Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το ασφαλιστικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. 

Μέσω της βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, κατατέθηκε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί του άρθρου 47 του σχεδίου νόμου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.)» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Καταθέτουμε το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, διότι αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβαίνει σε μία βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μειώνοντας παράλληλα τους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα, γι’ αυτό επί της αρχής είμαστε κάθετα αντίθετοι. Από εκεί και πέρα το άρθρο στο οποίο ζητάμε ονομαστική είναι το γνωστό άρθρο περί κατάργησης της 13ης σύνταξης, για το οποίο έχουμε επαρκώς αιτιολογήσει ότι πρέπει να αποσυρθεί», ανέφερε από το βήμα της Βουλής η Έφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, απαντώντας στον υπουργό Εργασίας, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, όπως είχε δικαίωμα, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Η τοποθέτηση του κ. Βρούτση, ότι οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική νομοθετική ρύθμιση πέραν της δικής του συνιστά προσβολή του ΣτΕ, είναι μία τοποθέτηση που δείχνει ότι δεν ξέρει ούτε το τι λέει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ ούτε και την ελευθερία της νομοθετικής λειτουργίας να νομοθετεί κατά τον τρόπο που εκείνη ορίζει και να υπάρχει και πολιτική διαφωνία επί του τρόπου με τον οποίο νομοθετεί. Άρα, αυτά που είπε το ΣτΕ δεν οδηγούν σε μία μόνο δυνατότητα ρύθμισης του ασφαλιστικού, ούτε και θα μπορούσε φυσικά».

«Πάτε στην αντίπερα όχθη...»

Τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ σε συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες ανέδειξε, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς.

Απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση, σημείωσε ότι «φέρνετε περικοπές 8% για τη πλειοψηφία των συνταξιούχων, καταργείτε τη 13η σύνταξη που τη χαρακτηρίζατε επίδομα και την κοροϊδεύατε και επιβάλλετε υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών». Εξήγησε, επίσης, ότι «ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν μία πραγματική θεμελιακή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που το κατέστησε πλεονασματικό, επέλυσε το πρόβλημα που μας κληροδοτήσατε με τους 900 διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των συντάξεων και εισήγαγε στοιχεία δικαιοσύνης στο σύστημα».

Όπως συμπλήρωσε, «η ελεύθερη επιλογή της κλάσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, δεν έχει καμία λογική δικαιοσύνης, καθώς κάποιος με 70 χιλιάδες ευρώ ετήσιο εισόδημα θα πληρώνει τις ίδιες εισφορές με κάποιον που έχει εισοδήματα επτά χιλιάδων ευρώ, κάτι που ευνοεί τα υψηλά και πολύ υψηλά κλιμάκια». Με βάση αυτή την επισήμανση, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο επιστροφής πολλών ελεύθερων επαγγελματιών στο φάσμα της χρεοκοπίας λόγω της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, υπογραμμίζοντας πως η συγκεκριμένη ομάδα έχει δεχθεί ήδη το «δώρο» της αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ έρχεται και αυτό της εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, μέσω του σχεδίου Ηρακλής, για οφειλές στις τράπεζες.

Τέλος, μιλώντας για τις διαφορές των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι «το δικό μας σύστημα βασίστηκε στις ιδέες της διαγενεακής και ενδογενεακής αλληλεγγύης, προκρίνοντας μια κοινωνική συμμαχία που δένει τις προσδοκίες της μισθωτής εργασίας με αυτές των αυτοαπασχολούμενων. Δεν ήταν τυχαίο το σύνθημα του ΕΦΚΑ που έλεγε “όλοι μαζί πιο δυνατοί”. Δεν είναι τυχαίο ότι πάτε στην αντίπερα όχθη του “σώζων εαυτόν σωθήτω”».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.