Ενώ χιλιάδες υποψήφιοι μένουν εκτός ΑΕΙ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην παράκαμψη του άρθρου 16

Ενώ χιλιάδες υποψήφιοι μένουν εκτός ΑΕΙ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην παράκαμψη του άρθρου 16

Ασυγκράτητος συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επιχείρηση «κανονικότητα» καθώς οι πυρκαγιές καίνε στη Ρόδο για ένατη ημέρα και εστίες σε αρκετές περιοχές της χώρας μαίνονται ανεξέλεγκτες, υποδεχόμενος την Πέμπτη την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με κύριο πιάτο την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, επιβεβαιώνοντας πως ο ίδιος και ο Κυριάκος Πιερρακάκης σκοπεύουν να παρακάμψουν το Σύνταγμα και το άρθρο 16.

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στο υπουργείο Παιδείας όπως τις προηγούμενες ημέρες είχε ανακοινωθεί είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και την υπόλοιπη ηγεσία, εκμεταλλευόμενος την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθητών και των μαθητριών για να προχωρήσει σε μία ακόμα «τοποθέτηση» του προϊόντος των μη κρατικών πανεπιστημίων.

«Είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως -εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώπιον του υπουργού, και των υφυπουργών Ζέττας Μακρή και Δόμνας Μιχαηλίδου, μιλώντας στη συνέχεια για «ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία, δίχως να λαμβάνει υπόψιν τους περιορισμούς του ιδιου του Συντάγματος.

«Αυτή η ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία θα διορθωθεί, αλλά με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν και θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η Ελληνική Πολιτεία θα έχει θέσει» υπογράμμισε ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Κυρ. Πιερρακάκης ήταν εξίσου ξεκάθαρος σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην νομοθέτηση η οποία θα παρακάμψει το Σύνταγμα και το άρθρο 16.

«Σε ότι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον στρατηγικό στόχο μας που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, και όλα εκείνα τα προγράμματα τα οποία έχουν προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο» ανέφερε σχετικά με τα δημόσια πανεπιστήμια ο υπουργός Παιδείας, συνεχίζοντας με το… κυρίως πιάτο της συνάντησης.

«Και φυσικά, το κλείσιμο της ιστορικής εκκρεμότητας για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, το οποίο θα καταλήξει στην αλλαγή του άρθρου 16 αλλά ξεκινάει σήμερα με νομοθετική πρωτοβουλία που θα λάβουμε, σε ότι αφορά τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και τα πολύ αυστηρά κριτήρια τα οποία θα τεθούν από την ΕΘΑΕ για να μπορέσουν αυτά τα παραρτήματα να λειτουργήσουν εύρυθμα στη χώρα μας» διαμήνυσε ο Κυρ. Πιερρακάκης, δίνοντας μαζί με τον πρωθυπουργό το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία.

«Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά υποδομής την προηγούμενη τετραετία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πειστούν τα νέα παιδιά, αλλά και οι οικογένειές τους, ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την επιτυχία στη ζωή και ότι αυτή δεν περνάει αναγκαστικά μέσα από ένα πτυχίο εντός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέχεια για να περάσει στην τεχνική εκπαίδευση, για την οποία δήλωσε πως -και αυτή- αποτελεί «προσωπικό μου στοίχημα», ευαγγελιζόμενος ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης «σε όλες της τις βαθμίδες, να δώσουμε όχι απλά διαφορετικές επαγγελματικές προοπτικές, αλλά και την αξιοπρέπεια της ενασχόλησης με ένα αντικείμενο το οποίο για λόγους κοινωνικών στερεοτύπων στην πατρίδα μας ενδεχομένως να μην είχε τύχει της αναγνώρισης που θα έπρεπε».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο έργο του υπουργού Παιδείας στην προηγούμενη υπουργική καρέκλα, αυτή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση σε διαδικασίες που έχουν να κάνουν με απλοποίηση και ψηφιακή βελτίωση της πραγματικότητας στο σχολείο θα είναι πραγματικά ασυγχώρητη», αλλά δηλώνοντας βέβαιος πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται τέλος πως εκτός της αλλαγής του τόπου συνάντησης, που λίγη ώρα πριν αυτή πραγματοποιηθεί ανακοινώθηκε πως θα είναι το Μέγαρο Μαξίμου αντί για το υπουργείο Παιδείας το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2021, από το τραπέζι των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων απουσίαζε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, με τον οποίο η συνάντηση αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος του πρωθυπουργού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter