Αϊτή: Χώρα σε κρίση μετά την απόδραση χιλιάδων κρατουμένων – Οδοφράγματα, επεισόδια και εκτοπισμένοι

Αϊτή: Χώρα σε κρίση μετά την απόδραση χιλιάδων κρατουμένων – Οδοφράγματα, επεισόδια και εκτοπισμένοι

Η πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς είχε «παραλύσει» χθες Δευτέρα, την επομένη της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση, μετά την απόδραση χιλιάδων κρατούμενων σε φυλακές έπειτα από εφόδους συμμοριών.

Από την περασμένη Πέμπτη πάνοπλες συμμορίες, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, επιτίθενται σε τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας, με σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνηση του αμφισβητούμενου πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί. Στην εξουσία από το 2021, αυτός ο τελευταίος θεωρητικά θα εγκατέλειπε το αξίωμα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σφοδρά ακούγονταν ξανά χθες μετά το μεσημέρι στην Πορτ-ο-Πρενς, όπου σχολεία και τράπεζες δεν άνοιξαν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Σε δρόμους, κάτοικοι είχαν στήσει οδοφράγματα με πέτρες, κλαδιά δέντρων και άλλα αντικείμενα, καθώς η ένταση έχει φθάσει στο κατακόρυφο. Ελάχιστοι αστυνομικοί ήταν ορατοί στην πόλη.

Οι εκτοπισμένοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες, ανάμεσά τους έγκυες, κατέφυγαν «άτυπα» σε σχολεία, γήπεδα ποδοσφαίρου, γυμναστήρια, ακόμα και σε δημόσια κτίρια, σύμφωνα με την Καρλότα Πιανιτζάνι.

«Κοιμούνται ακόμα και κάτω, σε ευκαιριακά καταφύγια», είπε, χωρίς πρόσβαση σε «βασικές υπηρεσίες», στο σύστημα υγείας, σε αποχωρητήρια, χωρίς πόσιμο νερό…

«Αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο ανέστειλε τη λειτουργία του», σημείωσε η ίδια, ενώ και η δική της ΜΚΟ περιόρισε πολύ τη δραστηριότητά της εξαιτίας της βίας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 8.400 άνθρωποι μετατράπηκαν πέρυσι σε θύματα των συμμοριών — ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει δολοφονημένους (σχεδόν 5.000), τραυματίες και απαχθέντες. Τα θύματα αυξήθηκαν «κατά 122% σε σύγκριση με το 2022».

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (LIVE)

Το Documento στέλνει στον Ευρωπαίο εισαγγελέα τη μαφία της ΑΑΔΕ

Κακοκαιρία: Πλημμύρες και εγκλωβισμοί στην Πιερία – Σφοδρή χαλαζόπτωση στα Τρίκαλα (Videos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter