Αιθιοπία: Κλιμακώνεται η ένταση στον εμφύλιο

Αιθιοπία: Κλιμακώνεται η ένταση στον εμφύλιο

Οι αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκρέι (TPLF) κατέλαβαν δύο πόλεις κλειδιά την Κυριακή στα βόρεια της χώρας. Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπί Αχμέντ, απηύθυνε έκκληση μέσω Facebook στους πολίτες να πάρουν τα όπλα για να εμποδίσουν την προέλαση των ανταρτών στην πολιτεία της Αμχάρα.

Το TPLF λέει ότι στόχος του είναι να σπάσει μια πολιορκία του Τιγκρέι, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Στη δήλωσή του την Κυριακή, ο Αμπί Αχμέντ είπε ότι η προέλαση των ανταρτών «σπρώχνει τη χώρα στην κατάρρευση».

Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους πολίτες να «οργανωθούν και να βαδίσουν με [οποιονδήποτε] νόμιμο τρόπο με κάθε όπλο και δύναμη… για να αποτρέψουν, να ανατρέψουν και να θάψουν τους τρομοκράτες της TPLF», σύμφωνα με μετάφραση στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Addis Standard.

Τα σχόλιά του συνέπεσαν με τους αντάρτες που φέρεται να κατέλαβαν τις στρατηγικές πόλεις Ντεσιέ και Κομπόλτσα στην πολιτεία Αμχάρα, 300 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Αντίς Αμπέμπα. Σε ένα tweet τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανέφερε ότι οι αντάρτες «εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες περισσότερους από 100 νέους» στην περιοχή Κομπόλτσα. Το TPLF δεν έχει σχολιάσει και δεν έχει υπάρξει καμία επιβεβαίωση για τις δολοφονίες.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν κατάπαυση του πυρός σε μια σύγκρουση που διαρκεί ένα χρόνο και έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση. Ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Σε ένα tweet, είπε ότι η συνέχιση των μαχών παρατείνει μόνο την τρομερή ανθρωπιστική κρίση στα βόρεια της Αιθιοπίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter