Ακρατη παροχολογία μέσω άκρατης έμμεσης φορολόγησης

Ακρατη παροχολογία μέσω άκρατης έμμεσης φορολόγησης

Οι υποκλοπές αφήνουν έκθετα και τα μέτρα στήριξης κατά της επέλασης του πληθωρισμού

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί… Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο ελληνικός λαός, μήνυμα όμως το οποίο δεν εισπράττουν οι άριστοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μάλιστα πανηγυρίζουν κιόλας γιατί το σκοινί πνίγει καλά! Οπου σκοινί, βέβαια, η άγρια έμμεση φορολόγηση που έχει φέρει μέσα στο πρώτο επτάμηνο επιπλέον έσοδα 5 δισ. ευρώ. Με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων να τσουρουφλίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή την εβδομάδα ακούσαμε και διαβάσαμε από τα χείλη υπουργών και από την… πληροφόρηση των «πετσωμένων» ΜΜΕ υπερβολική παροχολογία λόγω αυτής της υπερφορολόγησης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 33,69 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,7 δισ. ευρώ ή 16,6%. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 36,84 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,5 δισ. ευρώ (τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31,094 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,1 δισ. ευρώ ή 19,9%).

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αυτή η υπεραπόδοση οφείλεται:

• στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας (Φεβρουάριος 2022)

• στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις

• στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου αντίστοιχα.

• στα έσοδα από την επιστρεπτέα προκαταβολή, που ανήλθαν σε περίπου 897 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο.

Πνίγουν την κοινωνία ο ΦΠΑ και οι ΕΦΚ

Ο κύριος όγκος αυτής της τεράστιας απόκλισης όμως βρίσκεται στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για την έμμεση φορολόγηση που φέρνει η ακρίβεια μέσω του ΦΠΑ –κυρίως σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης– και βέβαια το 60% της φορολόγησης –ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ– επί των υγρών καυσίμων. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η κατανάλωση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα τη φετινή περίοδο.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σφίξει τον βρόχο στην πραγματική οικονομία, εξαϋλώνοντας με υπεραπόδοση της έμμεσης φορολόγησης το εισόδημα των νοικοκυριών. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τέτοια άγαρμπη φορολόγηση οδηγεί την κοινωνία σε ασφυκτικό αδιέξοδο, ειδικά όταν φύγουν οι τουρίστες που κατά κύματα έρχονται στη χώρα αυτό το καλοκαίρι – αναμένεται να ξεπεράσει σε έσοδα το καλοκαίρι του 2019, όταν είχαν εισπραχθεί 18 δισ. ευρώ ως άμεσο τουριστικό προϊόν.

«Φυγή προς τα εμπρός» από το σύστημα Μαξίμου

Ομως μέσα στους πανηγυρισμούς υπάρχει και η παροχολογία. Ενόψει της ΔΕΘ αλλά και της νομιζόμενης από το σύστημα Μαξίμου «φυγής προς τα εμπρός» με άκρατες παροχές για να καλυφθεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, διαρρέουν συνεχώς «καλές ειδήσεις» για κάποια πληθυσμιακά στρώματα, αλλά και ελαφρύνσεις (κάθε είδους «pass») για την ακρίβεια σε ρεύμα και καύσιμα. Ολα αυτά βέβαια τροφοδοτούνται από συγκεκριμένα κανάλια ενημέρωσης και βέβαια δεν τίθεται το θέμα του… ξενοδόχου.

Η πρώτη «καλή είδηση» που έχει αρχίσει να φοριέται και θα ενταθεί την επόμενη εβδομάδα αφορά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας. Η άλλη είναι η ρήτρα διαφυγής από τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και το 2023.

Ετσι η παροχολογία δίνει μέτρα «ανακούφισης» συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Ομως ξαφνικά ο περιβόητος δημοσιονομικός χώρος είναι μικρότερος των 800 εκατ. ευρώ, όπως αναλύουν υπουργοί όπως ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ναι, αλλά τα υπερβάλλοντα έσοδα στο πρώτο επτάμηνο ανέρχονται στα 5,5 δισ. ευρώ και ακριβώς επειδή ο πληθωρισμός αναμένεται να μείνει σε διψήφια νούμερα και τους επόμενους μήνες, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι θα διατηρηθεί αυτή η αφαίμαξη του εισοδήματος.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται το κλειδί… Οι ευρωπαϊκές αρχές όχι μόνο δεν έχουν βγάλει τον «παντεπόπτη οφθαλμό» από την ελληνική οικονομία –θα μείνει μέχρι το 2059 που υπολογίζεται να ξεχρεωθούν τα δάνεια της μνημονιακής εποχής–, αλλά πλέον μιλούν και για «πολιτική επισφάλεια» της χώρας λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αμφισβητείται ευθέως ο κύριος υπαίτιος όλης αυτής της κατάστασης Κυρ. Μητσοτάκης και ως εκ τούτου δεν αφήνουν οι δανειστές να υπάρξει τόσο μεγάλη εκροή χρήματος από έναν υπό προθεσμία και δακτυλοδεικτούμενο πρωθυπουργό. Κάπως έτσι αυτή η άκρατη παροχολογία θα μείνει στο στάδιο «πουλάμε ελπίδα» μέσω των πετσωμένων ΜΜΕ και ό,τι πιάσουμε…

Οι «παροχές» που σχεδιάζει η κυβέρνηση χωρίς τον ξενοδόχο

Οπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα διεργασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι και έχουν διοχετευθεί στον φίλιο Τύπο, τα κυβερνητικά μέτρα έχουν κατηγοριοποιηθεί στις ελαφρύνσεις του 2022 και τις παροχές του 2023. Συνεπώς, εντός του 2022 υπάρχει προς συζήτηση:

• Η νέα επιταγή ακρίβειας.

• Ο νέος κύκλος fuel pass που θα αφορά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

• Η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Πρόκειται για τις αντισυνταγματικές περικοπές των Κουτρουμάνη – Βρούτση του 2012, για τις οποίες το ΣτΕ δικαίωσε τους συνταξιούχους μόνο για το εντεκάμηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

• Κάλυψη του 90% των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας από το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου.

Οσον αφορά το 2023, συζητιούνται:

• Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους.

• Η αύξηση των συντάξεων κατά περίπου 6% για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά.

• Αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023 στα 751 ευρώ.

• Εθνική σύνταξη στα 411 ευρώ.

• Καταβολή εφάπαξ έκτακτης 13ης σύνταξης στα 2,6 εκατ. συνταξιούχους.

• Επιδότηση στέγης για νέα ζευγάρια (μηδενικό επιτόκιο δανεισμού).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter