Αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση από την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση από την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Η αναγκαστική στήριξη Σταϊκούρα επηρεάζει τον σχεδιασμό για τον ανασχηματισμό.

Η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, που ενημερώθηκε την ώρα της ομιλίας του στην Βουλή.

Εξ ου και η αμήχανη αντίδραση τόσο του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος δεν διέκοψε την συζήτηση αλλά έδωσε τον λόγο σε δύο υπουργούς, όσο και του Μεγάρου Μαξίμου που αντέδρασε δια του επιτελάρχη, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος αφού ήλθε βιαστικά στην αίθουσα του κοινοβουλίου, είπε ότι η συζήτηση θα αρχίσει την Παρασκευή το πρωί. Είναι το τελευταίο που θα περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου που έχει άλλα ανοικτά μέτωπα στα οποία περίμενε κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής τακτικής. Κατ’ αρχήν το ελληνοτουρκικό και την πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί έναντι της γείτονος και η οποία προκαλεί τις έντονες, αν και παρασκηνιακές προς το παρόν, αντιδράσεις της δεξιάς πτέρυγας. Ακολούθως το δεύτερο κύμα της πανδημίας που το αντιμετωπίζει με ενοχοποίηση της νέας γενιάς και ένταση των απαγορεύσεων. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την πρόταση λίγο πριν το διάγγελμα Μητσοτάκη.

Το να αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να απολογείται για την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσε σε αυτή την συγκυρία το Μέγαρο Μαξίμου. Ενδεικτική είναι η γραμμή άμυνας που εξέφρασε δημοσίως ο υπουργός Επικρατείας – ο οποίος αναλαμβάνει όλο και πιο δραστήριο ρόλο στην επικοινωνιακή πολιτική – λέγοντας σε συνέντευξή του ότι «η πρόταση μομφής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης, αλλά είναι μια πρόταση μομφής κατά του εαυτού του και, ιδίως, κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου…Πρόκειται για μια πολιτικά άκαιρη πρόταση μομφής, για μια πρόταση που δεν στόχευε στο να ασκήσει πραγματική πίεση στην κυβέρνηση…Σε μία ημέρα κατά την οποία βρίσκονται πολλαπλές κρίσεις ή μείζονα θέματα στην επικαιρότητα -το ζήτημα του κορονοϊού, τα ελληνοτουρκικά, την ημέρα της απόφασης για τις ποινές στη δίκη της Χρυσής Αυγής- εκείνη τη μέρα επιλέγει πολιτικά (σ.σ. η αξιωματική αντιπολίτευση) να αναδείξει το ζήτημα αυτό».

Η πρόταση μομφής επηρεάζει εκ των πραγμάτων τους σχεδιασμούς Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό, θέμα το οποίο άφησε ανοικτό ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας μάλιστα ότι για να είναι αποτελεσματικός δεν γίνεται εν θερμώ. Το τελευταίο διάστημα πάντως υπήρξαν διαρροές από κύκλους πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που συνοδεύονταν από πληροφορίες για το όνομα του κ. Τάκη Αράπογλου. Πάντως οι σχέσεις Μαξίμου υπουργείου Οικονομικών δεν είναι στην καλύτερη φάση τους. Φυσικά η κυβερνητική πλειοψηφία θα στηρίξει τον υπουργό Οικονομικών. Το να τον άλλαξει ένα μήνα μετά θα ήταν οξύμωρο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter