«Νίπτει τας χείρας του»

Αιχμές Χουντή κατά Αβραμόπουλου για τη Novartis

Ερώτηση για τις διαβόητες συναλλαγές της Novartis κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής, εισπράττοντας από τον αρμόδιο επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, την απάντηση ότι «εναπόκειται στα κράτη-μέλη να διερευνούν συγκεκριμένες καταγγελίες περί δωροδοκίας ιατρών από φαρμακευτικές εταιρείες…»

Ο κ. Χουντής ρωτούσε την Επιτροπή, ποιες καταδίκες, ή εν εξελίξει έρευνες, για αθέμιτες πρακτικές γνωρίζει, διεθνώς και στην ΕΕ, σε βάρος της Novartis. Επίσης αν ερευνά τις ανωτέρω αποκαλύψεις που ενδεχόμενα υποκρύπτουν εγκλήματα σε βάρος ασφαλιστικών οργανισμών, χωρών-μελών και πιθανώς του προϋπολογισμού της ΕΕ και ποια μέτρα λαμβάνει για την προστασία των χωρών-μελών από ανάλογες πρακτικές.

«Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να διερευνούν συγκεκριμένες καταγγελίες περί δωροδοκίας ιατρών από φαρμακευτικές εταιρείες… Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) είναι αρμόδια να διερευνά υποθέσεις εικαζόμενης αθέμιτης χρήσης ή ζημίας του προϋπολογισμού της ΕΕ», απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας:

«Συνεπώς, οιαδήποτε υπόνοια για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ από φαρμακευτικές ή ιατρικές εταιρίες, θα πρέπει να παραπέμπεται στην προαναφερόμενη υπηρεσία. Η OLAF, ανεξαρτήτως του εάν διεξάγει έρευνα επί υποθέσεων, δεν διατυπώνει σχόλια επ' αυτών, με στόχο την προστασία του εμπιστευτικού χαρακτήρα των ερευνών και τη διασφάλιση του σεβασμού των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των δικονομικών δικαιωμάτων».

Σχολιάζοντας την απάντηση, ο κ. Χουντής αναφέρει με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, ότι «ενώ ο κόσμος βοά για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, ο αρμόδιος Επίτροπος νίπτει τας χείρας του».

Αναφέρει επίσης ότι «οι αμερικανικές ελεγκτικές αρχές ερευνούν τη δραστηριότητα της εταιρίας Novartis την περίοδο 2006-2014 για αθέμιτες πρακτικές: δωροδοκία, διαφθορά, χειραγώγηση αγοράς, διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω παρένθετων/υπεράκτιων εταιριών κ.λπ.

Μια από τις βασικές χώρες έρευνας είναι η Ελλάδα, στην οποία η φαρμακευτική δαπάνη από 2,4 δισ. ευρώ το 2004 εκτοξεύτηκε στα 5,09 δισ. το 2009 και σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 6 δισ. ευρώ».

«Οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη ανακρίνει Έλληνες πολίτες-στελέχη της Novartis...», τονίζει ο κ. Χουντής.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.