Αισιόδοξος για την διαπραγμάτευση είναι ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Αισιόδοξος για την διαπραγμάτευση είναι ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει τις επόμενες βδομάδες εκφράζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, περιττές τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ τονίζει ότι το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που του αναλογούν.

Όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τις επόμενες βδομάδες, αν όλες οι πλευρές είναι συνεργάσιμες, καθώς το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς “δεν είναι αγεφύρωτο”. “Σίγουρα δεν θα περιέγραφα την κατάσταση αδιέξοδη αλλά πιο ταραχώδη απ’ ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, οπότε πιστεύαμε πως μπορούσαμε να επιτύχουμε τεχνική συμφωνία αυτές τις μέρες στην Αθήνα”, δήλωσε ο Ντομπρόφσκις.Και συνέχισε: “Αν όλες οι πλευρές είναι εποικοδομητικές, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση αρχές του 2017”.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που υποστηρίζει το ΔΝΤ ότι πρέπει να λάβει η χώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει ότι “όπως βρήκαμε λύση για το 2018, είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε και για τα επόμενα χρόνια”. “Κλειδί” για την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα θα είναι να μείνει το πρόγραμμα εντός τροχιάς και η Ελλάδα να επιστρέψει την ανάπτυξη, που προβλέπεται να είναι υψηλή του χρόνου. Όμως, καταλήγει, χρειάζεται σαφήνεια και οικονομική σταθερότητα.

Για το πότε θα βγει στις αγορές η Ελλάδα ο κ. Βάλντις Ντομπρόφσκις, αναφέρει ότι η κοινή πρακτική είναι πως οι χώρες σε πρόγραμμα ξεκινάνε να έχουν πρόσβαση στις αγορές πριν τελειώσει το πρόγραμμα. “Ακριβώς πότε δεν μπορώ να πω τώρα, είναι κάτι που οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν” τονίζει και συμπληρώνει: “Όπως θυμάστε το 2014 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με την υπόθεση ότι το πρόγραμμα έληγε τέλος του 2014, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δυστυχώς οδήγησαν κάπου διαφορετικά. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι σημαντικό βήμα, θα δείξει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter