Αίτημα 42 χωρών για άμεση αποχώρηση των Ρώσων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Αίτημα 42 χωρών για άμεση αποχώρηση των Ρώσων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Την άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τον κατεχόμενο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία ζητούν 42 χώρες.

Σε κοινή ανακοίνωση Τύπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτο το γεγονός της στάθμευσης δυνάμεων του ρωσικού στρατού στην πυρηνική εγκατάσταση, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό υπονομεύει τους κανόνες ασφαλείας, αλλά και τις αρχές που έχουν δεσμευτεί να τηρούν όλα τα κράτη μέλη του ΔΟΑΕ.

Το αίτημα φέρει την υπογραφή κρατών – μελών της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, Βρετανίας, Νορβηγίας, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων.

«Προτρέπουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του στρατού της και όλο το άλλο μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Ζαπορίζια και τον περιβάλλοντα χώρο και από όλη την Ουκρανία, ούτως ώστε η διαχειρίστρια εταιρεία και οι ουκρανικές αρχές να μπορέσουν να αναλάβουν ξανά τις ευθύνες τους για αυτό εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων ουκρανικών συνόρων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό θα επιτρέψει επίσης στον ΔΟΑΕ να προχωρήσει στις επαληθεύσεις της τήρησης των ευθυνών της Ουκρανίας ως προς την ασφάλεια λειτουργίας της εγκατάστασης, με ασφαλή και έγκαιρο τρόπο», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση, ενώ γίνεται λόγος για αυξημένη πιθανότητα ατυχημάτων.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

25/09/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter