάβη.

V. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 57 ΑΚ, εκτός άλλων, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητα του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, ενώ αξίωση αποζημίωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικοπραξιών δεν αποκλείεται, κατά δε το άρθρο 59 ΑΚ και στην περίπτωση του άρθρου 57 ΑΚ, το δικαστήριο με την απόφαση του, υστέρα από αίτηση αυτού του οποίου η προσωπικότητα έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη αυτού του οποίου έχει προσβληθεί η τιμή κάθε ανθρώπου, η οποία αντικατοπτρίζεται στην υπόληψη, εκτίμηση και αξία που αποδίδεται σ’ αυτόν από τους άλλους και σε περίπτωση προσβολής της.

Κατά το άρθρο 914 ΑΚ, όποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει, ενώ κατά το άρθρο 932 ΑΚ σε περίπτωση αδικοπραξίας, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω τα πρόκλησης ηθικής βλάβης.

Περαιτέρω κατά τη διάταξη του άρθρου 920 ΑΚ, όποιος, γνωρίζοντας ή υπαίτια αγνοώντας, υποστηρίζει ή διαδίδει αναληθείς ειδήσεις που εκθέτουν σε κίνδυνο την πίστη, το επάγγελμα ή το μέλλον άλλου, έχε την υποχρέωση να τον αποζημιώσει.

Από την παραπάνω διάταξη προκύπτει με σαφήνεια ότι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της είναι:

α) η υποστήριξη ή η διάδοση αναληθών ειδήσεων η οποία μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, δηλαδή προφορικώς ή γραπτώς, με μαζικά μέσα ενημέρωσης ή μεμονωμένα, σε ένα ή περισσότερα άτομα κ.τ.λ.

β) Γνώση ή υπαίτια άγνοια της αναλήθειας. Δηλαδή αυτός που υποστηρίζει ή διαδίδει τις αναληθείς ειδήσεις πρέπει να γνωρίζει ή υπαίτια ακόμη και από αμέλεια) να αγνοεί την αναλήθεια των ειδήσεων. Σκοπός, εξάλλου, της διάταξης είναι γενικότερα η πρόληψη διάδοσης αναληθών ειδήσεων, γι’ αυτό και δεν απαιτείται για την εφαρμογή της πρόθεση του διαδίδοντος να. προξενήσει βλάβη στο θιγόμενο. Η ζημία του βλαπτόμενου προσώπου πρέπει να προήλθε αιτιωδώς από τη διάδοση ή υποστήριξη των αναληθών ειδήσεων.

γ) Κίνδυνος για την πίστη, τις οποιασδήποτε μορφής νόμιμες δράσεις ή το μέλλον του προσώπου.

δ) Ζημία. Τελευταία προϋπόθεση για την ύπαρξη αξίωσης από το άρθρο 920 ΑΚ, είναι η απόδειξη (περιουσιακής) ζημίας, αιτιωδώς προκαλούμενης από την έκθεση σε κίνδυνο ενός από τα παραπάνω αγαθά πέραν δε αυτής ο θιγόμενος μπορεί με βάση, το άρθρο 920 ΑΚ να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης την οποία υπέστη από την παραπάνω αδικοπραξία.

Όταν η υποστήριξη ή η διάδοση των αναληθών "ειδήσεων’’ γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των άρθρων 361, 362, 363 ΠΚ (εξύβριση, δυσφήμηση απλή η συκοφαντική) είναι προφανές ότι και πάλι μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση με βάση το άρθρο 914 ΑΚ σε συνδυασμό με την ποινική διάταξη που παραβιάστηκε (Γεωργιάδη-Σταθόπουλου ΑΚ, άρθρο 920 αρ. 9, Δεληγιάννη- Κορνηλάκη, ο.π.).

Από τις παραπάνω διατάξεις συνάγεται ότι, εκείνος του οποίου προσβάλλεται η προσωπικότητα με δυσφημιστική διάδοση γεγονότων, δηλαδή/ συμβάντος ή περιστατικού παρόντος ή του παρελθόντος, που υποπίπτει στις αισθήσεις και είναι δεκτικό απόδειξης, το οποίο (δυσφημιστικό γεγονός) μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του, δικαιούται να ζητήσει, εκτός άλλων, και την καταδίκη του υπαιτίου της δυσφημιστικής διαδόσεως, στην καταβολή χρηματικού ποσού προς ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη από την προσβολή (ΑΠ 835/72 ΝοΒ 21.205, ΕφΑΘ 4056/88 ΕλλΔνη 31.121, ΕφΑΘ 10504/86 ΕλλΔνη 28.1325).

Εξάλλου, για την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης απαιτείται α) ισχυρισμός ή διάδοση γεγονότος ενώπιον τρίτου σε βάρος ορισμένου προσώπου β) το γεγονός να είναι ψευδές και ο υπαίτιος να γνωρίζει το ψεύδος αυτού και γ) το ψευδές γεγονός να είναι δυνατόν να βλάψει την τιμή ή την υπόληψη του προσώπου στο οποίο αφορά.

Τέλος, κατά το άρθρο μόνο παρ. 1 του ν. 1178/1981 «περί αστικής ευθύνης του τύπου και άλλων τινών διατάξεων», όπως ισχύει, ο ιδιοκτήτης κάθε εντύπου υποχρεούται σε πλήρη αποζημίωση για την παράνομη περιουσιακή ζημία, καθώς και σε χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που προξενήθηκαν υπαίτια με δημοσίευμα, το οποίο θίγει την τιμή ή την υπόληψη κάθε ατόμου, έστω και αν η κατά το άρθρο 914 ΑΚ υπαιτιότητα, η κατά το άρθρο 919 ΑΚ πρόθεση και η κατά το άρθρο 920 ΑΚ γνώση ή υπαίτια άγνοια συντρέχουν στο συντάκτη του δημοσιεύματος ή αν ο τελευταίος είναι άγνωστος για τον εκδότη ή τον διευθυντή σύνταξης του εντύπου.

Στην ένδικη περίπτωση είναι σαφής και αναμφισβήτητη η δυσφήμιση και κατασυκοφάντησή μου από τους εναγόμενους με τα παραπάνω δημοσιεύματα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ λόγω της ιδιότητάς τους- της πρώτης ως ιδιοκτήτριας εταιρείας της εφημερίδας, του δεύτερου ως διευθυντή σύνταξης αυτής και του τρίτου ως συντάκτη-, σύμφωνα με όσα παραπάνω ειδικότερα αναφέρονται, εφόσον εν γνώσει τους ψευδώς, κατά τη σύνταξη και δημοσίευση των επίδικων δημοσιευμάτων, συμπεριέλαβαν ισχυρισμούς και αναφορές, που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα τη δεινή προσβολή της τιμής και της υπόληψής μου, σε κάθε δε περίπτωση, επειδή επέδειξαν βαρειά αμέλεια ως προς την τήρηση των επιβαλλόμενων από τη δημοσιογραφική δεοντολογία υποχρεώσεών τους, ιδίως ως προς την τήρηση του καθήκοντος αληθείας και της προστασίας της προσωπικότητάς μου.

Με βάση αυτά και επειδή από τις πράξεις των εναγομένων προσβλήθηκε βάναυσα η τιμή και η υπόληψη μου και εν γένει η προσωπικότητα μου, ως ανθρώπου και ως δρώντος πολιτικού με σοβαρότατες συνέπειες στην εξέλιξη της ζωής μου, από οικογενειακή, κοινωνική και πολιτική – ιδεολογική άποψη, δικαιούμαι χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που έχω υποστεί.

VΙ. Ειδικότερα, με βάση τις επιπτώσεις που είχε το αρχικό όσο και τα επόμενα δημοσιεύματα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ σε βάρος εμένα και του οικογενειακού, πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος μου, με δεδομένη την απαξία σε βάρος μου που επεδίωξε η εφημερίδα να προκληθεί με τα συκοφαντικά δημοσιεύματα της, τη δεινή προσβολή που έχω υποστεί, την τραχύτητα και τον ευτελιστικό χαρακτήρα των δημοσιευμάτων αυτών σε βάρος μου, την επιμονή των εναγομένων να αρνούνται ευθέως και χωρίς υπεκφυγές την ανάκληση της σε βάρος μου και τις σκληρές συνθήκες, υπό τις οποίες τελέστηκε η αδικοπραξία, καθώς και το γεγονός ότι η πρώτη εναγομένη είναι τεραστίων οικονομικών δυνατοτήτων επιχείρηση, εγώ δε εισπράττω τις μηνιαίες αποδοχές μου ως βουλευτής, η χρηματική ικανοποίηση, για την οποία πρέπει να υποχρεωθεί εις ολόκληρον η πρώτη και κάθε ένας άλλος από τους εναγόμενους, είναι 200.000 ευρώ, τα οποία δηλώνω ότι εκχωρώ – μετά την επιδίκαση του ποσού θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία- ισομερώς στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, στο ‘’Χαμόγελο του Παιδιού’’, στην εφημερίδα ‘’Η ΕΠΟΧΗ’’ και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα του νομού Ηλείας.

Για τους λόγους αυτούς.

ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτή η αγωγή μου.

Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι:

α. Να δημοσιεύσουν στις ίδιες στήλες, στις ίδιες σελίδες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και με του ίδιου μεγέθους και αποχρώσεων - χαρακτήρες, τα τμήματα εκείνα της από 22.03.2018 δήλωσης μου και των από 28.03.2018 και 17.05.2018 εξωδίκων δηλώσεών μου, με τις οποίες αποκαθίσταται η αλήθεια ως προς τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς τους για το ύψος της σύνταξης μου, για κάθε δε ημέρα άρνησής τους να τους επιβληθεί ως χρηματική ποινή το ποσό των 300 ευρώ.

β. Να ανακαλέσουν ρητώς τα επίδικα δημοσιεύματα τους, όπως αυτά παραπάνω αναφέρονται.

γ. Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι, ευθυνόμενοι εις ολόκληρον ο καθένας, να μου καταβάλουν ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που μου προκάλεσαν 200.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους, από το χρόνο επίδοσης προς αυτούς της πρώτης άλλως της δεύτερης εξώδικης δήλωσής μου (29-3-2018), άλλως και σε κάθε περίπτωση από την επίδοση της παρούσας και το οποίο ποσό εκχωρώ, όπως παραπάνω αναφέρω.

Να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή και να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι στην καταβολή της δικαστικής δαπάνης.

Αθήνα, 11.09.2018

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.