Ακόμη και στο βιομηχανικό κλάδο έρχονται απολύσεις σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Ακόμη και στο βιομηχανικό κλάδο έρχονται απολύσεις σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Το παράλογο του πράγματος να ενισχύεται ο Δείκτης των Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία για τον Ιούλιο αλλά ταυτόχρονα να καταποντίζονται οι προβλέψεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας αναδεικνύει Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας «Ιούλιος 2020» του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι βιομηχανίες της χώρας προβλέπουν μείωση της απασχόλησης το επόμενο τρίμηνο σε ποσοστό 21% με ένα 11% να προβλέπει άνοδο. Ωστόσο αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι αυξήθηκε κατά 33% το ποσοστό όσων διαβλέπουν μείωση των θέσεων απασχόλησης σε σχέση με την προηγούμενη φορά.

Σύμφωνα λοιπόν με το ΙΟΒΕ ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώθηκε και διαμορφώθηκε στις -9 μονάδες (από +3 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 11% (από 16%) και το 21% (από 14%) να αναμένει υποχώρηση.

Ωστόσο ένα 40% των βιομηχανικών επιχειρήσεων θεωρεί ότι η παραγωγική δραστηριότητα παρεμποδίζεται από την ανεπάρκεια ζήτησης! Αν σ’ αυτό προσθέσουμε και το 12% που θεωρεί ότι η παραγωγική δραστηριότητα παρεμποδίζεται από την κεφαλαιακή ανεπάρκεια και μόλις το 33% θεωρεί ότι είναι απρόσκοπτη η λειτουργία του, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ρόδινα τα πράγματα όσο εμφανίζονται στο μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ.

Οι υπόλοιποι δείκτες της Βιομηχανίας

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία βελτιώθηκε ήπια τον Ιούλιο, στις 88,2 (από 82,3 τον Ιούνιο) μονάδες, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (104,4 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες υποχώρησε αισθητά, το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε, αν και το ύψος των αποθεμάτων παρέμεινε αμετάβλητο και μεγάλο.

Αναλυτικά:

α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις -40 μονάδες (από -48 μον. τον Ιούνιο), με το 43% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόλις το 3% να αναφέρει το αντίθετο.

β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο παραμένει θετικό και ενισχύεται στις +14 μονάδες (από +6), με το 17% (από 23%) των επιχειρήσεων να προβλέπει μείωση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 31% (από 29%) αύξησή της.

γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο παραμένει αμετάβλητο στις +19 μονάδες, με το 29% (από 30%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 10% (από 11%) να δηλώνει το αντίθετο.

δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Ιούλιο τάσεις βελτίωσης: οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν έντονα, στις -20 μονάδες (από -32), οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού επίσης αλλά ηπιότερα, στις -31 (από -36) μονάδες, ενώ οι ήπια θετικές προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν αισθητά (+19 μονάδες από +5).

ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν επίσης και διαμορφώθηκαν στις +19 μον. το ισοζύγιο από +11, με το 35% (από 37%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο τους το προσεχές χρονικό διάστημα και το 16% (από 26%) μείωσή τους. Παράλληλα, ο έντονα αρνητικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησε ήπια, στις -35 (από -42) μονάδες, με το 48% (από 54%) των ερωτηθέντων να εκτιμά μείωσή τους.

στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής ενισχύονται οριακά στους 6,2 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να αυξάνεται στο 70,7% (από 66,0%).

Οι απολύσεις που έρχονται

Όταν λοιπόν στο βιομηχανικό κλάδο ο οποίος δεν βλήθηκε ιδιαίτερα (σε σχέση με τους υπόλοιπους αφού δεν σταμάτησε η παραγωγή ενώ ευνοήθηκε και από τα εργαλεία της Κυβέρνησης για μείωση στο προσωπικό) από την κρίση η τάση όσον αφορά την απασχόληση είναι πτωτική, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι στους άλλους κλάδους (ειδικά στο λιανεμπόριο) που έχει καταγραφεί πανωλεθρία, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας… 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter