Αιχμηρή ανακοίνωση της ΔΕΗ «διορθώνει» έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Αιχμηρή ανακοίνωση της ΔΕΗ «διορθώνει» έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Μια σειρά «διορθωτικών» επισημάνσεων κάνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ απαντώντας σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζεται από αστοχίες… ή ενδεχομένως νεοφιλελεύθερες διαστρεβλώσεις.

Η ΔΕΗ σημειώνει:

1. Η αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 150% για τα νοικοκυριά και κατά 44% για τις βιομηχανίες δεν συντελέστηκε μεταξύ των ετών 2005-2016 όπως αναφέρει η έκθεση της Τράπεζας, αλλά ως το 2015, όπως επαληθεύεται από γράφημα της Eurostat.

Στην ανακοίνωσης σημειώνεται μάλιστα πως οι τιμές του ρεύματος από το 2015 μειώθηκαν λόγω της έκπτωσης κατά 15% που θεσμοθετήθηκε το 2016 και αφορά ένα 95% της αγοράς

2. Στον παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών οι συντάκτες της μελέτης, «ίσως για να επαληθεύσουν δογματικές αντιλήψεις θεοποίησης του ανταγωνισμού, αγνόησαν το βασικότερο: Το κόστος παραγωγής. Σε όποιο βαθμό και αν είναι αναπτυγμένος ο

ανταγωνισμός, όσο και αν έχει περιοριστεί το μερίδιο της δεσπόζουσας επιχείρησης, όπως η ΔΕΗ, εάν το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και οι τιμές θα ακολουθήσουν».

3. Την περίοδο ιδιαίτερα από το 2009 μέχρι και το 2014 «ήταν ακριβώς οι στρεβλώσεις της αγοράς με μηχανισμούς που επιβάρυναν τη ΔΕΗ όπως ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και τα… Πιστοποιητικά Ισχύος (σ.σ. υπολογίζεται σωρευτικά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ), οι οποίοι επέδρασαν στο κόστος και ώθησαν στην τεράστια άνοδο των τιμών, ως «εύκολη» λύση».

Και τέλος σημειώνει με νόημα, ρωτώντας αν η πρόταση της έκθεσης της ΤτΕ είναι η αύξηση των τιμών σε ορισμένες κατηγορίες: 

«4. Η άποψη που διατυπώνεται στη μελέτη για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες απολαμβάνουν χαμηλότερα τιμολόγια, όπως οι αγρότες ή η (μεγάλη) βιομηχανία είναι μετέωρη. Μήπως οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν την αύξηση των τιμών σ’ αυτές τις κατηγορίες;…»

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/08/08/5b6aa461cd3a186ccc1c9684.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter