Αίγυπτος: Η «κεκλιμένη πολυκατοικία» έγινε για λίγες μέρες το νέο τοπόσημο της Αλεξάνδρειας

Αίγυπτος: Η «κεκλιμένη πολυκατοικία» έγινε για λίγες μέρες το νέο τοπόσημο της Αλεξάνδρειας

Με την αγωνία ότι το σπίτι που μένουν θα καταρρεύσει, ζει μία μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. 

Η αγωνία τους έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν πριν από μερικές μέρες πολυκατοικία 13 ορόφων έγειρε και μετά από μερικές ημέρες κατέρρευσε χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Οσο παρέμεινε κεκλιμένη, έγινε, για λίγες το νέο προσωρινό τοπόσημο της Αλεξάνδρειας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, το φαινόμενο της κατάρρευσης κτηρίων, ιδίως κακοχτισμένων πολυκατοικιών, δείχνει να είναι συνηθισμένο σε μία πόλη με μεγάλη ανάγκη στέγασης, αδυναμία εφαρμογής των νόμων, διάθεση των κατοίκων να τοποθετήσουν τις πενιχρές οικονομίες τους σε μια γρήγορη και ασφαλή, κατά την επικρατούσα άποψη, επένδυση σε ακίνητα, καθώς και μεγάλη διαφθορά. Η οικοδόμηση γίνεται άναρχα και συχνά χωρίς να τηρούνται στο ελάχιστο οι κανόνες ασφαλείας.

«Πολυκατοικία με άδεια τεσσάρων ορόφων, βρίσκεται ξαφνικά με 13. Εξαόροφη πολυκατοικία χτίστηκε με τους τρεις πρώτους ορόφους να ξεφυτρώνουν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, δεν προλάβαινε να πήξει το τσιμέντο» δήλωσε στην εφημερίδα “The Guardian” μέλος του Παρατηρητηρίου για το Οικιστικό Ζήτημα, ενώ πολιτικός μηχανικός που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του είπε στην ίδια εφημερίδα: «Περίπου 200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και πάνω από 800 οικογένειες μένουν άστεγες εξαιτίας της κατάρρευσης περίπου 400 οικοδομών το χρόνο»

Άλλο μέλος του «Παρατηρητηρίου» ήταν πιο απαισιόδοξο: «Περιμένω απλώς να γίνει ένας σεισμός» είπε και υπενθύμισε ότι ο σεισμός που έγινε στο Κάιρο το 1992 σκότωσε περισσότερα από 500 ανθρώπους και άφησε 50.000 άστεγους, παρ’ όλο που δεν ήταν πολύ ισχυρός.

Παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της πολυκατοικίας στην Αλεξάνδρεια κανένας δεν φαίνεται αισιόδοξος ότι το θέμα αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ώστε να ληφθούν μέτρα.

«Όσο είναι μπροστά τα μέσα ενημέρωσης οι εκπρόσωποι των αρχών δείχνουν να ενδιαφέρονται, μόλις φύγουν το θέμα θα ξεχαστεί είπε στην βρετανική εφημερίδα κάτοικος της Αλεξάνδρειας και η σύζυγος του συμπλήρωσε: «Σε δύο εβδομάδες όλα πάλι θα βρίσκονται στο μηδέν. Επιστροφή στο μηδέν.»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter