Αιθιοπία: Κατάπαυση του πυρός ζητά ο Ο.Η.Ε.

Αιθιοπία: Κατάπαυση του πυρός ζητά ο Ο.Η.Ε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα τη “βαθιά του ανησυχία” απέναντι στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Αιθιοπία και ζήτησε την κατάπαυση του πυρός.

“Ζητούν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και μια μόνιμη εκεχειρία να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης” επισημαίνεται σε κοινή δήλωση που ανέγνωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Μεξικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Χουάν Ραμόν. Ζητούν επίσης “τη δημιουργία συνθηκών για την έναρξη εθνικού διαλόγου στην Αιθιοπία στον οποίο θα μετέχουν όλες οι πλευρές προκειμένου να επιλυθεί η κρίση”.

Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης τις εμπλεκόμενες πλευρές “να απόσχουν από την εμπρηστική ρητορική μίσους και την υποκίνηση στη βία και τον διχασμό”

Μια δημόσια συνεδρίαση του συμβουλίου, που είχε προγραμματιστεί σήμερα, αναβλήθηκε για τη Δευτέρα.

Ωστόσο οι 15 χώρες μέλη, που πάσχιζαν μέχρι τώρα να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, εξέδωσαν αυτή τη δήλωση την ώρα που, έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, οι αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι απειλούν πλέον να βαδίσουν στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Οι 15 χώρες κυρίως “εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την εξάπλωση και την κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στη βόρεια Αιθιοπία”, καθώς και για τις “επιπτώσεις της σύγκρουσης στην ανθρωπιστική κατάσταση” και “τη σταθερότητα της χώρας και όλης της περιοχής”.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στην “εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Αιθιοπίας”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter