Αιθιοπία: Σταματάει η ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στο Τιγκράι λόγω νέων συγκρούσεων

Αιθιοπία: Σταματάει η ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στο Τιγκράι λόγω νέων συγκρούσεων

Οι νέες εχθροπραξίες στην περιφέρεια του Τιγκράι στη βόρεια Αιθιοπία έχουν σταματήσει τις αναγκαίες παραδόσεις βοήθειας, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης εξαιτίας του σχεδόν διετούς πολέμου μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και των ανταρτών του Τιγκράι.

Η επανέναρξη των μαχών στα τέλη του περασμένου μήνα παραβίασε την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί τον Μάρτιο και είχε επιτρέψει σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της πληγείσας περιοχής Μεκέλε για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στην πρώτη της έκθεση για την κατάσταση από τότε που ξέσπασαν νέες συγκρούσεις την 24η Αυγούστου, η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA δήλωσε ότι η βία «επηρεάζει ήδη τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές».

«Η τελευταία ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που εισήλθε στο Τιγκράι πριν από τη διακοπή ήταν η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή της 23ης Αυγούστου αποτελούμενη από 158 φορτηγά με ανθρωπιστικές και επιχειρησιακές προμήθειες», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Aξίζει να σημειωθεί πως οι μάχες ξέσπασαν γύρω από τα νοτιοανατολικά σύνορα του Τιγκράι, αλλά έκτοτε έχουν εξαπλωθεί κατά μήκος των νότιων συνόρων της περιοχής σε περιοχές δυτικά και βόρεια των αρχικών συγκρούσεων. Η αύξηση της βίας έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, Μάικ Χάμερ, να βρίσκεται επί του παρόντος στην Αιθιοπία για να ξεκινήσει διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ευθύνες για την έναρξη του τελευταίου γύρου εχθροπραξιών, με το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF ), το πρώην κυβερνών κόμμα της περιοχής, να κατηγορεί την κυβέρνηση και την Ερυθραία, η οποία υποστήριξε τις αιθιοπικές δυνάμεις κατά την αρχική φάση του πολέμου, ότι εξαπέλυσαν κοινή επίθεση εναντίον του Τιγκράι.

Πηγή: AFP, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αιθιοπία: Σχεδόν το 40% των κατοίκων του Τιγκράι δεν έχει επάρκεια τροφίμων

Αιθιοπία: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση εναντίον προσφύγων, καταγγέλλουν οι αντάρτες Τιγκράι

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter