Αίγυπτος: Εντυπωσιακή εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Αίγυπτος: Εντυπωσιακή εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

To Τμήμα Αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, πραγματοποίησε εκδήλωση στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο, μέσα από την ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Είδαν να διαδραματίζονται μπροστά τους μερικά από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας του Καϊρινού και γενικότερα Αιγυπτιώτη Ελληνισμού: οι πάλαι ποτέ λειτουργούσες ελληνικές κοινότητες στη Χώρα του Νείλου, οι εκκλησιές, τα σχολεία, τα σωματεία, οι μεγάλοι αθλητικοί αγώνες, οι εφημερίδες, τα μεγάλα γεγονότα της εποχής, αλλά και μικρές καθημερινές ιστορίες, όλα όπως είναι τεθησαυρισμένα και φυλαγμένα στο Τμήμα Αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που πλέον διαθέτει και τον νέο μουσειακό του χώρο, που είναι επισκέψιμος στο ευρύ κοινό.

Σημαντική ήταν η συμβολή στην εκδήλωση της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο Λαμπρινής Κομίνη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο Κύπριος πρέσβης Χάρης Μορίτσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας ωάννης Παπαδόπουλος. Όλοι τους παρακολούθησαν να ξετυλίγεται μπροστά τους, φωτογραφία – φωτογραφία, η μεγαλύτερη περίοδος του Καϊρινού Ελληνισμού, όταν στα μέσα του 20ού αιώνα, γέμιζαν οι δρόμοι στους ελληνικούς επιταφίους στο κέντρο των αιγυπτιακών πόλεων, αντηχούσαν οι ελληνικές φωνές στα ελληνικά στάδια, ήταν ασφυκτικά γεμάτες οι εκκλησίες, οι επίσημοι γίνονταν δεκτοί από πολλές εκατοντάδες στις εκδηλώσεις, ιδιαίτερα εκείνοι που έρχονταν από την Ελλάδα, και γενικότερα μεσουρανούσε ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο των Αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου όλα αυτά τα χρόνια, από την προϊσταμένη του Τμήματος και Επόπτρια Γραφείων της Ελληνικής Κοινότητας Βίλλυ Πολίτη Ζουέ η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η πρώτη προσπάθεια για την ταξινόμηση του Αρχείου της Κοινότητας έγινε το 1944 από τον τότε Διευθυντή Γραφείων και τη Γραμματεία. Πολλά χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1988, η Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου αποφάσισε να φωτογραφήσει σε μικροφίλμ το Αρχείο και ανατέθηκε η εργασία αυτή στο ειδικό εργαστήριο της εφημερίδας «Αλ Αχράμ». Η εργασία αυτή διήρκησε έως το 1992. Αργότερα, το 1995 η Ιερά Μονή Σινά προσέφερε ειδικό μηχάνημα για τη φωτογράφηση μικροφίλμ, λαμβάνοντας ένα αντίγραφο για την ιστορική βιβλιοθήκη της Μονής, και η Κοινότητα ανέθεσε σε Αιγύπτιο φωτογράφο την εργασία αυτή, που συνεχίστηκε τακτικά έως τις αρχές του 2001 χωρίς όμως να γίνεται η σχετική καταλογογράφηση. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1999, με την αδυναμία στελέχωσης που είχε η παροικία τότε, η Κοινοτική Επιτροπή σκέφτηκε να σταλούν τα αρχεία στο Ίδρυμα Ε.Λ.Ι.Α.Σ. στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Κοινοτήτων και Σωματείων της Αιγύπτου. Η απόφαση αυτή τελικά δεν υλοποιήθηκε, διότι η τότε Κοινοτική Επιτροπή με πρόταση του τότε αντιπροέδρου Νικόλα Βαδή, αποφάσισε να παραμείνουν τα Αρχεία στο Κάιρο».

Το 2002, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής ζήτησε τη ενεργή συμμετοχή των νέων για την τακτοποίησή του. Ουσιαστική για την ιστορία του αρχείου αποτελεί η συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και η έκδοση καταλόγου. Το 1991 συστήνεται τότε για πρώτη φορά εφορεία που είναι υπεύθυνη για τα Αρχεία και ονομάζεται Εφορεία Διάσωσης Ιστορίας της Ε.Κ.Κ. Προϊστάμενός της είναι εκείνη την εποχή ο Νικόλαος Βαδής και Κοινοτικά Μέλη οι Ιωάννης Κανάρης και οι αείμνηστοι σήμερα Γεώργιος Καραΐσκος και Βασίλης Σαραντινός. Το 1993 προστίθενται στην ίδια εφορεία τα πολιτιστικά θέματα και ο αθλητισμός. Από το 1995 έως το 2000 ασχολείται με τα θέματα του Αρχείου η Εφορεία Πολιτιστικών ενώ αργότερα μετονομάζεται σε Εφορεία Πολιτιστικών, Κοινοτικών Αρχείων και Σ.Α.Ε. και αργότερα γίνεται Εφορεία Αρχείων. Σήμερα είναι Εφορεία Αρχείων, Εκδόσεων, Νέου Φωτός και Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ευχαρίστησε θερμά ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, μιλώντας για τον τεράστιο πλούτο των Αρχείων της Κοινότητας. Τέλος, τα θερμά τους συγχαρητήρια μετέφεραν οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και η γενικής πρόξενος Λαμπρινή Κομίνη για το έργο αυτό που επιτελείται στο νευραλγικό αυτό κομμάτι της Κοινότητας υπό την επίβλεψη νέων ανθρώπων, της υπευθύνου Χάιδως Ζώτου και της Ράνιας Άττα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter