Αιτωλοακαρνανία: Δυσαρέσκεια των στρατιωτικών για τα διόδια στο Άκτιο και τη στάση του ΥΠΕΘΑ

Αιτωλοακαρνανία: Δυσαρέσκεια των στρατιωτικών για τα διόδια στο Άκτιο και τη στάση του ΥΠΕΘΑ

Τη δυσαρέσκειά και την απογοήτευσή της για το θέμα των διοδίων του Ακτίου και τη στάση που κράτησε η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ εκφράζει με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ένωση Στρατιωτικών Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για να ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει και τη Βουλή καθώς έχουν κατατεθεί ερωτήσεις από πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα, μεταξύ αυτών από τους βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη και Κώστα Μπάρκα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι στρατιωτικοί ζητούσαν για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία να διέρχονται δωρεάν από τα διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου ώστε να μπορούν να μεταβαίνουν στο χώρο εργασίας τους δίχως να επιβαρύνονται με έξοδα. Επρόκειτο ουσιαστικά για μικρή επιβάρυνση που σίγουρα δεν θα δημιουργούσε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, ενώ θα μπορούσε ίσως και να καλυφθεί και από το ΥΠΕΘΑ με κάποιο τρόπο.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί της Αιτωλοακαρνανίας να «αισθάνονται για άλλη μία φορά απογοήτευση, θυμό και παραγκωνισμό αφού ένα ακόμα δίκαιο πρόβλημά τους δεν βρίσκει την λύση του».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσαν:

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) επανέρχεται στην απαλλαγή θέματος προκειμένου να σας γνωστοποιήσει την απόλυτη απογοήτευση των στρατιωτικών που υπηρετούν στο στρατιωτικό Α/Δ του Ακτίου, για την μή, μέχρι τώρα, έγκριση της δωρεάν διέλευσης από τα διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου κατά την παρούσα περίοδο που έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοίου.

Το ΔΣ της Ένωσης από την πρώτη στιγμή ανέδειξε την αδικία και την οικονομική επιβάρυνση που επωμίζονται τα εν λόγω στελέχη για την μετακίνηση τους προς την Μονάδα, μιας και είχε ανασταλεί η μετακίνηση των συναδέλφων με υπηρεσιακά λεωφορεία. Την συγκεκριμένη αδικία στήριξαν με έμπρακτες Κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες Βουλευτές από πέντε (5) κόμματα της Βουλής καταθέτοντας Ερωτήσεις – Αναφορές μέσα από τις οποίες στηρίχτηκε και επιβεβαιώθηκε απόλυτα το δίκαιο του αιτήματός μας.

Εν συνεχεία ενημερωθήκαμε από πλήθος δημοσιευμάτων ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην έγκριση ποσού 10,98 εκ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία διοδίων λόγω χαμηλής κυκλοφορίας, γεγονός που δυσαρέστησε τους στρατιωτικούς της ΕΣΠΕΑΙΤ μιας και η περίπτωση των διοδίων της υποθαλάσσιας σήραγγας του Ακτίου αφορά την Εγνατία Οδό για την οποία επισημαίνουμε τα κάτωθι:

α. Η Εγνατία Οδός δεν έχει ακόμη ιδιωτικοποιηθεί, υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών και συνεπώς η επίλυση του προβλήματος δεν απαιτούσε την σύμφωνη γνώμη κάποιου ιδιώτη. Η απόφαση ήταν και είναι κρατική.

β. Η ζημία που θα υπέστη η Εγνατία Οδός από την ελεύθερη διέλευση των στρατιωτικών θα ήταν περίπου 150-180 € ημερησίως για τις εργάσιμες ημέρες μόνο και για όσο διαρκούν τα μέτρα λόγω κορονοιού. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι το συγκεκριμένο κόστος δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανωτέρω επιδότηση.

γ. Η εν λόγω απαλλαγή δεν θα δημιουργούσε κοινωνικές αντιδράσεις για ανισότητα με άλλους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα διότι την συγκεκριμένη περίοδο ελάχιστοι μετακινούνταν προς την εργασία τους. Μόνο Νοσοκομεία και Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα στις 22-4-2020 αναρτήθηκε η απάντηση του ΥΠΕΘΑ για τις Ερωτήσεις που έγιναν στην ΒτΕ, στην οποία υπάρχουν ασάφειες και το κύριο μέρος της απάντησης αναφέρεται μόνο στις περιπτώσεις που εμπλέκονται ιδιωτικές εταιρείες διοδίων και όχι η ξεχωριστή περίπτωση του Ακτίου που όπως προαναφέραμε αφορά εταιρεία μη ιδιωτική.

Συνοψίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω οι στρατιωτικοί της ΕΣΠΕΑΙΤ αισθάνονται για άλλη μία φορά απογοήτευση, θυμό και παραγκωνισμό αφού ένα ακόμα δίκαιο πρόβλημά τους δεν βρίσκει την λύση του. Και επειδή η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την απαλλαγή των στρατιωτικών από τα διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας η ΕΣΠΕΑΙΤ ως η νόμιμη εκπρόσωπος των συμφερόντων και δίκαιων αιτημάτων όλων των εν’ ενεργεία στρατιωτικών που υπηρετούν στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας προτείνει την εξασφάλιση σχετικού κονδυλίου από το ΥΠΕΘΑ ώστε να αποζημιωθούν, με αναδρομική ισχύ, όλες οι διελεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα καθώς και οι επόμενες που θα προκύψουν.

Κλείνοντας παρακαλούμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) για την άμεση ενημέρωση της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και προτρέπουμε τους Βουλευτές που κοινοποιείται το παρών για τις δικές τους παρεμβάσεις επί του θέματος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.

Ο Πρόεδρος

Λεμονιάς Απόστολος

Ο Γεν. Γραμματέας

Παπασταύρος Κων/νος

Μυστικά & Documento

26/06/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter