Αιμορραγικός πυρετός: Πώς μεταδίδεται – Τι πρέπει να ξέρετε για τα τσιμπούρια

Αιμορραγικός πυρετός: Πώς μεταδίδεται – Τι πρέπει να ξέρετε για τα τσιμπούρια

Μέσω της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ έγινε γνωστό ότι την περασμένη Παρασκευή καταγράφηκε περιστατικό αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό σε οικισμό του δήμου Ελασσόνας. 

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από ζώο σε άνθρωπο, από ζώο σε ζώο και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, στην «Καθημερινή», πρόκειται για μία περίπλοκη διαδικασία μετάδοσης, καθώς τα τσιμπούρια αρχικά μολύνονται από ζώα και εν συνεχεία αυτά μεταδίδουν τον ιό στην επόμενη γενιά τσιμπουριών, καθώς και σε άλλα ζώα και στον άνθρωπο. Εν συνεχεία ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από ζώο σε άνθρωπο, από ζώο σε ζώο και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Η αλήθεια είναι ο καθένας μπορεί να μολυνθεί αν τσιμπηθεί από μολυσμένο τσιμπούρι, γι’ αυτό και υπάρχουν κάποιες οδηγίες που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάποιος μπορεί να μεταφέρει τον ιό αλλά να μην εμφανίσει συμπτώματα. Γι’ αυτό ο ΕΟΔΥ κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι με αφορμή τον θάνατο του κτηνοτρόφου στην Ελασσόνα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Ελασσόνας, προγραμματίζει συναντήσεις ενημέρωσης του κοινού με θέμα: «Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό: μαθαίνω και προφυλάσσομαι».

Πληροφορίες για τα τσιμπούρια

Οι κρότωνες (τσιμπούρια) μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους με βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μερικές από τις ασθένειες που μεταδίδονται από δήγμα τσιμπουριού είναι η νόσος του Lyme, ο κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων, η τουλαραιμία, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό κ.α.

Ο κίνδυνος προσβολής του ανθρώπου από νοσήματα που μεταδίδονται από τσιμπούρια είναι σχετικά μικρός, ακόμη και εάν το τσιμπούρι έχει προσκολληθεί, τραφεί και είναι μολυσμένο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τηρούνται τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, καθώς τα νοσήματα που μεταδίδονται από μολυσμένα τσιμπούρια μπορεί να είναι σοβαρά.

Ο κίνδυνος νόσησης εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή, την εποχή του έτους, το είδος του τσιμπουριού και -για τη νόσο Lyme- από τη διάρκεια προσκόλλησης του τσιμπουριού στο δέρμα.

Αιμορραγικός πυρετός

Ο αιμορραγικός πυρετός ΚριμαίαςΚονγκό (Crimean – Congo Hemorrhagic Fever, CCHF) είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος, η οποία προκαλείται από τον ομώνυμο ιό (γένους Nairovirus, οικογένειας Bunyaviridae) που μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος τσιμπουριού.

Ο ιός προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο με υψηλή θνητότητα και με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Προκαλεί, επίσης, επιδημίες. Πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.

Η νόσος περιγράφηκε κλινικά για πρώτη φορά στην Κριμαία (Ουκρανία) το 1944, σε στρατιώτες και αγρότες και ονομάστηκε αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας. Αργότερα, το 1969, ο ιός αναγνωρίσθηκε ως αιτία της ασθένειας ενός παιδιού που είχε νοσήσει στο Κονγκό το 1956, οπότε και προέκυψε η σημερινή ονομασία της νόσου. Η παρουσία της νόσου συνδέεται με τη γεωγραφική κατανομή του διαβιβαστή (κρότωνα / τσιμπουριού). Σε περιοχές με εύκρατο κλίμα παρατηρείται εποχιακή κατανομή στην εμφάνιση των κρουσμάτων: από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας του διαβιβαστή, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης

Πόνος στη σπονδυλική στήλη: Νέες θεραπευτικές τεχνικές

Κουνούπια: Ποια ομάδα αίματος προτιμούν – Τι ισχύει με το αλκοόλ και τον ιδρώτα

Ετικέτες

Documento Newsletter