Αισχροκέρδεια με τη βούλα της ΕΛΣΤΑΤ

Αισχροκέρδεια με τη βούλα της ΕΛΣΤΑΤ

Οι εντυπωσιακές μειώσεις στη χονδρική τιμή του πετρελαίου δεν έχουν περάσει στην αντλία και η πολιτεία μένει απλός παρατηρητής

Αν πλέον κάτι μοιάζει δεδομένο είναι η αισχροκέρδεια στα υγρά καύσιμα… Η ευθύνη βέβαια για αυτή την κατάσταση που τροφοδοτεί πολυεπίπεδα την ακρίβεια και την κρίση του κόστους ζωής της ευρείας μάζας της κοινωνίας ανήκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι η απουσία ελέγχων στην αγορά που φέρνει αισχρά κέρδη στα διυλιστήρια και πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά καταποντίζοντας την αγοραστική τους δύναμη.

Εύκολα ανεβαίνει, δύσκολα κατεβαίνει

Ολα αυτά δεν είναι δικά μας αυθαίρετα συμπεράσματα αλλά προκύπτουν ευθέως από φορείς της πολιτείας… Αναφερόμαστε στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που λίαν προσφάτως εξέδωσε τον Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία για τον Μάιο του 2023, και στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης…

Ασφαλώς όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι όταν κάτι διαταράσσει τη διεθνή αγορά πετρελαιοειδών και καταγράφεται αύξηση στη χονδρική τιμή τoυ πετρελαίου (μπρεντ) από το οποίο προέρχεται η βενζίνη, άμεσα –ακόμη και την επόμενη μέρα– βλέπουμε να αυξάνεται η τιμή της βενζίνης στην αντλία. Η αντίστοιχη μείωση όμως αργεί να περάσει στα πρατήρια… Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

Για να καταλάβουμε το εύρος της αισχροκέρδειας ας πάρουμε ως παράδειγμα τη βενζίνη των 95 οκτανίων. Οπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες μέσες τιμές πώλησης υγρών καυσίμων του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπ. Ανάπτυξης, η μέση τιμή του μήνα Μαΐου 2022 ήταν 2,217 ευρώ ανά λίτρο ενώ η μέση τιμή τον αντίστοιχο μήνα του τρέχοντος έτους ήταν 1,840 ευρώ ανά λίτρο. Αν το δούμε ποσοστιαία, η πτώση στην τιμή πώλησης μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023 ήταν μόλις 17,01%!

Αναλυτικότερα από τα εβδομαδιαία Δελτία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων του υπ. Ανάπτυξης προκύπτει ότι για τον μήνα Μάιο 2022 η μέση τιμή ανά εβδομάδα της βενζίνης 95 οκτανίων ήταν ως εξής:

• Την Παρασκευή 6/5/22 η μέση τιμή από 4.373 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα ανήλθε σε 2,150 ευρώ ανά λίτρο.

• Την Παρασκευή 13/5/22 η μέση τιμή από 4.532 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα ανήλθε σε 2,193 ευρώ ανά λίτρο.

• Την Παρασκευή 20/5/22 η μέση τιμή από 4.580 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα ανήλθε σε 2,258 ευρώ ανά λίτρο.

• Την Παρασκευή 27/5/22 η μέση τιμή από 4.558 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα ανήλθε σε 2,267ευρώ ανά λίτρο.

Ως εκ τούτου η μέση τιμή βενζίνης 95 οκτανίων για τον μήνα Μάιο του 2022 έφτασε τα 2,217 ευρώ ανά λίτρο. Αντίστοιχα οι μέσες τιμές για τον Μάιο του 2023 καταγράφηκαν ως εξής:

• Την Παρασκευή 5/5/23 η μέση τιμή από 4.631 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα ανήλθε σε 1,855 ευρώ ανά λίτρο.

• Την Παρασκευή 12/5/23 η μέση τιμή από 4.699 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα ανήλθε σε 1,826 ευρώ ανά λίτρο.

• Την Παρασκευή 19/5/23 η μέση τιμή από 4.639 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα ανήλθε σε 1,830 ευρώ ανά λίτρο.

• Την Παρασκευή 26/5/23 η μέση τιμή από 4.393 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα ανήλθε σε 1,852 ευρώ ανά λίτρο. Συνεπώς η μέση τιμή βενζίνης 95 οκτανίων για τον μήνα Μάιο του 2022 έφτασε το 1,840 ευρώ ανά λίτρο.

Ποιοι θησαυρίζουν ανενόχλητοι

Εδώ εισέρχεται η σύγκριση… Από την επιμέρους ανάλυση του δείκτη τιμών εισαγωγών της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάιο του 2023 προκύπτει ότι η μείωση στις τιμές εισαγωγής των πετρελαιοειδών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 ήταν της τάξης του 40,8%! Συγκεκριμένα με βάση όσα κατέγραψε η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ:

• Η άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου παρουσιάζει μείωση σε σχέση με τον Μάιο του 2022 κατά 41,6%.

• Η παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου αντίστοιχα παρουσιάζει μείωση σε σχέση με τον Μάιο του 2022 κατά 40,0%. Εύκολα λοιπόν προκύπτει ότι ενώ μειώθηκαν οι τιμές των πρώτων υλών στα πετρελαιοειδή κατά 40,8%, οι τιμές στα πρατήρια μειώθηκαν μόλις κατά… 17,01%. Πού είναι η κυβέρνηση; Ποιος διεξάγει ελέγχους για εναρμονισμένες πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών και της πραγματικής οικονομίας;

Κραυγή απόγνωσης από ΙΝΚΑ

Θέση κατά της ακρίβειας έλαβε και το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας. Με ανακοίνωσή του ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της ακρίβειας καθώς, όπως αναγράφει, καθημερινά λαμβάνει καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών για την ακρίβεια, με τους απελπισμένους καταναλωτές να καταγγέλλουν ότι καθημερινά αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων στην αγορά.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, παρότι οι διεθνείς τιμές προϊόντων έχουν πάρει την κατιούσα, στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο οι τιμές στα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα ρούχα, τα υποδήματα, τα ηλεκτρονικά – οικοδομικά υλικά, στις ηλεκτρικές συσκευές να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

«Η λογική πως η αγορά θα αυτορρυθμιστεί δεν ισχύει για την Ελλάδα» αναγράφει στην ανακοίνωσή της η μία εκ των μεγαλύτερων οργανώσεων καταναλωτών της Ελλάδας.

Tο ΙΝΚΑ υποστηρίζει ότι, η αδιαφορία των υπηρεσιών σκοτώνει και ντροπιάζει την ίδια την κυβέρνηση και τις δήθεν ανεξάρτητες αρχές. Μάλιστα, το ΙΝΚΑ εύχεται η κυβέρνηση να φύγει από την αντίληψη του «εγώ είμαι το κράτος και λογαριασμό δεν δίνω», ενώ καλεί τον Κυριάκο

Μητσοτάκη να πάρει αμέσως τις πρωτοβουλίες που πρέπει για την επαναφορά της πραγματικής και όχι πλασματικής οικονομίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter