Ακόμα 105 μετανάστες διέσωσε το Ocean Viking

Ακόμα 105 μετανάστες διέσωσε το Ocean Viking

Το πλοίο Ocean Viking διέσωσε χθες Δευτέρα άλλους 105 μετανάστες στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης και πλέον στο σκάφος αυτό επιβαίνουν 356 άνθρωποι, με το πλήρωμα του σκάφους να αναζητεί ασφαλές λιμάνι για να τους αποβιβάσει, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται πάνω στο πλοίο.

Την ίδια ώρα, 150 και πλέον μετανάστες παραμένουν αποκλεισμένοι, ορισμένοι για πάνω από δέκα ημέρες, πάνω στο ισπανικό πλοίο Open Arms, στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

Ένα μπλε φουσκωτό σκάφος ανακτήθηκε μέσα στην ημέρα περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, χάρη στη μόνιμη παρουσία ναύτη-παρατηρητή στην υψηλότερη γέφυρα του πλοίου, που μισθώνουν οι οργανώσεις Μεσόγειος SOS (SOS Méditerranée) και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

Στο φουσκωτό επέβαιναν 105 άνδρες και έφηβοι, στην πλειονότητά τους Σουδανοί, όπως και στις πρόσφατες επιχειρήσεις διάσωσης. Ανάμεσά τους ήταν 29 ανήλικοι, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών 5 και 12 ετών.

Η χθεσινή επιχείρηση ήταν πιο περίπλοκη από προηγούμενες: καθώς τα ζόντιακ των ναυτών πήγαιναν να διασώσουν τους μετανάστες, το φουσκωτό άρχισε να χάνει αέρα και να βυθίζεται. Τουλάχιστον 6 από αυτούς έπεσαν στο νερό, πάντως όλοι τους ανασύρθηκαν τελικά σώοι.

Το Ocean Viking είναι σε θέση να φιλοξενεί 200-250 ανθρώπους σε τροποποιημένα εμπορευματοκιβώτια προσαρμοσμένα στο κατάστρωμα, αλλά μπορεί να υποδεχθεί ακόμη περισσότερους αν το επιβάλλουν οι περιστάσεις, διαβεβαιώνουν οι δύο ΜΚΟ.

Το μεγάλο κόκκινο πλοίο παρέμεινε έτσι στα ανοικτά της Λιβύης, καθώς έλαβε πληροφορίες για άλλο ένα πλεούμενο, που αναχώρησε περίπου την ίδια ώρα με εκείνο οι επιβαίνοντες στο οποίο διασώθηκαν χθες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι το τρέχον διάστημα ευνοϊκές για τις αποπλεύσεις και είναι πιθανό η μουσουλμανική γιορτή της θυσίας, ή Έιντ αλ Άντχα, να μείωσε το επίπεδο επιφυλακής της λιβυκής ακτοφυλακής.

Οι αρχές της Μάλτας, με τις οποίες ήλθε σε επαφή το πλήρωμα του Ocean Viking πριν από τη χθεσινή διάσωση, αρνήθηκαν να υποδεχθούν τους μετανάστες που έχουν διασωθεί, καθώς επισήμαναν ότι δεν είναι υποχρεωμένες παρά μόνο σε επιχειρήσεις που διεξάγονται στη δική τους περιοχή ευθύνης.

Όλοι οι μετανάστες πάνω στο Ocean Viking, που πλέει υπό σημαία Νορβηγίας, διασώθηκαν στην αχανή θαλάσσια περιοχής ευθύνης της Λιβύης· σύμφωνα με τον συντονιστή της επιχείρησης διάσωσης Νικολά Ρομανιούκ, οι προσπάθειες να αποκατασταθεί επαφή με τη λιβυκή ακτοφυλακή αποδείχθηκαν μάταιες τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Στη Ρώμη, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε ότι ισχύει η «απόλυτη απαγόρευση στα δύο ξένα πλοία να διεισδύσουν στα ιταλικά ύδατα». Πριν προσθέσει: «Ας ανοίξουν τα λιμάνια τους η Γαλλία, η Ισπανία ή η Νορβηγία».

Ο Σαλβίνι είχε πει στο παρελθόν ότι οι μετανάστες πρέπει να οδηγούνται πίσω στη Λιβύη, κάτι που οι ΜΚΟ αρνούνται να κάνουν, λόγω των καταχρήσεων και της βίας σε βάρος των μεταναστών.

Κάποιοι μετανάστες πάνω στο Open Arms διασώθηκαν στην περιοχή ευθύνης της Μάλτας και το πολεμικό ναυτικό της χώρας αυτής πρότεινε να μεταφερθούν στη Βαλέτα, κάτι που η ΜΚΟ αρνήθηκε να κάνει, εξηγώντας ότι φοβάται πως οι μετανάστες θα κάνουν κάτι απονενοημένο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter