Αιθιοπία: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της ειρηνευτικής συμφωνίας

Αιθιοπία: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της ειρηνευτικής συμφωνίας

Μετά την συμφωνία της Πέμπτης, η Αιθιοπία ξεκίνησε την αβέβαιη πορεία της προς την ειρήνη, μετά από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που κράτησε 2 χρόνια. Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι ένοπλες αντάρτικες ομάδες του Τιγκρέι συμφώνησαν σε μόνιμη παύση εχθροπραξιών, ενώ οι New York Times, που έχουν αντίγραφο του μέχρι τώρα αδημοσίευτου κειμένου της συμφωνίας, κάνουν λόγο για ξεκάθαρη νίκη του πρωθυπουργού της χώρας, Αμπί Αχμέντ.

Συμφωνία στη Νότια Αφρική

Η τελευταία εκεχειρία επετεύχθη στις ειρηνευτικές συνομιλίες που συγκάλεσε η Αφρικανική Ένωση την περασμένη εβδομάδα στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ο στρατός της Αιθιοπίας κατέλαβε αρκετές πόλεις στο Τιγκρέι, αφήνοντας τους διαπραγματευτές από την περιοχή σε μειονεκτική θέση κατά τη διάρκεια των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία θα είναι ένα πολύ πικρό ποτήρι που θα πρέπει να καταπιούν οι ηγέτες της περιοχής του Τιγκρέι, αφού προβλέπεται ο αφοπλισμός των ανταρτών μέσα σε τριάντα μέρες, ενώ οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα πρέπει να συναντηθούν τις επόμενες πέντε μέρες για να κάνουν συγκεκριμένες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. 

Επίσης, η συμφωνία επιτρέπει σε ομοσπονδιακές στρατιωτικές δυνάμεις να καταλάβουν την πρωτεύουσα του Τιγκρέι, Μεκέλε, με τρόπο «γρήγορο, ομαλό, ειρηνικό και συντονισμένο». Παράλληλα, οι κυβερνητικές δυνάμεις θα πάρουν τον έλεγχο όλων των αεροδρομίων, των λεωφόρων και των ομοσπονδιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Τιγκρέι. Η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες εντάσεις καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα που θα καταλάβουν τα παραπάνω είναι τα ίδια που πολεμούσαν δυο χρόνια τις αντάρτικες ομάδες του Τιγκρέι, ενώ έχουν κατηγορηθεί από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ΟΗΕ για διάπραξη φρικαλεοτήτων που αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Πανηγυρισμοί από την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της χώρας, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε τη συμφωνία «μνημειώδη» για την πορεία της χώρας προς την ειρήνη και τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να κάνει.


 Ο Αμπί, μιλώντας σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε στα νοτιοδυτικά της χώρας την Πέμπτη, χαιρέτισε τη συμφωνία και επαίνεσε τον στρατό του, λέγοντας ότι η «ιστορική νίκη» τους στο πεδίο της μάχης άνοιξε το δρόμο για την ειρηνευτική συμφωνία. Κάλεσε τους αντάρτες του Τιγκρέι να σταματήσουν την αιματοχυσία και είπε: «Τα κόλπα, η κακία και η δολιοφθορά πρέπει να σταματήσουν εδώ».

Ειδικοί στην ιστορία της χώρας εκτίμησαν ότι θα είναι «ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα» το αν θα πειστούν οι δυνάμεις του Τιγκρέι να αφοπλιστούν εθελοντικά και να γίνουν ανυπεράσπιστοι απέναντι στον εχθρό που πολεμούν εδώ και δύο χρόνια. Μεταξύ των κατοίκων του Τιγκρέι και των δυνάμεών τους, αυτή η κίνηση θα θεωρηθεί «συνθηκολόγηση».

Αιματηρός εμφύλιος

Ο πόλεμος, ο οποίος ξέσπασε στις 3 Νοεμβρίου 2020, θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια του Αμπί να ασκήσει έλεγχο στους ηγέτες της ταραχώδους περιοχής του Τιγκρέι, οι οποίοι είχαν υπονομεύσει την εξουσία του με τη διεξαγωγή τοπικών, ξεχωριστών, εκλογών. Οι ηγέτες της εθνοτικής ομάδας του Τιγκρέι, ενώ ήταν μειονότητα στην Αιθιοπία, για σχεδόν τρεις δεκαετίες ήταν το κύριο μπλοκ εξουσίας στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας, αλλά ο Αμπί τους απώθησε αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2018.

Ο σκληρός πόλεμος έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους. Έριξε την Αιθιοπία στην αστάθεια, χτυπώντας την κάποτε ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της, διαβρώνοντας την περιφερειακή της θέση και φθείροντας τον κοινωνικό ιστό μεταξύ των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter