Επίσκεψη φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο – Οι συνομιλίες με Ζελένσκι για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Επίσκεψη φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο – Οι συνομιλίες με Ζελένσκι για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο χρησιμοποιώντας τρένο. Να σημειωθεί πως η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την ουκρανική πρωτεύουσα μετά το ξέσπασμα του πολέμου, και η επίσκεψη έμεινε μυστική για λόγους ασφαλείας.

 

Όπως η ίδια τόνισε μέσω του twitter, ο ουκρανικός λαός δείχνει απίστευτη αντοχή και σθένος και σημείωσε ότι επισκέφθηκε το Κίεβο για να συνεχίσει τις συζητήσεις της με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ανοικοδόμηση της υπέροχης αυτής χώρας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απάντηση την προσεχή εβδομάδα για ένταξη στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε σήμερα στο Κίεβο μια απάντηση “την προσεχή εβδομάδα” στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που η ρωσική επίθεση κλιμακώνεται στην ανατολική Ουκρανία.

“Οι σημερινές συζητήσεις θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας” για την ενδεχόμενη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους στην ΕΕ “έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας”, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Η Ουκρανία ζητεί συγκεκριμένη “νομική δέσμευση” που να της επιτρέπει να λάβει το συντομότερο δυνατόν επίσημο καθεστώς υποψηφίου μέλους στην ΕΕ, αλλά οι 27 είναι πολύ διχασμένοι στο θέμα αυτό.

Και ακόμη κι αν πάρει η Ουκρανία το “καθεστώς υποψήφιου μέλους”, αυτό θα εκκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και ενδεχόμενων μεταρρυθμίσεων που θα διαρκέσει χρόνια, ίσως και δεκαετίες, προτού να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ.

“Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία”, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν. “Θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον. Έχει κάνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα”, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην ίδια συνέντευξη: “Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία, και η Ουκρανία είναι μόλις το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας. Για τον λόγο αυτό μια θετική απάντηση στην ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον”.

Ο ουκρανικός λαός “έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην υπεράσπιση της κοινής ελευθερίας”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιείται με φόντο την κλιμάκωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε και Ουκρανούς στρατιώτες που αναρρώνουν σε νοσοκομείου του Κιέβου τονίζοντας: «Παρά τα τραύματά τους, το πνεύμα τους είναι αλώβητο». Επανέλαβε δε για άλλη μια φορά ότι «η Ευρώπη είναι υπέρ ης Ουκρανίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter