Αίγυπτος: Αποκτά πυρηνικό σταθμό με τη βοήθεια των Ρώσων

Αίγυπτος: Αποκτά πυρηνικό σταθμό με τη βοήθεια των Ρώσων

Η Ρωσία και η Αίγυπτος ενδέχεται πολύ σύντομα να υπογράψουν το συνολικό πακέτο των συμβολαίων που αφορούν την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγυπτο, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας ROSATOM Κιρίλ Καμαρόφ.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Αϊμάν Χάμζα, είχε δηλώσει στο πρακτορείο Ria Novosti, ότι η σύνταξη των τεσσάρων συμβολαίων του συνολικού πακέτου, που αφορούν στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Αλ Ντάπμπα, με την συμμετοχή της ρωσικής ROSATOM, έχει ολοκληρωθεί.

“Επειδή δεν μας αρέσει να ανακοινώνουμε εκ των προτέρων κάτι, το οποίο ακόμη δεν έχει συμβεί, δεν θα αναφέρω την συγκεκριμένη ημερομηνία που θα υπογραφεί το συνολικό πακέτο των συμβολαίων, αλλά διαισθάνομαι ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Το συμβόλαιο είναι σχεδόν έτοιμο” δήλωσε ο Καμαρόφ κατά την διάρκεια ενημέρωσης που έγινε στο φόρουμ ATOMEXPO-2017.

Η Ρωσία και η Αίγυπτος στις 19 Νοεμβρίου 2015 είχαν υπογράψει στο Κάιρο διακρατική συμφωνία συνεργασίας που αφορούσε την κατασκευή με ρωσική τεχνολογία και την εκμετάλλευση του πρώτου αιγυπτιακού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και τους όρους χορηγίας ρωσικού δανείου για το έργο, που θα ανέλθει στο ποσό των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πυρηνικός σταθμός θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες των 1200ΜW ο καθένας. Υπολογίζεται ότι ο πρώτος αντιδραστήρας θα τεθεί σε λειτουργία το 2024. Η υπογραφή των σχετικών συμβολαίων θα γίνει σύντομα σε επίσημη τελετή, ενώ στα συμβόλαια αναφέρονται λεπτομερώς οι διαδικασίες κατασκευής, οι προϋποθέσεις λειτουργίας του σταθμού και οι όροι εκμετάλλευσης του, οι όροι κατάρτισης του στελεχικού του δυναμικού, όπως και οι όροι αγοράς του πυρηνικού καυσίμου και η διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter