Αισιοδοξία των Podemos για συνεργασία με τον Πέδρο Σάντσεθ

Αισιοδοξία των Podemos για συνεργασία με τον Πέδρο Σάντσεθ

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς της Ισπανίας, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε σήμερα “αισιόδοξος” ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του Podemos και του ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ώστε ο τελευταίος να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

“Αυτή η πρώτη συνάντηση κύλησε πολύ καλά, είμαι αισιόδοξος για τον τρόπο που θα εξελιχθούν τα πράγματα”, είπε ο Ιγκλέσιας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σάντσεθ. Το Σοσιαλιστικό κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου, χωρίς όμως να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

“Τώρα πρέπει να επιδείξουμε σύνεση, μετριοπάθεια και ηρεμία”, πρόσθεσε στη λακωνική δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι δύο ηγέτες.

Το Podemos θα ήθελε να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλιστές, όμως οι τελευταίοι δεν κρύβουν ότι θα προτιμούσαν να κυβερνήσουν μόνοι τους, έχοντας μόνο τη στήριξη της αριστεράς στο κοινοβούλιο.

Το PSOE του Σάντσεθ διαθέτει 123 βουλευτές, πολύ λιγότερους από τους 176 που χρειάζεται για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ακόμη και με τη στήριξη των 42 βουλευτών του Podemos, δεν θα την εξασφαλίσει και θα χρειαστεί να συμμαχήσει και με άλλα, μικρότερα, περιφερειακά κόμματα – ενδεχομένως και με τους αυτονομιστές της Καταλονίας.

Ο Σάντσεθ συναντήθηκε χθες και σήμερα με τους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη επίσημες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμμαχιών. Ο φιλελεύθερος Αλμπέρτ Ριβέρα του Ciudadanos (“Πολίτες”), με τον οποίο συνομίλησε σήμερα το πρωί, επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση του PSOE ενώ χθες ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο είπε ότι και οι 66 βουλευτές του κόμματός του θα καταψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter