Ακόμη ένα ιρλανδικό αποτύπωμα στα φετινά Όσκαρ

Ακόμη ένα ιρλανδικό αποτύπωμα στα φετινά Όσκαρ

Η ταινία του ιρλανδού Κόλουμ Μπερέιντ με τίτλο «Το ήσυχο κορίτσι» που βρίσκεται στην οσκαρική πεντάδα των καλύτερων διεθνών ταινιών σημαδεύεται από την αφοπλιστική ερμηνεία της νεαρής Κάθριν Κλιντς.

Το ήσυχο κορίτσι (The quiet girl) (****)

Δραματική ιρλανδικής παραγωγής 2022 (94)

Σκηνοθεσία: Κόλουμ Μπερέιντ

Πρωταγωνιστούν: Κάθριν Κλιντς, Κάρι Κρόουλι, Αντριου Μπένετ

Η μικρή Κάιτ είναι υποχρεωμένη να περάσει το καλοκαίρι της στο σπίτι κάποιων μακρινών συγγενών που τους βλέπει για πρώτη φορά. Η απόφαση φυσικά δεν είναι δική της αλλά των γονιών της που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τα οικονομικά τους προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται λόγω της εγκυμοσύνης της μητέρας της.

Αντίθετα με τα άγρια ουρλιαχτά των ιρλανδικών «Πνευμάτων του Ινισέριν» το τοπίο του «Ήσυχου κοριτσιού» παρουσιάζει μια άλλη Ιρλανδία. Μια χώρα ταπεινή, μελαγχολική, σιωπηλή – σχεδόν βουβή- στην οποία οι κάτοικοι της ομιλούν μια αρχαία διάλεκτο η οποία κινδυνεύει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Το ήσυχο κορίτσι του τίτλου δεν είναι άλλο από την 10χρονη Κάιτ. Το γλυκό μουτράκι της ομορφαίνει όλο τον κόσμο γύρω της, εκτός από το ίδιο της το σπίτι. Οι μόνοι που δεν βλέπουν το θησαυρό που έχουν στα χέρια τους είναι οι γονείς τους οι οποίοι θεωρούν βάρος το κορίτσι και φροντίζουν να το ξεφορτωθούν με αφορμή τον επικείμενο ερχομό του έκτου παιδιού . Στο  νέο σπιτικό της η Κάιτ θα δυσκολευτεί να βρει την φωνή της αλλά θα τα καταφέρει χάρη στην αγάπη της θείας και την διακριτική – αλλά ωφέλιμη πέρα ως πέρα- συμπεριφορά του φαινομενικά σκληρού συζύγου της. Ο τελευταίος πέρα από μια αψεγάδιαστη πατρική φιγούρα είναι ο κομβικός χαρακτήρας που πυροδοτεί τη δραματουργία σε τούτο το εξαίσιο και απέραντα συγκινητικό μινιμαλιστικό δράμα, που έχει προταθεί για το φετινό όσκαρ διεθνούς ταινίας. Το σενάριο που είναι βασισμένο στη νουβέλα της Κλερ Κίγκαν «Foster» σε ένα πρώτο επίπεδο αφηγείται μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ιρλανδού Κόλουμ Μπερέιντ μιλά για την επιμονή κάποιων ανθρώπων να αναζητούν το καλό στους ανθρώπους – ακόμη κι αν πληγώνονται συχνά λόγω της συγκεκριμένης στάσης τους-, τη διαχείριση του πένθους αλλά και τη σημασία της σιωπής. Η μικρή Κάιτ, «αυτή που τριγυρνάει στα χωράφια» όπως την αποκαλεί απαξιωτικά ο πατέρας της ο οποίος δεν αναφέρει ποτέ το όνομα της, λέει τα σωστά πράγματα με τις ελάχιστες λέξεις. Ένα σπάνιο χάρισμα σύμφωνα με τον θείο της ο οποίος τονίζει την «ευκαιρία που έχασαν κάποιοι να παραμένουν σιωπηλοί στη ζωή τους και νιώθουν μεγάλη απογοήτευση για αυτό».

Οι δύο όψεις του ξυραφιού (Avec amour et acharnement) (*)

Αισθηματική γαλλικής παραγωγής 2022 (116)

Σκηνοθεσία:  Κλερ Ντενί

Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Βενσάν Λεντόν, Γκρεγκουάρ Κολέν

Η Σαρά και ο Ζαν παραμένουν ερωτευμένοι με πάθος ακόμη κι αν έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που είναι μαζί. Όλα αλλάζουν όμως όταν ο Φρανσουά, ο πρώην εραστής της Σαρά και κολλητός του Ζαν, μπει ξανά στη ζωή τους με τη μορφή μιας επαγγελματικής πρότασης που κάνει στον παλιό φίλο του.

Παρότι η ταινία απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πληκτικό ερωτικό μελόδραμα που δεν γίνεται ούτε για μια στιγμή πειστικό. Από την εισαγωγή του φιλμ με τις αφελείς θαλασσινές εικόνες ξενοιασιάς και ευτυχίας, μέχρι και το ηθικοπλαστικό φινάλε, η Ντενί αναλώνεται σε μια φλατ δραματουργία, με δήθεν κορυφώσεις και μέτριες ερμηνείες από τις οποίες διασώζεται μόνο ο Λεντόν.

Κριντ ΙΙΙ (Creed III) (**)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2023 (113)

Σκηνοθεσία: Μάικλ Μπι Τζόρνταν

Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Μπι Τζόρνταν, Τζόναθαν Μέιτζορς,Τέσα Τόμσον, Μίλα Ντέιβις-Κεντ

Έχοντας αποκτήσει τα πάντα στην πυγμαχική καριέρα του ο Αντόνις Κριντ απολαμβάνει πλέον τις ήρεμες στιγμές με την οικογένεια του. Ώσπου εμφανίζεται ο ένας φίλος από τα παλιά και του ζητά να τον βοηθήσει να αποδείξει την αξία του στο ρινγκ.

Το πρώτο φιλμ «Κριντ: Η γέννηση ενός θρύλου» (σκηνοθέτης ο Ράιαν Κούγκλερ) του 2015 ήταν μια πετυχημένη διασκευή του κλασικού «Ρόκι», που γνώρισε μια άξια συνέχεια  στο δεύτερο έργο το οποίο σκηνοθέτησε ο Στίβεν Κέιπλ Τζούνιορ για να πάρει τώρα την σκυτάλη, ο σταρ του φιλμ Μάικλ Μπι Τζόρνταν. Η σκηνοθεσία του ηθοποιού δεν είναι αμελητέα: έχει άποψη (ειδικά στην θεσπέσια κινηματογραφημένη τελική αναμέτρηση), ρυθμό κι αφήγηση που ρέει άνετα, παρότι σε επίπεδο σεναρίου η πλοκή είναι αναμάσημα των έτοιμων συστατικών από τις παλιές περιπέτειες του Ρόκι.

Cocaine Bear (*1/2)

Κωμικό θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2023 (95)

Σκηνοθεσία: Ελίζαμπεθ Μπανκς

Πρωταγωνιστούν: Κέρι Ράσελ, Ο’Σι Τζάκσον Τζ., Ολντεν Ερενραϊκ, Ρέι Λιότα

Μια πελώρια μαύρη αρκούδα βρίσκει στο δάσος χαμένη κοκαΐνη την οποία αναζητούν μπάτσοι και κακοποιοί. Το άτυχο ζώο αρχίζει να καταβροχθίζει την άσπρη σκόνη και στο απομονωμένο δάσος γίνεται το έλα να δεις.

Το σενάριο του Τζίμι Γουόρντεν βασίζεται σε ένα αυθεντικό περιστατικό (η πτώση ενός αεροπλάνου το 1985 που μετέφερε ναρκωτικά τα οποία όντως έφαγε μια αρκούδα) που χρησιμεύει στην κωμική ηθοποιό Ελίζαμπεθ Μπανκς ώστε να κατασκευάσει μια σπαρταριστή μαύρη κωμωδία με αποτρόπαιες σπλάτερ εικόνες. Όμως μετά από τα πρώτα 20 λεπτά που το γέλιο ρέει άφθονο με τη δράση της αρκούδας- κοκάκια , η ρουτίνα και η επανάληψη παίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter