Αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτηση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ επί τη βάσει της έρευνας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717, η οποία αφορά τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στα τρένα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνεται πως η έρευνα της Προανακριτικής «θα ξεκινά από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τη σύναψη της σύμβασης 717/2014 βάσει του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και θα συμπεριλαμβάνει και τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών Υπουργών και Υφυπουργών για το έγκλημα των Τεμπών τον Φλεβάρη του 2023».

Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει πιο διευρυμένη έρευνα σε σχέση με το διαφαινόμενο αίτημα του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνοντας και τον Χρήστο Σπίρτζη. Άλλωστε, με σημερινή του ανάρτηση ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πως συναινεί στη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του, λέγοντας μάλιστα πως τάσσεται υπέρ της έρευνας επί όλων των συμβάσεων και των πεπραγμένων του στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου αφήνει αιχμές για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής από το ΚΚΕ. «Αδυνατούμε να αντιληφθούμε είναι γιατί το ΚΚΕ, που υποτίθεται ότι προστατεύει τα λαϊκά συμφέροντα, επιλέγει να μην λαμβάνει υπόψη του τις σαφείς αναφορές στο ευρωπαϊκό πόρισμα περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτική η ανακοίνωση:

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή ζητά με σαφήνεια τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την σύμβαση 717/2014, οι οποίες μάλιστα όσον αφορά τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχουν τη μορφή της κακουργηματικής απιστίας. Πράξη η οποία φέρεται να τελέστηκε κατά τα έτη 2020 και 2021 με ζημία του ελληνικού δημοσίου και των οργάνων της Ε.Ε. άνω των 10 εκ ευρώ, όπως λεπτομερώς περιγράφεται στο πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

Περιφρονώντας η ΝΔ τον κορυφαίο ευρωπαϊκό εισαγγελικό θεσμό, περιορίζεται στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να μην διερευνηθεί η εν λόγω υπόθεση και για να συγκαλυφθεί η όποια ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού της.

Ωστόσο, αυτό που αδυνατούμε να αντιληφθούμε είναι γιατί το ΚΚΕ, που υποτίθεται ότι προστατεύει τα λαϊκά συμφέροντα, επιλέγει να μην λαμβάνει υπόψη του τις σαφείς αναφορές στο ευρωπαϊκό πόρισμα περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών.

Όταν επί ένα χρόνο έχει ερευνηθεί ενδελεχώς η εν λόγω υπόθεση από την κατά τεκμήριο κορυφαία Εισαγγελέα της Ευρώπης, δεν χρειάζεται καμία Εξεταστική Επιτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει αίτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, το αντικείμενο της οποίας θα ξεκινά από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τη σύναψη της σύμβασης 717/2014 βάσει του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και θα συμπεριλαμβάνει και τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών Υπουργών και Υφυπουργών για το έγκλημα των Τεμπών τον Φλεβάρη του 2023 .

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter