«Ακορντεόν» ανευθυνότητας και οδύνης

«Ακορντεόν» ανευθυνότητας και οδύνης

Χωρίς επιστημονικά δεδομένα, χωρίς στήριξη στο ΕΣΥ, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, χωρίς στόχευση, χωρίς ελπίδα τελικά τα «έξυπνα» μέτρα του lockdown-μπάμπουσκα.

Διανύουμε τον πέμπτο μήνα μετατροπής της χώρας σε «ακορντεόν». Ο κακότεχνος διαχειριστής που ανοιγοκλείνει τις ζωές μας σαν τη φυσούνα του απαιτητικού μουσικού οργάνου επιμένει στα ίδια φάλτσα μέτρα, μακριά και πέρα από κάθε επιστημονική παρτιτούρα. Παρουσιάζεται αδιανόητα καθησυχαστικός για την «αρχή του τέλους», ενόσω οι πολίτες ζουν τη μέρα της μαρμότας. Οι νέοι και αυστηρότεροι περιορισμοί ήρθαν να προστεθούν στο ήδη υπάρχον αυστηρό lockdown, το οποίο αυστηροποιήθηκε λόγω της αποτυχημένης μεν, αυστηρής δε καραντίνας του Νοεμβρίου. Τα «έξυπνα μέτρα» που ανακοινώθηκαν δεν είναι τίποτε παραπάνω από την επίταση μιας ήδη ατελέσφορης συνταγής, κάτι που επισημαίνει στο Documento μέλος της επιτροπής των ειδικών. Η μόνη διαφορά είναι ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρω-παϊκή χώρα με τόσο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown.

Η κυβέρνηση εμμένει στη λήψη διοικητικών μέτρων τη στιγμή που το αντίδοτο βρίσκεται σε πρωτοβουλίες υγειονομικής φύσεως. Αντί ενίσχυσης του ΕΣΥ –που το κατάντησαν σύστημα αντιμετώπισης μίας νόσου–, ελέγχου των χώρων εργασίας, επένδυσης στα μέσα μεταφοράς και διεξαγωγής στοχευμένων και μαζικών δειγματοληψιών επιλέγεται η φόρμουλα της καταστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών. Γεγονός που μόνο αντίστροφα αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει, λόγω της κοινωνικής κόπωσης και αντίδρασης έναντι της υπότροπης πρωθυπουργικής ανεμελιάς, των αλυσιδωτών σκανδάλων παράνομων εμβολιασμών και της ασφυκτικής επιτήρησης από ένστολους χωρίς μάσκα.

Οργή προκαλεί και η απόρριψη ή επιλεκτική χορήγηση πειραματικών φαρμακευτικών αγωγών σε μεγαλόσχημους, εξαιτίας του υψηλού τους κόστους, ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει μετατραπεί σε κυβερνητικό σωσίβιο και εμπόριο ελπίδας. «Αυτές οι εβδομάδες μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ημέρα που έσπασε το φράγμα του 1 εκατομμυρίου εμβολιαστικών δόσεων, προκαλώντας το ερώτημα γιατί παρέλειψε να σημειώσει πως μόλις 357.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αποκτώντας την πολυπόθητη ανοσία.

Παράλληλα, οι άλλοτε τηλε-εισαγγελείς της ατομικής ανευθυνότητας προκαλούν έτι περαιτέρω το κοινό αίσθημα, παρουσιάζοντας την αποτυχημένη διαχείριση ως νομοτελειακό γεγονός χωρίς αιτίες και υπευθύνους. Η πετσωμένη αίσθηση δημοσιογραφικής εξυπηρέτησης τους οδηγεί στην αποπολιτικοποίηση της είδησης, λες και η μη απόδοση των μέτρων, η οριακή κατάσταση στο ΕΣΥ και η ημερήσια καταγραφή νεκ-ρών που έχει πάρει τη μορφή εθιμοτυπικής παράθεσης αύξοντα αριθμού είναι μεταφυσικά φαινόμενα.

Στο ίδιο έργο θεατές

Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό αφήγημα, η αναποτελεσματικότητα των μέτρων είναι προϊόν της βρετανικής μετάλλαξης του ιού και της κούρασης των πολιτών. Το ανερμάτιστο μείγμα μέτρων που αντιμετωπίζει τον ελεύθερο χρόνο ως αιτία του κακού όχι μόνο μένει στο απυρόβλητο αλλά ενισχύεται. Καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η μετάδοση του ιού αυξάνεται στα πάρκα και στους χώρους αναψυχής, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να ξαναβάλει λουκέτο. Καμία μελέτη δεν επιβεβαιώνει πως η απαγόρευση εξόδου τα Σαββατοκύριακα από τις 18.00 ωφέλησε την επιδημιολογική εικόνα, μειώνοντας παράλληλα τα ψυχολογικά παρεπόμενα. Ωστόσο η κυβέρνηση σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι, αναγκάζοντας τους πολίτες να γίνουν Φόρεστ Γκαμπ ή Λανς Αρμστρονγκ για να πάρουν μια καθαρή ανάσα μακριά από το αποπνικτικό τσιμέντο.

Οσο ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων καταδεικνύει την ανάγκη αλλαγής μοντέλου αντιμετώπισης της πανδημίας τόσο η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή. Το χειρότερο είναι ότι κάθε πρωθυπουργική αναφορά για «ξέφωτο», «τελευταίο μίλι» ή «τελική ευθεία» συνοδεύεται με νέα παράταση της συλλογικής απόγνωσης.

«Βλακείες…»

«Εχουμε εικονικό lockdown. Είναι όλα ανοιχτά. Ρωτάω ασθενείς και μου λένε ότι νόσησαν είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι τους» απαντάει στο Documento μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της αποτυχίας, προσθέτοντας πως «λαμβάνονται μέτρα για τον ελεύθερο χρόνο, που είναι το μικρότερο πρόβ-λημα». Επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν επέδειξε την απαιτούμενη πολιτική βούληση για την επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου, ενώ το σχόλιό του για τα νέα μέτρα δίνει την εντύπωση πως η επιτροπή –στην καλύτερη των περιπτώσεων– είναι κομμένη στα δύο. «Ω της εκπλήξεως, η επιτροπή έβγαλε ότι θα ελαττώ-σουμε τους κωδικούς 6 και το 3 και κάτι βλακείες» αναφέρει και προβλέπει πως η εντατικοποίηση των ήδη υφιστάμενων απαγορεύσεων δεν θα βελτιώσει την κατάσταση. «Θα παραταθεί η ιστορία όλο τον Μάρτιο. Θα πιάσουμε και Απρίλιο» εκτιμά.

Επιπλέον, ο εγνωσμένου κύρους επιστήμονας ψέγει και τον ΕΟΔΥ για τον τρόπο διεξαγωγής των τυχαίων δειγματοληψιών. «Βγαίνει ο ΕΟΔΥ, πάει σε μια πλατεία κι όποιος θέλει πηγαίνει και κάνει τεστ. Αυτό δεν λέγεται επιτήρηση. Πρέπει να έχουμε σταθερό και σταθμισμένο δείγμα, όπως γίνεται στην Αγγλία» αντιπρο-τείνει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει απόθεμα τεστ στη χώρα, το οποίο όμως χρησιμοποιείται με λάθος τρό-πους. Επ’ αυτού υπογραμμίζει ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες για την επιδημιολογική κατάσταση των οποίων η πολιτεία έχει πλήρη άγνοια, φέρνοντας ως παράδειγμα τους Ρομά και τα παιδιά.

Οι μεταλλάξεις

Ως προς το πόθεν προέκυψαν τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού αφού από την αρχή του δεύτερου lockdown οι επισκέπτες είχαν την υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας, ο καθηγητής υποδεικνύει το έλλειμμα ελέγχου στα χερσαία βόρεια σύνορα. «Η μεγάλη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης έρχεται από τα βόρεια σύνορα και συγκεκριμένα από την Αλβανία και τους εργάτες γης που μπαίνουν μέσα μαζικά με τεστ που –κατά τη γνώμη μου– είναι εικονικά» λέει, ψέγοντας την κυβέρνηση ότι επέλεξε να μη διακόψει τη ροή εργατών γης. Μάλιστα ίδια αίτια αποδίδει και στην εμφάνιση της μετάλλαξης από τη Νότια Αφρική. Συμπληρώνει πως υπάρχουν Ελληνες πολίτες με αλβανική καταγωγή που πηγαινοέρχονται στη γειτονική χώρα επειδή έχουν συγγενείς, ενώ επιβαρυντικά –κατά την άποψή του– λειτούργησαν και οι επισκέψεις Ελλήνων φοιτητών από τη Βρετανία.

Σχετικά με την υφέρπουσα παραφιλολογία περί επανάληψης του εμβολιαστικού εγχειρήματος εξαιτίας αδυναμίας χτισίματος «ανοσίας αγέλης» στην επιθυμητή συγκυρία, το μέλος της επιτροπής αποκρίνεται ότι το μόνο που ενδεχομένως θα χρειαστεί είναι μια τρίτη δόση εμβολίου στην περίπτωση που προκύψει μετάλλαξη του ιού η οποία δεν αντιμετωπίζεται από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια.

Στο ερώτημα αν τον φοβίζει το σενάριο να μετατραπεί η επιτροπή σε αποδιοπομπαίο τράγο από την κυβερνητική πλειοψηφία απαντά πως δεν τον νοιάζει καθόλου. «Ηδη υπάρχουν μηνύσεις εναντίον μελών της επιτροπής. Το ήξερα εξαρχής ότι θα βγω στα μανταλάκια, αλλά το επέλεξα αφού με κάλεσε η πατρίδα» εκμυστηρεύεται και τάσσεται κατά της δημοσιοποίησης των πρακτικών της επιτροπής. Ωστόσο παραδέχεται ότι η κυβέρνηση δεν απέφυγε τον πειρασμό να προκαλέσει σύγχυση ανάμεσα στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και αυτήν στην οποία μετέχουν επιτελικά στελέχη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές στοχεύσεις.

Με GPS ή… καλούμπα

Οι πολίτες για να κάνουν το θαρραλέο βήμα και να περάσουν το κατώφλι της εξώπορτας θα πρέπει –αφού στείλουν το απαιτούμενο sms– να είναι άριστοι χρήστες GPS ή… καλούμπας στην περίπτωση μη εξοικεί-ωσης με την τεχνολογία. Για τις επιλογές 2 και 3 στο 13033, που αφορούν μετακίνηση για προμήθεια βασι-κών αγαθών και επίσκεψη σε τραπεζικό κατάστημα αντίστοιχα, οι πολίτες θα πρέπει να κινούνται εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων. Ο έλεγχος τήρησης αυτών των περιορισμών αποτελεί αί-νιγμα για δυνατούς λύτες, καθώς πολλοί εικάζουν πως αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας τρα-γελαφικά σκηνικά ή περιστατικά κατάχρησης εξουσίας με επιβολή παράλογων προστίμων.

Για την επιλογή 6, που αφορά άθληση ή βόλτα με κατοικίδιο, η μετακίνηση θα γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο. Εν προκειμένω, ο Νίκος Χαρδαλιάς κατάφερε να αναιρέσει τον εαυτό του. Στις 10 Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώθηκε η αυστηροποίηση του ήδη αυστηρού lockdown, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε εξηγήσει πως η σκέψη για απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων απορρίφτηκε για τους εξής λόγους: «Πρώτον, διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και, δεύτερον, διότι θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής». Τελικά ο Ν. Χαρδαλιάς έκρινε εκ των υστέρων το μέτρο εφαρμόσιμο και ταξικά αμερόληπτο. Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση είχε εφαρμοστεί ατύπως στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown έως ότου ο πρωθυπουργός αρχίσει τις εξορμήσεις στην Πάρνηθα για μοτοκρός και ποδηλατάδα.

Ως προς τη μετακίνηση για βοήθεια κατ’ οίκον (κωδικός 4), τα όργανα της τάξης θα ζητούν πλέον ονόματα, διευθύνσεις και αποδείξεις, με σκοπό να μη γίνεται κατάχρηση και παραβίαση των μέτρων. Μένει να διαπιστωθεί εάν τα μέλη της ΕΛΑΣ θα συνοδεύουν τους πολίτες στην οικία του ατόμου που χρήζει βοηθείας κρατώντας τα φάρμακα ή τα τάπερ. Ολα αυτά τη στιγμή που ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου απάντησε σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ουδέν μεμπτό καταγράφηκε κατά το «κορονογλέντι» του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ικαρία. «Κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα (δηλαδή 6 έως 15 Φεβρουαρίου) δεν υφίστατο σε ισχύ διάταξη που να απαγορεύει ρητά ή να ρυθμίζει ειδικότερα το ζήτημα των επισκέψεων σε οικίες» σημειώνει στην απάντησή του ο Λ. Οικονόμου, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να απολέσει οριστικά και την εναπομείνασα εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Βιοπολιτικό πείραμα

Οπως έχει αναδείξει με προγενέστερο δημοσίευμά του το Documento, η οργουελική μέθοδος των sms αποτελεί ακόμη μία παγκόσμια πρωτοτυπία (μετά τον «αμαρτωλό» αλγόριθμο EVA που άνοιξε τα σύνορα στον τουρισμό και τον κορονοϊό) που εφαρμόζεται στη χώρα μας και στην Κύπρο με τον ίδιο βαθμό αποτυχίας. Με βάση όσα ανέφεραν στην εφημερίδα επιστήμονες από Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία, όπως επίσης και ένας δημοσιογράφος από την Ιταλία και μια βουλευτής από την Κύπρο, συνάγεται ότι στην Ελλάδα πραγματοποιείται ένα παρατεταμένο βιοπολιτικό πείραμα που συγχρόνως στοχεύει στην καλλιέργεια αίσθησης ελέγχου για επικοινωνιακούς λόγους. Καμία προηγμένη χώρα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι δεν βασίζεται σε αυτό το μοντέλο, το οποίο ποντάρει στον φόβο και όχι στην πειθώ. Πέραν της κυβερνητικής διαστροφής, αποκαρδιωτικό είναι το γεγονός ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει εκφέρει μια δομημένη και συγκροτημένη αντιπρόταση η οποία θα βασίζεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε να επέλθει η απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter