Ακούει κανείς;

Ακούει κανείς;

Αντε ξανά από την αρχή. Η ελληνική οικονομία βουλιάζει, ό,τι κι αν υποστηρίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι σπουδαγμένοι στα ξένα σύμβουλοί του. Και αυτό το φωνάζουν πλέον αυτοί τους οποίους προσκυνούν σαν θεούς: οι ειδικοί των αγορών.

Τα ελληνικά ομόλογα οδηγούν την κούρσα των αποδόσεων για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Στις 9 Μαΐου οι αποδόσεις για τα δεκαετή σε σχέση με τα γερμανικά ήταν για τα ελληνικά 2,46 και τα ιταλικά 2,05, ενώ στις 19 Μαΐου έφτασαν αντίστοιχα τα 2,6 και το 1,97.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εισέλθει σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού επανήλθε, με την κατανάλωση να έχει πάρει την κατιούσα. Διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι διαμηνύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ετοιμάζονται για συνεχή πληθωριστικά σοκ. Η ακρίβεια καταβροχθίζει καθημερινά τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των ελληνικών νοικοκυριών. Η απλή αμόλυβδη έφτασε τα 2,5 ευρώ και σε πολλές περιοχές της χώρας τα ξεπέρασε, τα προϊόντα στις λαϊκές είναι φωτιά και λάβρα, με κύριο παράδειγμα τα κεράσια των 17 ευρώ το κιλό. Τα καταστήματα ακόμη και στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας παραμένουν άδεια και πολλοί ιδιοκτήτες βρίσκονται στο δίλημμα αν πρέπει να συνεχίσουν να τα κρατούν ανοιχτά ή όχι. Και ενώ η κρίση, που πολλοί προειδοποιούν ότι θα είναι διαρκείας, έχει ξεκινήσει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δώσει χείρα βοήθειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αντιγράφει επακριβώς όσα έκαναν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μας οδήγησαν στα καταστροφικά μνημόνια.

Οταν οι αγορές το φωνάζουν αλλά ο Μητσοτάκης δεν ακούει ότι βουλιάζουμε, μόνο μία λύση υπάρχει. Η αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής για να μην οδηγηθούμε σε μια νέα, απόλυτα καταστροφική αυτήν τη φορά δεκαετία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter