Αίγυπτος: Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στην Αγία Αικατερίνη του Σινά – Καλά στην υγεία τους μοναχοί και προσκυνητές

Αίγυπτος: Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στην Αγία Αικατερίνη του Σινά – Καλά στην υγεία τους μοναχοί και προσκυνητές

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αργά τη νύχτα, την ευθύνη για την επίθεση σε φυλάκιο δυνάμεων ασφαλείας, κοντά στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, στο νότιο Σινά, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλα τέσσερα άτομα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, 10 ημέρες μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις σε εκκλησίες κοπτών, που κόστισαν τη ζωή σε 45 άτομα.

Η επίθεση έγινε σε σημείο ελέγχου, αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο του μοναστηριού, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χριστιανικούς τόπους λατρείας παγκοσμίως.

Το συμβάν έλαβε χώρα μόλις 10 ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο και άλλες τόσες αφότου δύο φονικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε χριστιανικές εκκλησίες – που επίσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος – βύθισαν το κράτος σε πένθος και αποτέλεσαν μια από τις πιο αιματηρές ημέρες για τη χριστιανική μειονότητα εδώ και δεκαετίες.

Η Αγία Αικατερίνη του Σινά, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα, στους πρόποδες του Όρους Σινά, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μοναστήρια στον κόσμο και εντάσσεται στον κατάλογο χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου, η οποία αποτελεί περίπου 10% ενός συνολικού πληθυσμού 92 εκατομμυρίων, έχει αποτελέσει στόχο των ισλαμιστών μαχητών με αυξανόμενη συχνότητα, με τρεις φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες,, σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Τον Φεβρουάριο, δεκάδες χριστιανικές οικογένειες και φοιτητές εγκατέλειψαν την επαρχία του Βόρειου Σινά, μετά από μια σειρά στοχευμένων δολοφονιών.

Αντίθετα, οι επιθέσεις στο νότιο Σινά, δημοφιλή τόπο διακοπών για τουρίστες, λόγω των παραθαλάσσιων θερέτρων στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.

Στις αρχές του μήνα, οι αρχές του Ισραήλ απαγόρευσαν στους υπηκόους τους να διαπεράσουν τα σύνορα προς τη χερσόνησο του Σινά, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος επιθέσεων στην περιοχή, από οργανώσεις φιλικές προς το Ισλαμικό Κράτος και παρόμοιες ομάδες, είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, με αφορμή την είδηση που μεταδόθηκε και από την κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, για ένοπλο επεισόδιο σε φυλάκιο της αστυνομίας στην περιοχή του θεοβάδιστου μοναστηριού. Όλοι οι μοναχοί της μονής και όλοι οι προσκυνητές είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Μαζί στην Αίγυπτο Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης

«O Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβεί στην Αίγυπτο μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο στις 28 και 29 Απριλίου», γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκλήθηκε από τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ ‘Αζχαρ. «Πρόκειται για μια σημαντική παρουσία, για μια κοινή μαρτυρία ενότητας των χριστιανών, με ένα μήνυμα ειρήνης προς όλο τον κόσμο, σε αυτή την δύσκολη φάση, κατά την οποία πνέουν άνεμοι πολέμου», γράφει η Λα Στάμπα.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα σταθούν δίπλα στον Πατριάρχη της Κοπτικής εκκλησίας, Πάπα Θεόδωρο τον Β’, η χριστιανική κοινότητα του οποίου επλήγη θανάσιμα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των φονταμενταλιστών», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα.

Στο άρθρο αναφέρεται, επίσης, ότι ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προσκλήθηκε από τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ ‘Αζχαρ να πάρει μέρος στην διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη, κατά την οποία θα πάρουν τον λόγο και ο Πάπας, με τον ίδιο τον ιμάμη.

Η είδηση της μετάβασης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κάιρο επιβεβαιώθηκε στην εφημερίδα και από πηγές που διατηρούν στενές σχέσεις με το Φανάρι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter