Αισιοδοξία Μέρκελ για την Ελλάδα πριν το Eurogroup της Πέμπτης

Αισιοδοξία Μέρκελ για την Ελλάδα πριν το Eurogroup της Πέμπτης

Την ελπίδα ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η ίδια επεσήμανε ότι «τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων» και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης.

«Τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε “τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων” και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η Καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με στόχο την κατάθεση γερμανογαλλικής πρότασης στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της συνεργασίας Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να εναρμονιστεί το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα δύο υπουργεία Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης. Τόνισε ωστόσο ότι για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση κάποιες χώρες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια και επισήμανε ότι «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη επαρκής».

Κομισιόν: Αισιοδοξία για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης 

Σημαντικές πιθανότητες στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, έδωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης που ενημέρωσε τον Τύπο ενόψει της συνεδρίασης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, οι υπουργοί θα εξετάσουν την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, το ζήτημα του χρέους, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το ύψος της τελευταίας δόσης που θα λάβει η Ελλάδα.

«Θα είναι πολύ καλά νέα εάν τα καταφέρουμε την Πέμπτη», επισήμανε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι παρά τα ανοιχτά ζητήματα, υπάρχει «ταχεία σύγκλιση».

«Δεν θα είναι τελετουργική η συζήτηση, υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα να συζητηθούν» σημείωσε και αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα της επέκτασης των ωριμάσεων, την εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και το ύψος του «μαξιλαριού» ρευστότητας που συνδέεται με το ύψος της τελικής δόσης που θα λάβει η Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με την ακριβή περίοδο επέκτασης των ωριμάσεων, ανέφερε ότι είναι ακόμα ανοιχτό, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι στόχος είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός κοντά στα 7-8 χρόνια. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πάντως ότι από την επέκταση των ωριμάσεων θα εξαρτηθεί και το ποσό της τελικής δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι μια «αξιόπιστη» απόφαση για το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα συμμετάσχει η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ θα δημοσιοποιηθεί κάποιες εβδομάδες αργότερα. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι σίγουρα θα ήταν προτιμότερη η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν πρόκειται να προκληθεί κάποιο «σοκ» στις αγορές, καθώς θα συνεχίσει να συμμετάσχει σε πιο τεχνικό επίπεδο.

Τέλος, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το πρωί της Πέμπτης θα συνεδριάσει το EuroWorking Group προκειμένου να προετοιμάσει την απόφαση του Eurogroup, το οποίο θα ξεκινήσει στις 4.00 ώρα Ελλάδας. Εκτίμησε, δε, ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 7.30 ώρα Ελλάδας.

Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ευρωζώνης να μην επιβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο «μεταμφιεσμένο» πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν πριν από τη σύνοδο του Eurogroup την Πέμπτη κατά το οποίο πρόκειται να τερματισθεί το τρίτο πρόγραμμα αρωγής στην Ελλάδα, που αποτελούνταν από διεθνή δάνεια σε συνδυασμό με αυστηρή λιτότητα.

«Το λέω κατηγορηματικά: δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, θεωρώντας πως θα ήταν «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter