Αίγυπτος: Πούλησε μια… πόλη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για 35 δισ. δολάρια

Αίγυπτος: Πούλησε μια… πόλη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για 35 δισ. δολάρια
Το σχέδιο ανάπτυξης της Ras el-Hekma

Η Αίγυπτος έκλεισε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την πώληση μιας… πόλης!

Συγκεκριμένα έναντι  35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα δώσουν τα ΗΑΕ στην Αίγυπτο, αγοράζουν τη γη και θα εφαρμόσουν ένα φαραωνικό έργο ανάπτυξης στην πόλη Ras el-Hekma στη βορειοδυτική ακτή της Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Οι σημερινοί κάτοικοι θα αποζημιωθούν για να μετακομίσουν.

Οπως ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι της Αιγύπτου και των Εμιράτων, η Αίγυπτος θα λάβει προκαταβολή ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ερχόμενη εβδομάδα και άλλα 20 δισεκατομμύρια δολάρια εντός δύο μηνών.

Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση σε έργο αστικής ανάπτυξης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός.

Τα νέα για την πώληση έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες από επικριτές της κυβέρνησης, οι οποίοι είπαν ότι η γη είναι μια από τις πιο πολύτιμες παράκτιες τοποθεσίες της Αιγύπτου και ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί από τοπικούς επενδυτές.

Ο Μαντμπουλί ανακοίνωσε ότι το αιγυπτιακό κράτος θα έχει μερίδιο 35% από τα κέρδη από το έργο, αν και πρόκειται για ιδιωτική επένδυση με την πλειοψηφία των μετοχών να κατέχει η κοινοπραξία των ΗΑΕ.

Η περιοχή του έργου Ras el-Hekma είναι 170 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει κατοικημένες γειτονιές, τουριστικά θέρετρα, σχολεία, πανεπιστήμια, μια βιομηχανική ζώνη, μια κεντρική οικονομική και επιχειρηματική περιοχή, μια διεθνή μαρίνα για τουριστικά γιοτ και ένα διεθνές αεροδρόμιο νότια της πόλης.

Σχετικά με την τύχη των κατοίκων της περιοχής Ras el-Hekma, ο Μαντμπουλί είπε ότι θα μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές και θα τους παρασχεθεί οικονομική αποζημίωση. Πρόσθεσε ότι το έργο θα αμβλύνει την οικονομική κρίση της χώρας.

Οικονομική κρίση

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Naguib Sawiris είπε ότι θα συμβάλει στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης «προσελκύοντας ξένο νόμισμα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και σταθεροποιώντας τη συναλλαγματική ισοτιμία».

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Ras el-Hekma, η αιγυπτιακή λίρα ανέβηκε, από 62 λίρες το δολάριο την Πέμπτη σε 57 λίρες την Παρασκευή, ενώ η επίσημη τιμή είναι 31 αιγυπτιακές λίρες το δολάριο.

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια συμφωνία διάσωσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια. Αναμένεται να ακολουθήσει υποτίμηση του νομίσματος για να πλησιάσει την ανεπίσημη τιμή.

Ο Μαντμπούλι είπε την Παρασκευή ότι το Κάιρο βρίσκεται τώρα «πολύ λίγα βήματα μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ, μετά τις επενδύσεις Ras el-Hekma.

Η Αίγυπτος, όπου ζουν περισσότεροι από 109 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση, με πληθωρισμό ρεκόρ και ελλείψεις ξένου συναλλάγματος.

Τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αίγυπτο έφτασε κοντά στο 40%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, βυθίζοντας πολλούς Αιγύπτιους κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού ήταν ήδη κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας πριν από την τρέχουσα κρίση.

Το εξωτερικό χρέος έχει τετραπλασιαστεί, φθάνοντας τα 164 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εξυπηρέτηση του χρέους καταναλώνει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων δαπανών του κράτους.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία – 550 εταιρείες και πρόσωπα στη μαύρη λίστα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter