Αισιοδοξία Μογκερίνι για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Αισιοδοξία Μογκερίνι για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Αισιόδοξη για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, εντός των επόμενων εβδομάδων, εμφανίστηκε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Ενημερώθηκα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της ονομασίας, και πράγματι (τα νέα) είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί κάτι», ανέφερε η Φ. Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι είναι «αισιόδοξη» και μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξη όταν πρόκειται για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Φ. Μογκερίνι είπε ότι το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ δημιουργούσε «επιπλοκές» για χρόνια και πρόσθεσε πως αν υπάρξει θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων σε ένα τόσο «σύνθετο ζήτημα», αυτό θα είναι παράδειγμα και για άλλους.

Συνεχίζοντας, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ είπε πως σε περίπτωση που βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα πρέπει να αναγνωριστεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σχέση με το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Η ίδια υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, βασισμένη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο εσωτερικό της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter