Αϊτή: Χιλιάδες κάτοικοι γίνονται πρόσφυγες στη χώρα τους εξαιτίας της μαφιόζικης βίας

Αϊτή: Χιλιάδες κάτοικοι γίνονται πρόσφυγες στη χώρα τους εξαιτίας της μαφιόζικης βίας

Κατά χιλιάδες μετρούνται οι εκτοπισμένοι από τη βία των μαφιόζων στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού προειδοποίησε ότι πολλές οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, φαγητό και σε άλλα απόλυτα αναγκαία αγαθά εξαιτίας της αποσταθεροποίησης της χώρας.

Η UNICEF από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι περίπου 8.500 γυναίκες και παιδιά έχουν εκτοπιστεί μόλις σε δύο εβδομάδες εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σε συμμορίες στις περιοχές Μαρτισσάντ, Φονταμάρα και Ντέλμας. Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί είτε φθορές είτε έχουν καταστραφεί εξ’ ολοκλήρου.

Το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών δημοσιοποίησε ότι μόλις σε 14 μέρες (1-14 Ιουνίου) 10.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί ενώ το 2021 συνολικά εκτοπίστηκαν 13.900. Μόλις το ένα τρίτο των εκτοπισμένων απολαμβάνουν κάποιου είδους βοήθεια λόγω της έλλειψης πόρων αλλά και δυσκολιών στην πρόσβαση των υπηρεσιών βοήθειας και αυτό διότι δέχονται πυρά καθοδόν ή υπάρχουν μπλόκα στους δρόμους.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που γυναίκες εξαναγκάζονται να αναπτύξουν σεξουαλικές σχέσεις ώστε να έχουν πρόσβαση στη στέγη.

Η κλιμάκωση της βίας συνδέεται με μία εναλλαγή στις συμμαχίες των συμμοριών και εδαφικών διαφορών υποστηρίζει το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών. Η Αϊτή βρίσκεται εν μέσω πολλαπλών κρίσεων. Η κυβερνησιμότητα είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με μία πολιτική κρίση να πλανιέται πάνω από τη χώρα. Η πανδημία επιβάρυνε περαιτέρω τη κατάσταση αφού το εκεί σύστημα υγείας είναι στη καλύτερη υποτυπώδες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter