Αιτίες πολέμου η ΔΕΗ και το κόστος της ενέργειας

Αιτίες πολέμου η ΔΕΗ και το κόστος της ενέργειας

Η Κουμουνδούρου αναδεικνύει ως μείζονος σημασίας το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, την ώρα που οι λογαριασμοί του ρεύματος τσουρουφλίζουν

Το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά είναι το άλογο που θα σύρει το κάρο του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Και προς επίρρωση του παραπάνω, στη Βουλή θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το θέμα, στην οποία το παρών θα δώσει, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, και ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα η αυριανή συζήτηση έχει και παρασκήνιο αφού την έχει ζητήσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τον περασμένο Ιούλιο χωρίς το προεδρείο να την κάνει δεκτή. Χρειάστηκε σφοδρή αντίδραση τις τελευταίες ημέρες για να αναγκαστεί ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας να την ορίσει για αύριο Δευτέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στην αυριανή συζήτηση με άγριες διαθέσεις. «Θα πάμε εκεί για να τους ρίξουμε ξύλο» λέει στέλεχος του κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου ανεβάζουν πολύ ψηλά και το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, τη στιγμή μάλιστα που, όπως λένε, η αύξηση των τιμών στην ενέργεια είναι εκρηκτική. Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η εξέλιξη αυτή «θα είναι η χαριστική βολή σε χιλιάδες νοικοκυριά».

Ο πρόεδρος του κόμματος στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αποκάλυψε ότι τα τεσσεράμισι χρόνια που κυβερνούσε ο ίδιος σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τού ζητούσαν τέσσερα πράγματα: την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «καταφέραμε να τα κρατήσουμε όλα… Σήμερα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση τα δίνει όλα» χωρίς να πάρει ούτε 1 ευρώ.

Ισως εκείνο που πέρασε στα ψιλά αλλά έχει τη σημασία του είναι η προειδοποίηση του Αλ. Τσίπρα στο ΔΣ της ΔΕΗ προτού προχωρήσει στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις του ότι «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές» για τη ζημιά που θα υποστεί το δημόσιο.

Εστιάζουν στα εργασιακά

Η τροπολογία που κατέθεσε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, η οποία προβλέπει την κατοχύρωση της εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες στον τομέα της εστίασης και στη διανομή έτοιμου φαγητού ως εξαρτημένης εργασίας και την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους, αποκαλύπτει τη σημασία που αποδίδουν στην Κουμουνδούρου στο θέμα.

Στην Κουμουνδούρου λένε ότι η άτακτη υποχώρηση της εταιρείας και η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου είναι μια νίκη των εργαζομένων και η απόδειξη ότι ενωμένοι οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ικανοποίηση από τις δημοσκοπήσεις

Στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ικανοποιημένοι κυρίως από μια σειρά ποιοτικών στοιχείων που υπάρχουν στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ. «Τα συμπεράσματα που εξάγουμε» λέει στο Documento στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι ότι πέρασε καλά η ΔΕΘ στον κόσμο για μας» και κυρίως ότι «ο Αύγουστος ήταν το σημείο καμπής για τον πρωθυπουργό, που από εκεί και μετά πέρασε σε μια σειρά από αρνητικές πρωτιές».

Για παράδειγμα, στη δημοσκόπηση της ALCO το 50% των πολιτών που πήραν μέρος στην έρευνα κρίνει αρνητικά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, έναντι του 46,7% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη μέτρηση-έρευνα της MRB ενώ προ της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ το 39,9% αξιολογούσε θετικά την κυβέρνηση, μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το ποσοστό αυτό πήγε στο 37,6%, δηλαδή μειώθηκε κατά 2,3%, ενώ στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το 25,1% ανέβηκε στο 27,2%, είχε δηλαδή κέρδος δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Εκλεισαν τα θέματα με Κούλογλου – Καββαδία

Τέλος, στο θέμα που προέκυψε με τη δήλωση Κούλογλου για την περίφημη «ισοπαλία Μητσοτάκη – Τσίπρα στη ΔΕΘ» και τη δήλωση Καββαδία για το θέμα των γυναικοκτονιών και την επίθεση στον τομεάρχη προστασίας του πολίτη του κόμματος Χρήστο Σπίρτζη, παρά τον έντονο εκνευρισμό που προκάλεσαν και οι δύο, στην ηγεσία δεν δίνουν συνέχεια, λέγοντας και για τα δύο θέματα ότι «όπως άνοιξαν έκλεισαν κιόλας».

«Το μείζον για μας και για το κόμμα είναι η ακρίβεια που μαστίζει τον απλό κόσμο, η πίεση στα εργασιακά, οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, η πανδημία και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται». Θυμίζουν μάλιστα ότι η Ολγα Γεροβασίλη ήταν εκείνη που είχε προτείνει τη δημιουργία ειδικών τμημάτων μες στα αστυνομικά τμήματα για τις περιπτώσεις κακοποιητικών συμπεριφορών σε γυναίκες, το οποίο η κυβέρνηση απέρριψε και δεν το έκανε ποτέ πράξη. «Συνεπώς η όποια κριτική για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται στο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αιχμές για εργαλειοποίηση είναι το λιγότερο ατυχείς» καταλήγουν.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter