Αίγυπτος: «Εις θάνατον» 37 ισλαμιστές για τρομοκρατία

Αίγυπτος: «Εις θάνατον» 37 ισλαμιστές για τρομοκρατία

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον Χίσαμ αλ-Ασμάουι, πρώην αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων ο οποίος έγινε ισλαμιστής μαχητής, και άλλους 36 κατηγορουμένους σε θάνατο για τρομοκρατία, δήλωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι.

Ο Ασμάουι είχε συλληφθεί στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης στα τέλη του 2018 και μεταφέρθηκε από τις αρχές που είναι πιστές στον διοικητή Χαλίφα Χάφταρ στην Αίγυπτο πέρυσι τον Μάιο.

Κρίθηκε ένοχος για διάφορες κατηγορίες περιλαμβανομένης μιας συνωμοσίας για επίθεση το 2014 που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 στρατιωτικοί φρουροί κοντά στη μεθόριο με τη Λιβύη, και της ανάμιξης στην απόπειρα δολοφονίας ενός πρώην υπουργού Εσωτερικών το 2013, αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού.

Ο Ασμάουι ήταν επικεφαλής της πιο ενεργής στην Αίγυπτο οργάνωσης μαχητών Άνσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις, με έδρα το Σινά, προτού δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος το 2014, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι υπόλοιποι 36 κατηγορούμενοι που δικάζονταν μαζί του καταδικάστηκαν επίσης για κατηγορίες σχετικές με την τρομοκρατία, ανέφερε το δικαστήριο.

Οι υποθέσεις τους θα παραπεμφθούν στον Μεγάλο Μουφτή, τον ανώτατο νομικό αξιωματούχο του Ισλάμ στην Αίγυπτο. Η αιγυπτιακή νομοθεσία προβλέπει ότι οποιαδήποτε καταδίκη στη θανατική ποινή παραπέμπεται σε εκείνον για έκδοση γνώμης προτού εκτελεστεί.

Το δικαστήριο όρισε μια νέα συνεδρίαση στις 2 Μαρτίου προκειμένου να επιβεβαιώσει τις καταδίκες αφού θα έχει λάβει τη μη δεσμευτική γνώμη του Μουφτή.

Τον Νοέμβριο στρατιωτικό δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Ασμάουι σε θάνατο σε μια άλλη υπόθεση που σχετιζόταν με την τρομοκρατία. Αιγυπτιακά πολιτικά και στρατιωτικά δικαστήρια είχαν καταδικάσει επίσης σε θάνατο τον Ασμάουι ερήμην πριν από την έκδοσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter