Ακιντζί για Κυπριακό: Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μου

Ακιντζί για Κυπριακό: Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μου

Πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα αξιολογήσει τις εξελίξεις, όπως δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του. Η επόμενη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη.

«Ο κ. Αναστασιάδης είπε στη συνάντηση (η οποία διεκόπη την Πέμπτη) ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση της Βουλής για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος. Αν το λέει αυτό πίσω από κλειστές πόρτες, πρέπει να το πει στην κοινότητά του και να πράξει ότι επιβάλλεται», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, η απόφαση για τη στάση της τουρκικής πλευράς σχετικά με τις συνομιλίες, αναμένεται να ληφθεί μετά από τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Ακιντζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα. Αν και η άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα είχε ορισθεί πριν από τη κρίση για τη ψηφοφορία στη Βουλή, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αποτελεί ευκαιρία για συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, είπε τη «μισή αλήθεια», συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος αποχώρησε από τη συνάντηση, «γιατί δεν έμειναν τρόποι καλής συμπεριφοράς». Καταλόγισε επίσης στον κ. Αναστασιάδη ότι «φώναζε σαν να ήθελε να κλείσει το στόμα του κ. Άιντε», τη στιγμή που ο απεσταλμένος του ΟΗΕ «έλεγε ότι πρέπει κάτι να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους Τουρκοκυπρίους από την απόφαση της Βουλής».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι δεν είχε τίποτε άλλο να πει και βγήκε έξω, κλείνοντας την πόρτα με θόρυβο πίσω του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε ότι ο κ. Αναστασιάδης χτύπησε την πόρτα δυνατά ή ότι έφυγε θυμωμένος, σημειώνοντας ότι ζήτησε ολιγόλεπτο διάλειμμα για να καπνίσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter